Tapetsera

Hitta information om verktyg och material, samt få vägledning till rätt tekniker när du ska tapetsera.

  Tapetsering behöver inte vara svårt

  Tapetsering är för många synonymt med svårt, komplicerat och precist arbete. Men faktiskt så är tapetsering inte så svårt. Det är bara viktigt att man har koll på de grundläggande principerna, innan man börjar tapetsera. Och med en ny typ av tapet går tapetseringen som en dans.

  Hur tapetserar man?

  Det finns flera sätt att tapetsera på. Den vanligaste typ av tapetsering, och den form av tapetsering som folk mest känner till, är där man lägger våder på ett långt bord och stryker på tapetklister innan man sätter upp tapeten på väggen.

  Men det finns faktiskt en nyare och lättare metod att tapetsera. En metod som inte innebär att man ska stryka på tapetlim på sin tapet innan man sätter upp den. Den nya typen av tapetsering innebär att man rullar ut lim på väggen för att därefter sätta upp tapeten.

  Modern tapetsering

  Majoriteten av tapeterna som säljs till gör-det-självfolk idag är av typen non-woven, även kallad easy up-tapet. Tapeten har en baksida av filt, vilket betyder att man kan sätta tapeten direkt på väggen när man tapetserar. I motsats till traditionell tapetsering ska du med en easy up inte stryka ut lim på baksidan av tapeten, utan istället på väggen med en roller. Det går snabbare att tapetsera med denna typ av tapet, och den är lättare att flytta runt på väggen vid mönsterpassning, eftersom tapeten är starkare och inte går sönder lika lätt under tapetseringen.

  Ta bort tapet

  Trender skiftar och det är inte säkert att du om åtta år kommer tycka att tapeten i sovrummet är speciellt fin. Alla som har provat att tapetsera och att ta bort tapet vet hur krävande det är att riva ner den från väggen eller att använda en tapetborttagare. Tapetserar du med non-woventapet, kan du riva av det yttre lagret (det med mönstret), och kvar finns en slät pappersyta som du kan måla.

  Så det är inte bara när du ska tapetsera som den nya tapettypen har sina fördelar, utan den är lika bra när du ska ta bort tapeten. Smart tapetsering!

  Lär dig att tapetsera

  På dessa sidor kan du lära dig alla tricks och tillvägagångssätt som ser till att du får ett snyggt resultat när ska börja tapetsera. Vi visar dig hur du tapetserar bakom elementen och hur du får mönstret att hamna rätt när du tapetserar, så att ingen kan se att det handlar om flera tapetvåder. Du kan även läsa om vilka verktyg som är ovärderliga när det handlar om tapetsering.