Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tapetsera fönstersmygen

Skriv ut Spara artikel

Det är lätt att sätta upp tapet på jämna och släta ytor. Ska tapeten in i en fönstersmyg blir det knepigare. Se här hur det går till.

68394_SE_C_2_2012_2_9.jpg

Det är egentligen ganska enkelt att sätta upp papperstapeter eller väv på en vägg om man är noggrann. Men jämna och släta väggar är en sak, fönstersmygar en annan, för där ska tapeten eller väven vikas in och skäras till.

Här visar vi dig hur arbetet ska utföras med en glasfiberväv. Tekniken är densamma om du sätter upp papperstapet bortsett från att vi här stryker vävlim på väggen. Tapet ska ju som bekant först strykas med klister.

Gör så här

1

Stryk rikligt med lim på väggen. Om väggen är sugande bör den ev. primas först. Var noga med att fördela vävlimmet även längst in i hörnen och mot karmen för annars släpper väven lätt.

2

Börja på väggen. Sätt upp tapetvåden lodrätt (här har vi börjat mot en angränsande vägg) och se till att tapeten fortsätter en bit över fönsteröppningen. Den ska ju nå in i hela smygen.

3

Skär igenom våden, parallellt med och cirka en centimeter över smygens ovankant. Skär ända fram till den lodräta kanten. Skär sedan ner till smygen.

4

Skär vågrätt längs fönsterbänken in till väggen och fortsätt till kanten på fönsterbrädan om denna går in en bit över väggen. Skär ner längs kanten på fönsterbrädan och tryck fast tapeten.

5

Skär av tapeten längs karmen, men börja med att pressa fast den runt hörnet. Släta ut tapeten tills den sitter snyggt i smygen. Skär längs en stålspackel, som pressas mot karmen.

6

Fäst en ny våd (B) längs taket. Våden ska vara så lång att den kan täcka den övre delen av smygen fram till karmen plus några centimeter. Fäst våden utan att ta bort resten av den förra våden (A).

7

Skär lodrätt ner från taket längs kanten på den våd (B) som du nu har satt upp. Då skär du av resten av den våd (A) om du satte upp tidigare och som du skar av.

8

Lyft den översta våden (B) en bit från väggen. Ta därefter bort den remsa (A) som du nu har skurit igenom och som satt kvar sedan tidigare. Nu kommer kanterna på de två våderna att passa perfekt.

9

Vik ner våden in i smygen. Släta ut den och pressa fast den i hörnet och mot fönsterkarmen innan den skärs av mot karmen. Höger sida av fönstret tapetseras på samma sätt.

Ladda ner tidningsartikeln

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Artikel (prenumeration): Tapetsera fönstersmygen
Totalt pris: null purchase.price.currency
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kr.
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka