10 tips för tapetsering

Skulle du vilja bli en ännu bättre hantverkare? Då har du kommit rätt: Vi har fått en av våra bästa och mest allsidiga hantverkare att dela med sig av sina erfarenheter. Du kan garanterat lära dig något!

Skippa saxen och använd i stället en tapetlinjal när du skär tapeten i våder. Se varför i tips nummer tre.

1. Börja med ett rakt streck på väggen

Den första våden tapet måste sitta helt rakt, för att resterande våder ska hamna rätt och du ska få ett snyggt resultat.

Det kan du lösa genom att dra ett lodrätt streck på väggen från golv till tak, som du utgår från när du sätter upp den första våden. När resten sätts upp utifrån den första, kommer de att sitta spikrakt.

2. Vinkelräta snitt ger täta skarvar

Håll din kniv vinkelrätt mot tak eller vägg när du skär till filten som ska överlappa skarvarna.

Det gör ingenting om ditt snitt inte är spikrakt så länge du håller kniven vinkelrät.

Om du håller kniven i en skev vinkel får du ett mellanrum mellan de två filtstyckena, vilket gör att skarven inte blir helt tät, och slutresultatet därmed inte särskilt snyggt.

3. Använd en tapetlinjal

Lår bli saxen när du skär tapet. Använd istället en tapetlinjal – det går snabbare att riva av tapetvåderna i önskad längd när du väl har fått in snitsen!

4. Passa ihop våderna

När du tapetserar med mönstrad tapet är det viktigt att du passar ihop våderna så att mönstret blir jämnt.

Du kan justera lite innan limmet har torkat, så att mönstret blir helt exakt. Se till att våderna hamnar helt tätt, så att både mönster och skarvar blir jämna.

Våderna läggs jämns med varandra så att skarven blir tät.

5. Lägg på rejält med lim

När du sätter upp filt ska du inte snåla med limmet. Det är viktigt att filten sluter helt tätt mot underlaget.

Om limmet inte är jämnt applicerat över hela väggen riskerar du att det bildas luftbubblor under filten. Det ska inte hända. Då får du göra om, och se då till platta till filten ordentligt, så att den sitter bra och är helt slät.

6. SPARA TID: Tapet direkt på väggen

Non-woven är en ny, smart sorts tapet av extra kraftig kvalitet, som kan bespara dig en massa tid, då remsorna sätts direkt upp på väggen.

Först rollas limmet upp på väggen och sedan sätts tapetremsan upp och skärs till direkt på väggen. Limmet torkar först efter cirka 15 min. Det ger dig gott om tid till att justera så att våderna hamnar precis så som du vill ha dem.

7. Jämna till med gummispackel

Använd en bred gummispackel när du ska jämna till glasfilten och dra ut limklumpar på väggen. Den är betydligt bättre än en traditionell tapetborste, som lätt kan riva hål i filten. Spackeln kan även komma åt hela vägen ut i hörnorna.

Den breda gummispackeln är det bästa, mest effektiva verktyget när filt ska jämnas ut.

8. Skippa förgrundad filt till taket

Om du vill sätta upp filt i taket, så gör det lätt för dig själv och välj en som inte är förgrundad. Den är mycket lättare att arbeta med då den inte är så styv.

9. Låt tapeten “dra”

När du har smort lim på tapeten ska du låta den dra i 2–3 minuter. Tapet är nämligen papper, och det utvidgar sig när det blir vått. Sätter du upp den direkt kan den “växa” på väggen, och du riskerar att få veck som inte försvinner när limmet har torkat.

10. Vik tapeten så att den blir lätt att sätta upp

När du har applicerat klister på en våd ska den vikas, så den blir lätt att hantera.

Vik den ena halvan in till mitten, och den andra halvan likadant. I änden som ska sitta intill taket, gör du ett veck på 5–10 cm, så att du kan sätta upp den utan att riskera att få lim överallt.

Gör ett veck på 5–10 centimeter.

LÄS OCKSÅ: Hämta ännu fler hantverkstips!

De här tio tipsen ingår i artikeln "50 tips: Hantverkarens hemligheter" som vi publicerade i Gör Det Själv nr 4/2017. Om du vill se hur det erfarna proffset gör arbetet lite lättare med tips för olika jobb i hela hemmet, kan du hämta hela artikeln här: 50 TIPS: Hantverkarens hemligheter

Vi följer honom genom fem olika jobb:

  • 10 tips för golvläggning
  • 10 tips för tapetsering
  • 10 tips för upphängning
  • 10 tips för skiljeväggen
  • 10 tips för badrummet

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Tapetsera