Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Glasväv i hörn

Skriv ut Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

När du tapetserar med glasfiberväv är det knepigt att få den snygg i hörn, för den skrynklar sig om du låter den fortsätta förbi hörnet. Men experten har en lösning – se här vad han gör.

67498_SE_C_6_2013_1_1a.jpg

Våderna skjuts ihop i hörnet för att glasfiberväven inte ska skrynklas.

Om du tycker att en vägg ska vara absolut slät bör du tapetsera den med fin glasfiberväv. Den är spindelvävstunn men seg och hållbar, och det är ganska lätt att sätta upp väven på stora, släta ytor. Problemet är att undvika överlappningar och veck, för de avslöjas så snart väven har torkat och eventuellt målats.

I invändiga hörn skrynklar väven sig mycket lätt om du låter den fortsätta från den ena väggen till den andra. Därför ska du i stället skjuta ihop våderna i hörnet och dölja skarven med en tunn sträng akrylfogmassa. Tekniken kan användas med all slags glasfiberväv som ska målas efter uppsättning.

Första våden

1

Stryk väggarna med en primer så att de inte suger så mycket. Ytan ska vara absolut slät, plan och dammfri när du börjar.

2

Lägg på vävlimmet. På stora ytor går det snabbast med en rulle, men i hörn är det bättre att använda pensel. Snåla inte med limmet utan lägg på rikligt.

3

Fäst våden i limmet med ena kanten ända inne i hörnet. Våden ska alltså inte fortsätta över hörnet. Pressa in kanten och släta ut väven med plastspackel.

Andra våden

1

Lägg på lim för nästa våd på den andra väggen. Lägg inte på mer lim än för två våder i sänder.

2

Håll våden lodrätt och skjut in den i hörnet. Släta ut den lätt med handen eller plastspackel ner mot golvet.

3

Om väggarna är skeva så att våderna inte möts, låter du den andra våden gå in minimalt på den första väggen innan du skär rent med kniv i hörnet.

4

Tryck nu fast hela våden och släta ut den med plastspackeln. Överflödigt lim pressas in i hörnet och tas bort med en hårt urvriden men fuktig trasa.

Finish

1

Lägg nu en tunn sträng akrylfogmassa i hörnet, hela vägen från golv till tak. Men vänta tills vävlimmet har torkat, vilket tar cirka ett dygn.

2

Jämna till fogen, ta på dig latexhandskar och dra bort överflödig fogmassa med ett finger. När fogen har torkat kan du måla väggarna.

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Artikel (prenumeration): Glasväv i hörn
Totalt pris: null kronor
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kronor
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka