Glasväv i hörn

När du tapetserar med glasfiberväv är det knepigt att få den snygg i hörn, för den skrynklar sig om du låter den fortsätta förbi hörnet. Men experten har en lösning – se här vad han gör.

Våderna skjuts ihop i hörnet för att glasfiberväven inte ska skrynklas.

Om du tycker att en vägg ska vara absolut slät bör du tapetsera den med fin glasfiberväv. Den är spindelvävstunn men seg och hållbar, och det är ganska lätt att sätta upp väven på stora, släta ytor. Problemet är att undvika överlappningar och veck, för de avslöjas så snart väven har torkat och eventuellt målats.

I invändiga hörn skrynklar väven sig mycket lätt om du låter den fortsätta från den ena väggen till den andra. Därför ska du i stället skjuta ihop våderna i hörnet och dölja skarven med en tunn sträng akrylfogmassa. Tekniken kan användas med all slags glasfiberväv som ska målas efter uppsättning.

Första våden

1

Stryk väggarna med en primer så att de inte suger så mycket. Ytan ska vara absolut slät, plan och dammfri när du börjar.

2

Lägg på vävlimmet. På stora ytor går det snabbast med en rulle, men i hörn är det bättre att använda pensel. Snåla inte med limmet utan lägg på rikligt.

3

Fäst våden i limmet med ena kanten ända inne i hörnet. Våden ska alltså inte fortsätta över hörnet. Pressa in kanten och släta ut väven med plastspackel.

Andra våden

1

Lägg på lim för nästa våd på den andra väggen. Lägg inte på mer lim än för två våder i sänder.

2

Håll våden lodrätt och skjut in den i hörnet. Släta ut den lätt med handen eller plastspackel ner mot golvet.

3

Om väggarna är skeva så att våderna inte möts, låter du den andra våden gå in minimalt på den första väggen innan du skär rent med kniv i hörnet.

4

Tryck nu fast hela våden och släta ut den med plastspackeln. Överflödigt lim pressas in i hörnet och tas bort med en hårt urvriden men fuktig trasa.

Finish

1

Lägg nu en tunn sträng akrylfogmassa i hörnet, hela vägen från golv till tak. Men vänta tills vävlimmet har torkat, vilket tar cirka ett dygn.

2

Jämna till fogen, ta på dig latexhandskar och dra bort överflödig fogmassa med ett finger. När fogen har torkat kan du måla väggarna.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Tapetsera