Grunden för förrådet

Gjut grund till förrådet

När minigrävaren är hyrd, containern är på plats, och allt är uppmärkt, går det snabbt att gjuta fundamentet till förråd eller liknande. Det tog oss bara fyra timmar att gjuta 21 meter mur, som utgör vår förrådsgrund.

LÄS OCKSÅ: Skalblock – vägen till en solid grund

Gräv djupt – gjutning av grund för garage eller förråd

När du ska gjuta grunden för förrådet, garaget eller andra ouppvärmda byggnader, bör grunden grävas lite djupare än de 90 centimeter, man normalt räknar med. Det beror på att frost kan tränga längre ned när det inte finns ett gjutet golv och ett isolerat fundament för att hålla kvar värmen i marken. Frostfritt djup varierar beroende på var i landet du bor, så kolla upp vad som är frostfritt djup där du ska gjuta.

Gör en markundersökning

Det är viktigt att du gjuter din grund på en hållbar botten (råjord). Ibland finner du ingen sådan botten, även om du gräver 90-120 centimeter ned. Känner du inte till markförhållandena där du ska gjuta din grund till förrådet eller garaget, kan du göra en markundersökning. Få en geoteknisk firma att undersöka hur långt ner den bärkraftiga botten finns. En undersökning kostar vanligtvis runt 7000-10000 kronor, och de pengarna kan vara en god investering. Ligger den stabila botten väldigt långt ned kan du bygga upp en botten av bergkross eller liknande som du kan gjuta din grund för förrådet ovanpå.

LÄS OCKSÅ: Så arbetar du med lecablock

När du gräver ut för grunden

När du ska gräva ut för grunden sparar du både tid och slipper ryggont om du hyr en minigrävare. Har du aldrig arbetat med grävmaskin så lär du dig snabbt. Funktionerna är ganska logiska, så efter några skopor går det lätt att avlägsna jorden. Och det går under alla omständigheter snabbare än att gräva med spade.

Du behöver även en container, om du inte har behov av åtta kubikmeter jord någon annanstans i trädgården. Det var så mycket jord vi grävde bort innan gjutningen av grunden i detta projektet. Hyr eventuellt en skottkärra med motor, om containern inte kan stå där du arbetar med minigrävaren.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Gjut världens enklaste plintgrund

Komplett bygginstruktion: Snabb grund för garage och förråd

I denna artikel får du en steg för steg-instruktion för hur du snabbt gjuter en för förråd, garage eller annan ouppvärmd byggnad.

LÄS OCKSÅ: Smart och billigt garage som byggsats