Minigrävare - spara på dina krafter på ett kul sätt!

En minigrävare är en mångsidig maskin som kan användas till en rad uppgifter i trädgården. Se listan över projekt där du med fördel kan hyra en minigrävare, och lär dig hur du styr den!

Minigrävare - spara på dina krafter på ett kul sätt!

Minigrävaren är mångsidig och ger superkrafter.

Hyr en minigrävare och skona kroppen

Hyr en minigrävare och skona ryggen, knäna och resten av kroppen. Minigrävaren klarar de tuggaste uppgifterna i trädgården på bråkdelen av den tid det annats skulle tagit.

Och ja, sen får du ju självklart även chansen att styra en minigrävare!

Minigrävaren kan allt

Minigrävaren är en smart och mångsidig maskin, som kan användas till en rad praktiska arbeten i hem och trädgård.

Minigrävaren kan med fördel anvöndas till att:

  • gräva ut till uteplats
  • gräva ut till uppfart
  • gräva ut till fundament
  • lägga plattor
  • ta bort trädstubbar
  • gräva ner stolpar.

Kort sagt kan minigrävaren utföra alla de stenhårda arbeten och projekt som du annats skulle avsätta mycket tid på. Dessutom gör den det på bara en eftermiddag.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Gjut själv ett enkelt och starkt punktfundament

Hyr en minigrävare

Alla privatpersoner kan yra en minigrävare. Bara ring en av alla uthyrningsställen som du kan hitta på nätet, och säg vad du ska använda den till. Du kan även få minigrävaren levereras och avhämtad igen.

Det finns många olika sorters minigrävare. Från de riktigt små som väger omkring ett ton, till de större versionerna som kan göra om du trädgård till en pool på tre skoptag.

De minsta mingrävarna kostar cirka 1500 kronor att hyra om dagen,och om du väöljer att hyra under några sammanhängande dagar brukar du få rabatt.

De flesta uthyrare av minigrävare erbjuder en mängd olika tillbehör, som du kan hyra. Det följer i regel alltid med två standarsskopor i olika bredder. Den minsta är perfekt att gräva med, medan den breda skopan lämpar sif bäst till att flyta runt jord, småsten och liknande.

Andra tillbehör till minigrävaren, ex. borr och tillbehör att dra upp rötter med, kostar extra. räkna med cirka 200 kr per dag.

Få koll på hur grävmaskinen fungerar

Även om grävmaskiner i alla storlekar i stort sett styrs på samma sätt, så är det lite annorlunda jämfört med t.ex. en bil eller en truck. Ratten och växelspaken har bytts ut mot en massa handtag, och fotpedalen har också fått en annan funktion. Så i början gäller det att hålla tungan rätt i mun. Lyckligtvis är det roligt att köra en minigrävare, och med bara några timmars träning ska du nog få koll på det mest grundläggande.

Multimedia

Klicka på siffrorna på bilden här nedan och läs mer.

  1. GASHANDTAGET styr motorns varvtal. Det ska aktiveras om minigrävaren ska köra eller arbeta.
  2. KÖRHANDTAGEN styr de två larvbanden. När förarhytten vänder så att grävarmen befinner sig ovanför schaktbladet, styr det högra handtaget det högra larvbandet och det vänstra handtaget det vänstra larvbandet. Vänder förarhytten åt andra hållet är allt spegelvänt. Det är därför en fördel att vända huset rätt när du ska köra.
  3. DET VÄNSTRA KONTROLLHANDTAGET har tre funktioner. Trycks handtaget fram och tillbaka styr du mellanlänken mitt på armen. Pressas handtaget åt sidan, svänger förarhytten åt samma håll. Handtaget kan också användas för att svänga själva armen. Det är t.ex. en fördel om du ska gräva längs en husgrund där det kan vara svårt att komma in med minigrävaren. Ska du svänga armen ska du först aktivera fotpedalen åt höger (6). Därefter svänger man armen åt samma håll som handtaget skjuts.
  4. DET HÖGRA KONTROLLHANDTAGET häver och sänker armen när det skjuts fram och tillbaka. Trycks det åt sidorna öppnas och stängs skopan.
  5. STYRSPAKEN FÖR SCHAKTBLADET häver och sänker schaktbladet som sitter under grävarmen. Ska du gräva körs bladet ned så att larvbanden hävs en aning i ena änden. Bladet kan också användas till att flytta jord när ett hål ska fyllas.
  6. FOTPEDALEN till höger gör det möjligt att svänga grävarmen medan förarhytten står still. Detta görs med vänster kontrollhandtag (4) när pedalen har aktiverats.
  7. HANDTAGET FÖR LÅSREGLA-GET ser till att du inte aktiverar maskinen av misstag. Några maskiner har istället en säkerhetsbåge som kan vippas upp och ned.

Planera arbetet

Innan du börjar gräva är det en bra idé att lägga lite tid på att planera uppgiften. Det är t.ex. lättast att förflytta maskinen baklänges när du gräver en ränna. Du ska därför vara uppmärksam så att du inte gräver in dig själv i ett hörn eller upp mot en mur som du därefter inte kan komma bort från. Till höger på bilden finns en mur.

Vi startar därför med en ränna (1) som ligger parallellt med muren. Därefter gräver vi ränna (2) och (3). Vi gräver i riktning bort från muren. Slutligen gräver vi ränna (4).

Lägger du jorden längs rännan är den lätt att fylla på igen.

Så gör du

1

Kör ned schaktbladet så att larvbanden häver sig en aning i den ena änden. Bladet ska vändas i samma riktning som skopan. Det ger en bra stabilitet.

2

Det översta lagret av jord och gräs grävs upp och läggs på den ena sidan av rännan, om gräset ska läggas tillbaka. Finns det inte gräs, eller om jorden ska tas bort, spelar det ingen roll.

3

Håll skopan i rännan medan du backar. Det säkerställer att du håller riktningen och inte backar snett.

4

Fyll igen hålet genom att föra tillbaka jorden i rännan. Detta görs enklast med en bred skopa/planeringsskopa eller med schaktbladet.

5

Pressa samman jorden ordentligt genom att köra fram och tillbaka över rännan några gånger med det ena larvbandet.

6

Lägg grästuvorna ovanpå rännan för att låta gräset växa tillbaka.

7

Tryck gräset på plats genom att köra över det med det ena larvbandet. Där jorden ligger i ett tunt skikt ovanpå gräsmattan kommer gräset att växa upp igen av sig själv.

När du ska byta skopa

Det finns många utmärkta tillbehör till minigrävaren. Det vanligaste är den smala skopan som används till att gräva med samt den bredare planeringsskopan som används till att flytta runt jord och grus. Det är även möjligt att hyra tillbehör så som en jättestor jordborr, en hydraulisk plattlyftare, en stubbfräs eller en jättestor hydraulhammare. Gemensamt för tillbehören är att de hålls på plats av två genomgående metallankare som tas bort när du byter utrustning.

1

Två bultar lossas så att de genomgående metallankarna kan skjutas ut och skopan tas bort.

2

De genomgående metallankarna skjuts på plats igen och spänns fast när skopan har bytts.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Trädgårdsmaskiner