Mysigt vindskydd

Med ett vindskydd får du en överbyggd uteplats, så även om det ösregnar ligger du tryggt och torrt under det stora takuthänget.

Skydda dig med ett vindskydd

Vad är väl häftigare än att övernatta ute i naturen? Den möjligheten får man med ett vindskydd, där man nästan sover under bar himmel, men ändå är skyddad mot regn och dagg.

Med den här byggbeskrivningen får du möjlighet att bygga ditt eget vindskydd i trädgården, så att du alltid kan övernatta ute i det fria.

I princip kan du bygga ditt vindskydd precis så stort att det motsvarar dina behov, men normalt finns det i ett vindskydd plats för 6-8 sittande personer, medan det får plats lite färre om man ska övernatta i sitt vindskydd.

Du kan öka nyttan med att ha ett vindskydd genom att göra en fin eldstad framför vindskyddet. På så sätt kan du ligga tryggt och torrt under vindskyddets skyddande tak, medan du njuter av elden, även om det skulle regna lite grand.

Naturupplevelser i ett vindskydd

Ett vindskydd ger dig helt unika naturupplevelser. Om du väljer att övernatta i vindskyddet, får du en fantastisk möjlighet att uppleva hur det är att övernatta med nattens alla ljud. Om du vaknar tidigt i ditt vindskydd har du också, med lite tur, en unik möjlighet att uppleva hur naturen runt omkring vaknar lika tyst och lugnt.

Ge ditt vindskydd ett naturligt utseende

Vi har valt att klä vårt vindskydd med råa brädor som ger ett snyggt och naturligt utseende, som passar in på de flesta platser. När hela vårt vindskydd är ihopsatt, väljer vi att stryka det med en snygg träolja som ger träet en snygg, mörk och teakliknande lyster.

Du väljer naturligtvis själv hur du behandlar ditt vindskydd. En annan möjlighet att ge ditt vindskydd en naturlig look är att stryka det med trätjära, som ser bra ut och doften från tjäran kommer också att bidra till att ge ditt vindskydd helt rätt vildmarkskänsla.

Taket på ditt vindskydd

Vi har valt att bygga vårt vindskydd så att det är utrustat med takpapp på taket. Det är en billig lösning som håller i många år. Och skulle olyckan vara framme, så kan du lätt reparera taket på ditt vindskydd, om du gör det av takpapp.

Du kan också välja att lägga grästak på ditt vindskydd, och på så sätt smälter det ännu bättre in i naturen. Du måste dock vara uppmärksam på att om du väljer att lägga ett grästak på ditt vindskydd, så måste den underliggande konstruktionen vara stark nog för att klara av både gräs och jord, som väger en del.

Vi har valt att bygga vårt vindskydd så att det är utrustat med takpapp på taket. Det är en billig lösning som håller i många år.

Vi har valt att bygga vårt vindskydd så att det är utrustat med takpapp på taket. Det är en billig lösning som håller i många år.

Ett vindskydd är ett roligt projekt

När väl materialet till ditt vindskydd är inköpt, så är ett vindskydd ett roligt projekt att ge sig i kast med. Det finns plats för att göra småfel, eftersom ett vindskydd är en “rustik” byggnad. Om du tar hjälp av ett par vänner, kan ni ha ett trevligt projekt att ge er på under ett par helger, när ni bygger vindskydd.

Bygg vindskydd på ett par helger

När du väl har skaffat allt material bygger ett vindskydd på en eller två helger, beroende på om du är ensam om projektet - eller om du tar hjälp av några vänner. Därefter kan ni fira det färdiga vindskyddsprojektet med mat över öppen eld och en natt i naturen.

Bygg eget vindskydd – så här gör du steg för steg

Ladda ned hela vindskyddsartikeln och hämta både ritning och en utförlig byggbeskrivning med bilder och materiallista.