Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Bygg ditt eget vindskydd

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Vill du ha ett vindskydd i trädgården eller vid sommarhuset? Du kan lätt bygga det själv för knappt 10.000 kr. Här gör vi det mesta i verkstan över vintern och flyttar ut det till våren. Du kan naturligtvis även bygga det direkt på plats.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 vecka
Pris
7.700 kronor
Bygg ditt eget vindskydd

Intro

Skydda dig med ett vindskydd

Vad är väl häftigare än att övernatta ute i naturen? Den möjligheten får man med ett vindskydd, där man nästan sover under bar himmel, men ändå är skyddad mot regn och dagg.

Med den här byggbeskrivningen får du möjlighet att bygga ditt eget vindskydd i trädgården, så att du alltid kan övernatta ute i det fria.

I princip kan du bygga ditt vindskydd precis så stort att det motsvarar dina behov, men normalt finns det i ett vindskydd plats för 6-8 sittande personer, medan det får plats lite färre om man ska övernatta i sitt vindskydd.

Du kan öka nyttan med att ha ett vindskydd genom att göra en fin eldstad framför vindskyddet. På så sätt kan du ligga tryggt och torrt under vindskyddets skyddande tak, medan du njuter av elden, även om det skulle regna lite grand.

Naturupplevelser i ett vindskydd

Ett vindskydd ger dig helt unika naturupplevelser. Om du väljer att övernatta i vindskyddet, får du en fantastisk möjlighet att uppleva hur det är att övernatta med nattens alla ljud. Om du vaknar tidigt i ditt vindskydd har du också, med lite tur, en unik möjlighet att uppleva hur naturen runt omkring vaknar lika tyst och lugnt.

Ge ditt vindskydd ett naturligt utseende

Vi har valt att klä vårt vindskydd med råa brädor som ger ett snyggt och naturligt utseende, som passar in på de flesta platser. När hela vårt vindskydd är ihopsatt, väljer vi att stryka det med en snygg träolja som ger träet en snygg, mörk och teakliknande lyster.

Du väljer naturligtvis själv hur du behandlar ditt vindskydd. En annan möjlighet att ge ditt vindskydd en naturlig look är att stryka det med trätjära, som ser bra ut och doften från tjäran kommer också att bidra till att ge ditt vindskydd helt rätt vildmarkskänsla.

Taket på ditt vindskydd

Vi har valt att bygga vårt vindskydd så att det är utrustat med takpapp på taket. Det är en billig lösning som håller i många år. Och skulle olyckan vara framme, så kan du lätt reparera taket på ditt vindskydd, om du gör det av takpapp.

Du kan också välja att lägga grästak på ditt vindskydd, och på så sätt smälter det ännu bättre in i naturen. Du måste dock vara uppmärksam på att om du väljer att lägga ett grästak på ditt vindskydd, så måste den underliggande konstruktionen vara stark nog för att klara av både gräs och jord, som väger en del.

Ett vindskydd är ett roligt projekt

När väl materialet till ditt vindskydd är inköpt, så är ett vindskydd ett roligt projekt att ge sig i kast med. Det finns plats för att göra småfel, eftersom ett vindskydd är en “rustik” byggnad. Om du tar hjälp av ett par vänner, kan ni ha ett trevligt projekt att ge er på under ett par helger, när ni bygger vindskydd.

Bygg vindskydd på ett par helger

När du väl har skaffat allt material bygger ett vindskydd på en eller två helger, beroende på om du är ensam om projektet - eller om du tar hjälp av några vänner. Därefter kan ni fira det färdiga vindskyddsprojektet med mat över öppen eld och en natt i naturen.

Instruktion

Trästommen

Låst innehåll

logga in eller köp åtkomst för att läsa detta avsnitt

Först ska du såga till alla delar till trästommen, så att den kan sättas ihop. Vindskyddet består av en bottenram, som är fäst 40 cm upp på fyra stolpar. De bakre är kortare än de främre och ska sågas till med ett 13 graders snitt ovanifrån, som motsvarar takets lutning. De främre stolparna ska sågas till med två sneda snitt eftersom taket består av två delar, och den främre delen av taket lutar åt det andra hållet.

Om virket till bottenramen bågnar på mitten, ska du komma ihåg att vända den böjda sidan uppåt. Det kommer med stor sannolikhet rätta till sig när det kommer vikt och ett tryck ovanpå.

1

Sätt fast ramvirket (C och D) till stolparna (A och B). Se till att stolparna ligger i rätt riktning, så att det sneda snittet passar med takets lutning. Använd två 5 x 110 mm skruvar per sammanfogning.

2

Res stommen upp, allteftersom du sätter ihop den, och skruva fast resten av ramvirket (C och D) med långa skruvar. Använd vattenpasset flitigt under tiden, så du ser till att stolparna (A och B) är raka.

3

Skruva fast de liggande bjälkarna (E) på de främre stolparna (A). Det måste sitta en bakom och en framför stolparna. De sätts 8,5 cm från toppen. Skruva också fast en bjälke (E) på de bakre stolparna.

4

Montera reglarna (C) till vindskyddets golv när bottenramen är klar. Använd 6 x 140 mm skruvar. Kom ihåg att vända reglarna uppåt om de bågnar. Vrider de sig kan du ta hjälp av en skruvtving.

5

Kontrollera att stolparna (A och B) står rakt. Fäst de liggande reglarna (H) på de två sidorna och (J) på baksidan, mittemellan den främre bjälken (E) och bottenramen. Skruva fast med 140 mm skruvar.

6

Såga till en bjälke (F), och skruva fast den. Den sågas snett i ändarna, så att den kan fästas på bakre bjälken (E). Avsluta med ett snett snitt mitt för främre stolpen, innan reglen läggs upp på främre bjälken (E).

7

Sätt fast de andra takbjälkarna (F). Börja på motsatt sida med den yttersta bjälken. Då hamnar övriga bjälkar med lika avstånd på den bakre av de två tvillingreglarna (E). Förborra och fäst långa skruvar uppifrån.

8

Mät upp de korta takbjälkarna (G), som ska sitta på vindskyddets främre del. De ska snedsågas och fästas vid de långa bjälkarna. Dra en linje ut efter vattenpasset, så du får ett helt rakt snitt när reglen ska läggas på.

9

Sätt snedsträvorna (L) på plats, när du kontrollerat att alla fyra stolpar står rakt, och du har monterat två snedsträvor (K) vid varje hörn av de främre stolparna. Fäst först sned-strävan med en skruvtving, markera var du ska såga, och såga tilll. Skruva fast med tre 140 mm skruvar.

Golvet

Låst innehåll

logga in eller köp åtkomst för att läsa detta avsnitt

1

Montera de första golvbrädorna (M) vid de främre stolparna. Skruva först fast små brädbitar vid stolparna, så brädorna har något att vila på. Jacka ur brädan, så att den sluter tätt vid stolpen.

2

Fäst nästa bräda med ett avstånd på 3 mm till den första, så att träet kan röra sig. Skruva utefter en vinkelhake, så de hamnar helt rakt. Den andra brädan ska också sågas till för stolpen.

3

Golvbrädorna läggs bara ut. Se till att du får en fin avslutning på baksidan, där brädorna ska ligga parallellt i bakkant. Avsluta ex. med en hel eller halv bräda, dock aldrig med en kort brädbit.

Beklädnaden

Låst innehåll

logga in eller köp åtkomst för att läsa detta avsnitt

Vindskyddet kläs med rustik okantad panel, även kallad kal marbrädor. En bräda placeras lodrätt över två brädor som satts upp med ett mellanrum. När klädselbrädorna satts på plats, är det lättare för vattnet att rinna av.

Kalmarbrädorna är koniska och lite bredare i ena änden. Välj de bredaste bitarna till första lagret, och de mindre till andra lagret. Till en början sågas de lite för långa. När alla brädor satts upp sågas de till i ovan- och nederkant med en sänksåg. En cirkelsåg och en lång rak bräda går också bra.

1

Sätt upp kalmarbrädorna (N) på sidorna, de bredaste i det undre lagret. De sned-sågas så de passar den lilla sluttande biten på framsidan. Brädorna skruvas fast med 4 x 60 mm skruvar.

2

Skruva fast de övriga brädorna (N), efter du sågat till dem på längden. Se till att nästa lager av brädor täcker “gliporna”. Kontrollera med vattenpasset om mitten av varje enskild bräda är någorlunda rak..

3

Såga av ovansidan på det första lagret av brädor. Dra först en linje längs med den yttre reglens ovankant. Spänn fast sänk-sågen, och såga längs linjen. Brädorna sågas till på samma sätt i nederkant.

4

Såga också av brädorna på den lilla biten vid uthänget. Dra en linje med ex. ett snörslå, så att sänksågen kan spännas fast och kal-marbrädorna sågas till med ett helt rakt snitt.

5

Montera andra lagret av brädor. Det görs på precis samma sätt; men här börjar vi bara med hörnen. Den snyggaste lösningen fås genom att de sidor som ska sitta inne i hörnet, sågas av. Kanten blir då skarp.

Taket

Låst innehåll

logga in eller köp åtkomst för att läsa detta avsnitt

Taket består av konstruktionsplywood med spår och fals. Skivornas längd motsvarar vindskyddets bredd, så de behöver bara sågas till på bredden.

Skivorna monteras med spår och fals, även i takåsen. Se bara till att spåret på plattan som du vänder upp mot takåsen, placeras mitt i nock. Falsen på nästa skiva skjuts på plats i spåren, och skivan läggs försiktigt på reglarna. Fäst med 50 mm skruvar.

Ovanpå plywooden läggs takpapp.

1

Montera vindskivorna (N). Såga en kalmarbärda i två delar, till långsida och uthäng, och skruva fast dem ordentligt med en lite överlappning. Gör ett lodrätt streck i mitten, och såga rent efter det.

2

Såga till brädorna med en fogsvans. Se till att du får ett fint, rakt snitt. Lossa brädorna och ta bort bitarna. Sätt ihop vindskivorna, och skruva fast dem med 70 mm skruvar, med ca 45 cm avstånd.

3

Montera en trekantslist bakom vindskivorna, så att takpappen får en mjuk kant att ligga mot - och därmed en längre hållbarhet. Trekantlisten fästs med 4 x 50 mm skruvar.

4

Montera fotplåten på taket. I framkant ska takskivan med fotplåten sticka ut ca 4 cm över takfoten, så att en kalmarbräda kan placeras under. På baksidan ska fotplåten gå 1,5 cm ut över beklädnaden.

5

Taket primas, så att takpappen kan fästa ordentligt. Primern rullas ut med roller eller med en bred pensel i ett jämnt lager.

6

Lägg på takpapp. Den är självhäftande, så det måste ligga rätt direkt. Skär till den på längden och fäst första ”våden” längs takfoten. Nästa våd läggs med ett överlapp på ca 5 cm och spikas fast.

7

Vindskyddet behandlas med träolja, så att det bättre står emot utelivet. Vi har valt träolja med teaklook som ger träet en snygg, mörk lyster. Träet får två strykningar med träolja.

Material

70 x 70 mm stolpar:

 • 2 stolpar (A) á 160 cm
 • 2 stolpar (B) á 125 cm

45 x 95 mm reglar:

 • 5 delar ramvirke och golvreglar (C) á 231 cm
 • 2 del ramvirke (D) á 234 cm
 • 4 liggande bjälkar (E) á 234 cm
 • 5 långa takbjälkar (F) á 230 cm
 • 5 korta takbjälkar (G) á 75 cm
 • 2 liggande reglar (H) á 265 cm
 • 1 liggande regel (J) á 234 cm
 • 2 snedsträvor (K) á 54 cm
 • 2 snedsträvor (L) á 118 cm

21 x 95 mm planhyvlat virke:

 • 50 meter till golv (M)

Kalmarbrädor:

 • 90 meter till beklädnad, vindskivor och takfot (N)

Plywoodskivor (till tak), 12 mm:

 • 3 skivor (P) á 122 x 244 cm

Dessutom:

 • 6 meter trekantslist
 • 5 meter fotplåt
 • Primer till takpapp
 • Självhäftande takpapp (en rulle á 10 m) + takpappspik
 • Utomhusspånskruv: 4 x 50, 4 x 60, 4 x 70, 5 x 110, 6 x 140 mm
 • Träolja, teak

Specialverktyg

 • Sänksåg

Tidsförbrukning

Ca en veckas tid.

Pris

Ca 7 700 kr.

Svårighetsgrad

Det är en greppbar uppgift att bygga detta vindskydd. Men det är stort och tungt att flytta, om du inte bygger det på plats.

Ritning

logga in eller köp åtkomst för att se ritningen

3D-modell

3D-modell

logga in eller köp åtkomst för att se 3D-modellen

Vindskydd

Vindskyddet har byggts på en ram som har fästs 40 cm upp på fyra stolpar.

Öppna 3D-modell

3D-modell

logga in eller köp åtkomst för att se 3D-modellen

Trästommen

Takspärrarna möts på dubbla bärlinor vid de 2 främre stolparna. Bärlinorna sitter på vardera sida om stolpen på de främre stolparna.

Öppna 3D-modell

3D-modell

logga in eller köp åtkomst för att se 3D-modellen

Golvet

Hack har sågats i brädan så att den sluter tätt vid stolpen. Undertill sitter det klossar som stöd vid varje stolpe.

Öppna 3D-modell

3D-modell

logga in eller köp åtkomst för att se 3D-modellen

Inködningen

Vindskyddet kläs med lockpanel, där en stående lockbräda placeras utanpå två stående bottenbrädor.

Öppna 3D-modell

3D-modell

logga in eller köp åtkomst för att se 3D-modellen

Takfotsbeslag

Takfoten sticker ut 1,5 cm för att leda bort regnvatten från konstruktionen.

Öppna 3D-modell

Video

VERKTYG: Så här använder du kap-/gersågen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder sågen, så att du kan använda den fullt ut. Kapsågen är genialisk när du ska såga många likadana korta snitt tvärs över brädor och reglar. Du kan både såga raka, gerade och vinklade snitt i bl a trä, metall, fibercement och laminat – rakt igenom eller exakt så djupt som du vill.

TIPS: Enkel märkning för vinkelfogar

VERKTYG: Så här använder du sänksågen

I den här videon lär du känna snickarens favoritsåg. Sänksågen förs alltid längs en styrskena som ser till att snittet blir exakt – oavsett om det ska vara rakt eller vinklat, om det ska gå igenom materialet eller inte, eller om det börjar i kanten eller mitt på materialet. Det gör sågen lämplig till allt från spår i en bräda till att såga rent längs kanten när trallbrädorna har lagts.

Tidningsartikel

Ladda ner tidningsartikeln

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka