Motorsåg test: Vårt motorsågstest visar att det är stor skillnad på hur effektiva de 6 motorsågarna är.

Vårt motorsågstest visar att det är stor skillnad på hur effektiva de 6 motorsågarna är.

Har du en mellanstor villaträdgård eller gård finns det förmodligen uppgifter för kedjesågen. Den klarar nämligen inte bara större trädfällningar, det går som en dans när man använder den för att beskära träd och stora buskar.

Huruvida du ska välja en batteridriven eller bensindriven kedjesåg är ofta en fråga om temperament och ekonomi. Det finns nämligen fördelar och nackdelar med bägge. Medan du med de batteridrivna modellerna slipper både buller och avgasutsläpp, så får du mer kraft för pengarna med de bensindrivna modellerna samt en maskin som håller hur länge som helst.

LÄS OCKSÅ: Test av batteridrivna motorsågar

Buller och vibrationer från motorsågen

Även om det är tydliga skillnader på hur mycket de sex maskinerna väsnas så finns det inte någon tyst bensindriven motorsåg. Du bör därför alltid använda hörselskydd. Även vibrationerna är oundvikliga. Men det finns en stor skillnad på hur många som går genom handtaget och vidare ut i dina händer. På testets vinnare har tillverkaren lagt in små stötdämpare mellan motorn och handtaget längst fram där vibrationerna vanligtvis är störst.

Alla sågarna startade direkt och ingen av dem misslyckades i testet. Alla klarade nämligen huvuduppgiften: att såga. Ändå finns det tydliga skillnader på hur effektiva de är. Precis som vårt test visar, finns det ett tydligt samband mellan storleken på motorn och hur snabbt de sågar. Överraskande nog beror det inte lika mycket på kedjans hastighet.

Motorsågstest: Så här har vi testat

Först och främst ska en såg kunna såga. Därför tog vi tiden medan vi sågade av en stolpe av furu tio gånger.

Det är hårt att arbeta med en bensindriven kedjesåg och därför är användarens upplevelse viktig. Vi vägde maskinerna och utvärderade vibrationerna i handtagen. Detta är nämligen avgörande för hur länge man kan hålla ut och arbeta med sågarna.

Till sist uppmätte vi bullret. Även om du ska sätta på dig hörselskydd så finns det nämligen en risk att inte din granne gör detta.

Oberoende motorsågstest

Magasinet Gör Det Själv är 100 procent oberoende från tillverkare, annonsörer och andra intressenter.

Vår testredaktör undersöker vad som finns på marknaden, och handplockar själv alla de maskiner som han testar.

De som deltar utsätts för exakt samma hårda test, som du kan ta del av på dessa sidor.

Vi har testat dessa 6 motorsågar i vårt motorsågstest

  • MAKITA EA3201S35A
  • AL-KO SOLO 6436
  • STIGA SP 426
  • HUSQVARNA 135 MARK II
  • RYOBI RCS3835T
  • STIHL MS 171

LADDA NER HELA TESTET och se vilken motorsåg som blev den stora vinnaren av vårt motorsågstest.