En linjelaser får saker och ting i nivå

Linjelasern är din bästa vän när du ska hänga upp tavlor på väggen, hänga skåpen rakt eller sätta upp lampor i samma höjd som något annat, där du har användning för att saker och ting hänger rakt och i linje med varandra.

Linjelaser: En linjelaser, eller en krysslaser som den på bilden, fungerar som ett smart vattenpass, där man har händerna fria. Det gör linjelasern otroligt användbar till en mängd uppgifter.

En linjelaser, eller en krysslaser som den på bilden, fungerar som ett smart vattenpass, där man har händerna fria. Det gör linjelasern otroligt användbar till en mängd uppgifter.

Vad är en linjelaser

En linjelaser är ett "handfritt" vattenpass, även känt som ett laservattenpass. En linjelaser projekterar upp en laserstråle på exempelvis väggen, en laserstråle som är 100 procent rak. Det är smart, när du exempelvis ska hänga upp tavlor eller skåp, eftersom du har båda händer fria och hela tiden kan orientera dig efter laserstrålen från linjelasern.

Ställ in höjden på din linjelaser

Det enda du behöver göra när du ska arbeta med din linjelaser är att ställa in vilken höjd du vill att din linjelaser ska projektera ut laserstrålen på, och sedan sätta igång med det du ska göra. Linjelasern ser själv till att laserstrålen är 100 procent rak och i nivå.

Linjelaser med ett kryss

De allra flesta linjelasrar som finns på marknaden idag är utrustade med både en vågrät och en lodrät laserstråle. Därför kallas dessa linjelasrar för korslaser. De är särskilt användbara när saker och ting ska sitta vinkelrätt, exempelvis när man sätter upp kakel i sitt kök eller i sitt badrum. En linjelaser med en vertikallaser kan också vara mycket användbar, om man ska måla och sätta upp maskeringstejp. Likaså kan den vertikala lasern även användas vid uppsättning av exempelvis en duschvägg eller liknande. En korslaser är därför en naturlig vidareutveckling av den traditionella linjelasern.

Linjelaser: De äldre generationernas linjelaser har efterhand ersatts av korslasern, som gör de elektroniska vattenpassen ännu mer användbara.

Linjelaser: De äldre generationernas linjelaser har efterhand ersatts av korslasern, som gör de elektroniska vattenpassen ännu mer användbara.

LÄS OCKSÅ: Test av krysslaser

Lås din linjelaser

En linjelaser är inte bara användbar när saker ska hänga rakt. De flesta linjelasrar är tillverkade som så att du har möjlighet att låsa laserstrålen, och därefter rotera eller vrida den. På så sätt kan du projektera en laserstråle från linjelasern upp på väggen, som anger en linje som är 45 grader. Det är användbart i situationer där man till exempel ska montera ett trappräcke eller liknande.

Många olika slags lasrar

Marknaden för lasrar till byggprojekt är stor. Linjelasern är den mest enkla, och oftast även en billig lösning. Utöver den finns den berömda korslasern, som är en linjelaser som även projekterar ut en lodrät laserlinje. Dessutom finns cirkellasern som med hjälp av en pendelupphängd spegel skickar en laserstråle 360 grader runt sig själv. Samma sak gör rotationslasern, som är den klart dyraste lösningen och ofta något som enbart proffsen använder sig av.

Läs mer: Helt rakt med cirkellaser

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Mätinstrument