Bågfil: Test av bågfiler

De flesta bågfilar har en styv och solid båge, men det är absolut inte alla som har en lätt och smal båge.

En bågfil är gjord för bearbetning av metall. Den kan visserligen också användas för sågning i plast, men den räknas som en metallsåg. För att kunna bearbeta hårda material är det viktigt att sågbladet har en så smal profil som möjligt. Då behöver man nämligen inte ta bort så mycket material och sågtänderna ska heller inte dra bort så mycket avverkat material. Ju smalare sågbladet är, desto svagare är det – eller rättare sagt: desto mindre styvt är det. Därför är det viktigt att sågbladet kan spännas fast med högt tryck.

Ju hårdare bladet kan spännas, desto exaktare kan du arbeta med bågfilen. Bågens styrka och det sätt som bladspänningen överförs till bladet på påverkar bågfilens effektivitet.

Bågfil kräver lugna tag

När du sågar är belastningen på de fina sågtänderna mycket hög och de – liksom hela bladet – blir snabbt mycket varma. Det kan skada sågbladet. Krävande jobb som sågning i hårda material eller tjocka föremål lyckas bäst om du arbetar lugnt och smörjer sågbladet så att det kyls.

Bågens höjd begränsar sågdjupet. För att kunna såga djupare kan du vinkla bladet 45 eller 90 grader. Men då blir det inte lika lätt att såga, för handtagets läge ändras ju också. Därför vinklar man bladet endast när det är absolut nödvändigt.

LÄS OCKSÅ: Test av fogsvansar

Vi har testat dessa 6 bågfilar

  • Bahco 317
  • Stanley 15-495
  • Biltema 300 MM
  • Ironside 131050
  • Irwin I-75
  • Bahco Ergo 325

LADDA NER HELA TESTET och se, vilken bågfil som klarade testen bäst.