Handsåg: Välj rätt handsåg

1. HANDTAG. Ett handtag med mjuk beläggning ger dig ett bättre grepp. Det är en fördel om sågen ska användas ofta och länge i sänder.

2. MONTERING. På flera billiga sågar har handtaget bara smälts fast på sågbladet och det gör sågen sårbar. Om handtaget har skruvats fast kan du spänna skruvarna om handtaget lossnar lite.

3. BLAD. Sågbladet sk vara ganska styvt. Då blir det lättare att såga.

4. UPPHÄNGNING. Det är praktiskt med ett litet hål längst ut på sågbladet som sågen kan hängas upp i.

5. TÄNDER. Antalet tänder talar om för dig var sågen kan användas till. Men 7-9 tänder per tum (2,5 cm) är det en universalsåg som kan användas till många material. Har den 11-13 tum per tum är sågen fintandad och är bäst för finsågning av lister, faner och laminat.

LÄS OCKSÅ: Därför ska du välja en verktygsväska

HANDSÅG: VIKTIGA DETALJER

Handtag. Handtaget bör vara så stort att du inte bara får plats för din hand. Det ska också finnas plats för handen med en grov arbetshandske på. Därför ska du alltid ta handsågen i dina händer innan du köper. Känn också efter om beläggningen är tillräckligt mjuk. Om handtaget är av hård plast med skarpa kanter får du snabbt blåsor.

Tänder. Det bör vara självklart att handsågen har tandspetshärdade tänder för annars blir den fort slö. Universalsågar ska ha universaltandning.

Yta. Om sågbladet har behandlats med teflon (eller liknande) blir motståndet längre när du sågar. Du behöver alltså inte arbeta så hårt om du använder en handsåg med teflonbehandlat blad.