Din snabbguide till spackel

Det finns många olika slags spackel. I denna snabbguide lär du dig vilket spackel du ska välja, och hur du spacklar.

Spackel eller spackel?

Det är lätt att blanda ihop verktyget spackel med själva spackelmassan. Det är inte så konstigt, eftersom spackelmassan kallas just spackel – både i dagligt tal men även på byggvaruhus, där den kan heta finspackel eller lättspackel till exempel. Verktyget spackel däremot är det du använder för att applicera spackelmassan på väggen. Visst är det snurrigt! Det finns dock en språkregel: EN spackel avser verktyget, ETT spackel avser massan.

Vad finns det för olika sorters spackelmassa?

Det finns mängder av olika spackelmassor. Ska du spackla en vägg med små ojämnheter använder du vanligtvis en fin, medium eller grov spackelmassa, beroende på väggens struktur. Här kan du välja mellan färdigblandat spackel (spackelmassa) som säljs i plasthink eller tub, och pulverspackel, som du själv blandar med vatten.

Det färdigblandade spacklet är lite dyrare, men är å andra sidan bara att börja använda. Ska du spackla en stor yta kan du även välja att rulla på spackelmassan. Det är ett snabbt sätt att applicera spacklet på, men det gör inte att du slipper fördela och bearbeta spackelmassan med en spackel.

Vid djupa och breda kratrar bör du använda dig av ett snabbtorkande spackel, som kan appliceras i lager på upp till 10 centimeter. Vid sprickor och djupa småhål kan du också välja ett snabbtorkande spackel. Denna sorts spackel säljs ofta på tub, så att den är extra enkel att applicera. Ska du spackla gipsväggar kan du med fördel välja en gipsbaserad spackelmassa, då lagningarna blir starkast med en sådan.

Spackel: Rulla på spackelmassan

Att använda rullspackel är ett snabbt sätt att applicera spackelmassan.

LÄS MER OM: Putsa vägg

Vad är golvspackel?

Golvspackel är en självutjämnande spackelmassa, som till exempel kan användas till att jämna till ett befintligt betongunderlag. Golvspacklet består av ett pulver, som blandas med vatten tills det får en slät och flytande konsistens utan klumpar.

Att spackla golv på detta sätt kallas även att flytspackla. Det beror på att när golvspacklet hälls på det ojämna underlaget kommer det att flyta samman och skapa en plan yta. Du måste dock själv hjälpa till med att fördela golvspacket – eventuellt med en piggroller på ett långt skaft. Golvspackel används ofta som underlag för klinker.

Spackel: Självutjämnande spackelmassa

Även om det heter självutjämnande spackelmassa måste du själv hjälpa till med att fördela golvspacklet.

Vad är träspackel?

Träspackel är, som namnet antyder, en spackelmassa som är avsedd för trä. Det kan bland annat användas till sprickor i träverk (både ute och inne) och har ofta en grå nyans.

En avart av träspackel är plastiskt trä. Plastiskt trä används till att fylla små hål och sprickor i trämöbler och trägolv till exempel. Plastiskt trä finns i flera nyanser och kan blandas med varandra, så att helt rätt tränyans uppnås.

Hur länge ska spacklet torka?

Det är väldigt olika. Det beror mycket på den specifika spackelmassan. Fyller du ett två centimeter djupt hål med snabbtorkande spackel räcker det ofta med en torktid på 30 minuter. Spacklar du däremot skarvarna mellan två gipsskivor med gipsspackel bör det torka över natten innan du slipar ytan. Det är därför viktigt att läsa instruktionerna för det spackel du använder.

LÄS OCKSÅ: Så spacklar du gipsskivor

Spackel: Hur länge ska spackel torka?

Torktiden beror på vilken sorts spackel du använder. Gipsspackel mellan två gipsskivor bör torka över natten.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Material