Väggspackel: Spackling med väggspackel kräver rätt handlag, så det behövs lite träning innan resultatet blir perfekt.

Spackling med väggspackel kräver rätt handlag, så det behövs lite träning innan resultatet blir perfekt.

Vad är väggspackel?

Väggspackel, eller väggspackelmassa, är ofta det vi menar när vi säger spackelmassa.

Väggspackel är en ofta ljusgrå massa med luftig konsistens och hårt ungefär som smör. Väggspackel finns i en uppsjö olika varianter, men finns ofta i hinkar på 3, 5, 9 eller 10 liter

Hur använder man väggspackelmassa?

Väggspackelmassa passar för en lång rad olika uppgifter. Härunder kan du läsa om 3 vanliga uppgifter med väggspackel.

Hur mycket väggspackelmassa ska man använda?

Om du exempelvis ska helspackla en vägg, för att du ska sätta filtväv, glasfiberväv eller tapet, så är det avgörande för det slutliga resultatet att du har en jämn yta. Det betyder att alla hål och ojämnheter ska spacklas igen, och lös lös puts eller liknande ska tas bort och ytan ska spacklas.

LÄS OCKSÅ: Så här helspacklar du

Alternativ

Väggspackel är väldigt bra och enkelt att arbeta med, men det fungerar bara inomhus i torra utrymmen. Om man ska spackla garageväggen eller en vägg i uterummet, ska man istället använda ett cementbaserat spackel som tål både fukt, vatten och temperaturförändringar.

På nätet finns dessutom en rad väldigt snygga och spännande dekorationsspackel att använda inomhus. En del av dem, som t ex danska Kaos Designspackel, finns i mer än 1.000 olika nyanser och kan efterbehandlas så att de kan användas i våtrum. Det vidhäftar på allt från glas och kakel till möbler och lampor. Det ger oändligt många möjligheter för den kreative.

Viktigt om spackling!

Ett sugande underlag ska grundas först, t ex med en häftgrund. Det förhindrar fukten från att dras ut ur spacklet innan du hinner jämna till den. Och det får spackelmassan att vidhäfta bättre.

Speciellt med rullspackel

Om man inte har tålamod att smeta ut litervis med spackel på väggarna med en bred spackelspade, kan man istället använda en roller och en speciell rullspackel. Dock slipper man inte helt spackeln, när ytan ska jämnas till, men det är inte alls lika jobbigt.