Goda råd till dig om väggspackel

Väggspackel är ofta det vi menar när vi säger spackelmassa. Du kan få perfekt resultat om du väljer rätt sort och följer våra goda råd.

Väggspackel: Spackling med väggspackel kräver rätt handlag, så det behövs lite träning innan resultatet blir perfekt.

Spackling med väggspackel kräver rätt handlag, så det behövs lite träning innan resultatet blir perfekt.

Vad är väggspackel?

Väggspackel, eller väggspackelmassa, är ofta det vi menar när vi säger spackelmassa.

Väggspackel är en ofta ljusgrå massa med luftig konsistens och hårt ungefär som smör. Väggspackel finns i en uppsjö olika varianter, men finns ofta i hinkar på 3, 5, 9 eller 10 liter

Hur använder man väggspackelmassa?

Väggspackelmassa passar för en lång rad olika uppgifter. Härunder kan du läsa om 3 vanliga uppgifter med väggspackel.

3 UPPGIFTER MED VÄGGSPACKEL

Väggspackel till gipsskivor på väggar/tak Väggspacklet är lätt att använda till skarvar och hål i gipsskivor, men ofta använder målaren gipsspackel som torkar snabbare och inte krymper så mycket.

Väggspackel till bredspackling av vägg Gipsväggar, putsade väggar, tegelväggar - alla sorter bredspacklas lätt med väggspackel.

Väggspackel till våtrum Väggspackel finns också för våtrum, som tål fukt. Det tål däremot inte direktkontakt med vatten och ska därför målas eller behandlas för att användas i våtrum.

Hur mycket väggspackelmassa ska man använda?

Om du exempelvis ska helspackla en vägg, för att du ska sätta filtväv, glasfiberväv eller tapet, så är det avgörande för det slutliga resultatet att du har en jämn yta. Det betyder att alla hål och ojämnheter ska spacklas igen, och lös lös puts eller liknande ska tas bort och ytan ska spacklas.

LÄS OCKSÅ: Så här helspacklar du

Hur använder man väggspackel?

Först ska större hål och sprickor fyllas med grovspackel. Använd en mindre spackelspade till detta, och låt spackelmassan torka i ett dygn.

Nästa dag slipas väggen, varefter den borstas ren från slipdamm med en kvast. Ett tunt lager väggspackel (Medium) dras på med en bredspackel i stora mjuka rörelser, så att man undviker att spackeln gör spår och kanter i spackelmassan. När väggen är täckt med spackel ska den torka 1-2 dygn.

När väggen är helt torr, slipas och borstas den igen. Vill man ha en helt jämn vägg, går man över ytan med finspackel. Innan den målas eller tapetseras, mättas väggen med primer eller spärrgrund.

OLIKA SORTERS VÄGGSPACKEL

FIN VÄGGSPACKEL Det finkorniga spacklet används för slutspackling av väggar som antingen ska målas direkt eller kläs med glasfiberväv, inomhus i torra rum. Godkänd för spackling av skarvar mellan gipsskivor. Målas med akryl- eller alkydfärg.

MEDIUM VÄGGSPACKEL Ska du exempelvis spackla gipsskivor eller lättbetong är en medium väggspackelmassa i regel ett bra val. Medium väggspackel är ett utmärkt allround-spackel och för det mesta ett bra val om du bara ska köpa en sort. Den kan påföras i lager upp till ca 4 mm utan att spricka och dess struktur gör att den kan slipas blank och snygg. Den fungerar alltså bra som underlag för både filtväv, glasfiberväv och tapet.

MEDIUM EXTRA VÄGGSPACKEL Medelgrovt väggspackel som är utvecklat för spackling av gipsskiveskarvar med armeringstejp. Kan också användas för bredspackling och övermålas som de andra spackelmassorna. Fyller bättre och krymper minimalt.

GROV VÄGGSPACKEL Används av målaren vid första spacklingen av putsade väggar inomhus i torra utrymmen. Spacklet fyller effektivt ut hål och sprickor. De grova sandkornen påminner om en putsad vägg. Kan målas över med alkyd- eller akrylfärg.

RUSTIK VÄGGSPACKEL Färdigblandat spackel med färgtillsats. Används inomhus i torra utrymmen, där man vill ha en dekorativ effekt. Kombinationen av sanden i spacklet och en färg ger en speciell effekt. Finns i olika färger, beroende på leverantör.

RULLSPACKEL I stället för att dra på spackelmassan med en bredspackel, kan den rollas på. Därefter jämnas den till med en speciell glättbräda. Smart, när den gamla sjögräs- eller sågspånstapeten ska täckas över en gång för alla.

VÅTRUMSSPACKEL Den här sortens spackelmassa låter inte vatten tränga in i konstruktionen men är samtidigt diffutionsöppen, så att väggen kan andas. Används för bredspackling av väggar, tak och skivskarvar.

Alternativ

Väggspackel är väldigt bra och enkelt att arbeta med, men det fungerar bara inomhus i torra utrymmen. Om man ska spackla garageväggen eller en vägg i uterummet, ska man istället använda ett cementbaserat spackel som tål både fukt, vatten och temperaturförändringar.

På nätet finns dessutom en rad väldigt snygga och spännande dekorationsspackel att använda inomhus. En del av dem, som t ex danska Kaos Designspackel, finns i mer än 1.000 olika nyanser och kan efterbehandlas så att de kan användas i våtrum. Det vidhäftar på allt från glas och kakel till möbler och lampor. Det ger oändligt många möjligheter för den kreative.

Viktigt om spackling!

Ett sugande underlag ska grundas först, t ex med en häftgrund. Det förhindrar fukten från att dras ut ur spacklet innan du hinner jämna till den. Och det får spackelmassan att vidhäfta bättre.

Speciellt med rullspackel

Om man inte har tålamod att smeta ut litervis med spackel på väggarna med en bred spackelspade, kan man istället använda en roller och en speciell rullspackel. Dock slipper man inte helt spackeln, när ytan ska jämnas till, men det är inte alls lika jobbigt.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Material