Snygga väggar med betongfärg

Ge dina väggar, golvet och möblerna ett helt nytt utseende med den snygga betonglooken från Conteco. Resultatet blir riktigt häftigt med de flammiga grå nyanserna. Men se till att hålla tungan rätt i mun under arbetets gång - och tro på dig själv.

Conteco är en flexibel specialbetong. I praktiken handlar det om en tunnflytande massa, som till stor del påminner om färg i dess konsistens. Den kan därför med fördel strykas ut antingen med pensel eller roller.

När du arbetar med Conteco krävs flera olika produkter. Till den variant som vi testade fanns det hela sex komponenter, där var och en skulle appliceras eller mätas upp i exakta mått och mängder. Det bästa är att det följer med en engelsk instruktion som på bästa tänkbara och pedagogiska sätt förklarar hur du gör, och när.

Misströsta inte – det slutar lyckligt!

Vår tanke var att få till en vägg med det där flammiga intrycket som uppstår när man slätar ut massan med en stålspackel. Men under processens gång, där betongen läggs på i två lager, kunde vi överhuvudtaget inte se någon flammighet. Först efter att vi applicerat alla komponenter och låtit väggen torka, såg vi det fullständigt vackra slutresultatet. Det negativa är att du målar lite i ”blindo”.

Redaktionen rekommenderar: 10 vanliga målningsfel – så undviker du dem

Detta behöver du

För att måla en betongvägg på 10 m² med Conteco behöver du en rad olika produkter. I detta fall, där vi målar en vanlig vägg i köket, används sex olika. Som tur är har Conteco en tydlig hemsida med en smart produktberäknare, som visar dig precis vilka produkter du behöver, och i vilken mängd. Det är även här du beställer.
https://conteco.dk/en/

Till en vägg på 10 m² behöver du:

  • 1 x Betong Medium, 5 kg
  • 4 x Betong Fine, 1 kg
  • 1 x Mix & Primer, 5 l
  • 1 x Color Sustainer, 500 ml
  • 2 x Betong Sealer inkl. härdare, 1 080 ml
  • 1 x Betong Color-färgpigment, 50 gram

Så gör du

1. Börja med att prima väggen med Mix & Primer. Här kan du använda en pensel eller en roller. KOM IHÅG att noga täcka omgivningen innan du börjar.

2. Häll färgpulvret i en spann, och blanda det med betongpulvret med en omrörare. Kom ihåg att använda skyddsmask! Var försiktig, för de två pulvren tar tid att blandas ihop.

3. Häll rätt mängd Mix & Primer i spannen (2 delar pulver till 1 del vätska), och blanda med omröraren. Låt därefter blandningen vila ungefär tio minuter.

4. Nu ska betongblandningen appliceras på din vägg. Det är lättast att stryka ut den med en pensel. Korsstryk ut färgen.

5. Jämna därefter till med en stålspackel. Stålspackeln ger det “flammiga” resultatet, som ses först senare. Låt lagret torka en timme, innan du blandar till en ny portion.

6. Fukta det första torra lagret med en sprayflaska. Därefter ska du stryka på nästa lager betong på samma sätt som visas i steg 4 och 5. Låt sedan väggen vila i minst 12 timmar.

7. Spraya väggen med Color Sustainer. Se till att du noga gnuggar in vätskan i väggen med en trasa. Låt vätskan torka in i väggen i minst 90 minuter.

8. Rolla på Betong Sealern. Den gör väggen både vattenoch fettavvisande, precis som den bör vara när det gäller kök eller för den delen badrum.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Färg