1. Torrbetong
Superstark, mycket hård och tät blandning av cement och sand för alla nya golv och fundament. Typiskt C 100/400 0-4 eller grövre. Den väldigt enkla anvisningen med 1 del cement till 4 delar sand innebär att du vid lite större arbeten ofta själv blandar till bruket. Det kan användas som primer/ett första skikt både på nya och äldre murverk.
TYPISKA NAMN OCH BLANDNINGAR:
Torrbetong
Gjutmix
Cementbruk
Betong (t.ex. C 100/400 0-8 eller 0-4)
Färdigbetong (för stora uppgifter där betongen pumpas direkt ned i exempelvis det fundament som ska gjutas via en betongkanon)
2. Murbruk
Starkt murbruk för nytt murverk med lika delar cement och hydratkalk, t.ex. KC 50/50/700 0-4. Mer elastiskt än torrbetong, dels på grund av kalkhalten och dels på grund av att det bara innehåller ca hälften så mycket bindemedel i förhållande till sand jämfört med torrbetong.
TYPISKA NAMN OCH BLANDNINGAR:
Murbruk
Receptbruk
Funktionsbruk
Kalk-/cementbruk
KC 50/50/700 0-4 (starkt bruk)
KC 35/65/650 0-4 (medelstarkt bruk)
KC 20/80/650 0-4 (svagt bruk)
3. Putsbruk
Starkt putsbruk till nytt och nyare murverk med lika delar kalk och cement, t.ex. KC 50/50/700 0-2 - alltså som murbruk, men med lite finare korn. Kornen är fortfarande så stora att du kan bygga upp skikt på 10-12 mm åt gången - och så stora att det är svårt att släta till ytan.
4. Tunnputsbruk
Starkt tunnputsbruk för nytt och nyare murverk, typiskt KC 50/50/700 0-1. De fina kornen gör det svårt att bygga på tjockleken så putsen används i stort sett bara som den yttersta slutputsen. Putsen kan både användas på en putsad botten och vid putsning med tunnputs med synlig sten under.
LÄS OCKSÅ: Putsa huset med tunnputs
TYPISKA NAMN OCH BLANDNINGAR:
Tunnputsbruk (t.ex. KC 50/50/700 0-0,6 eller 0,1)
Bruk till säckskurat tegel
5. Vidhäftande bruk
Cementbruk med tillsatt lim. En ganska ny typ av bruk som normalt är ganska dyrt, men som löser uppgifter som tidigare gav stora problem. Mycket vidhäftande, mycket elastiskt. Lim på poröst underlag och på kakel - och används ofta vid armering med glasfibernät. Finns både som grundputs och slutputs.
Gipsputs
Gipsbaserat bruk har på några år blivit mycket populärt, eftersom det är mycket lätt att arbeta med och kan hålla för tjocka skikt som stelnar blixtsnabbt. Kan endast användas inomhus.
8. Restaureringsbruk
Starkt, elastiskt och diffusionsöppet bruk som är baserat på hydratkalk och hydraulisk kalk, t.ex. KKh 50/50/500 0-4 för murning, KKh 35/65/700 0-2 för putsskikt och KKh 35/65/700 för tunnputs. På så gott som allt äldre murverk bör du undvika att foga/putsa med cementbruk, eftersom det är hårdare och tätare än underlaget. Här är restaureringsbruk perfekt.
Ingredienserna
De flesta typer av bruk består huvudsakligen av kalk, cement och sand. Under senare år har många dock fått en uppfräschning med tillsatser som bl.a. gör dem mer vidhäftande eller elastiska. Det har gjort det betydligt lättare att hitta ett lämpligt bruk för t.ex. upputsning av släta ytor.
1. Bindemedlet
Cement (C) ger en mycket stark, mycket hård och tät puts.
Hydraulisk kalk (Kh) ger en mycket stark puts, men långt ifrån så hård och diffusionstät som cement.
Hydratkalk (K) ger en ganska stark, men mycket elastisk och öppen puts.
2. Fyllnadsmedlet
Sand ingår som fyllnadsmedel i allt bruk. Storleken på de största kornen ska passa för uppgiften: Ju tjockare skikt desto större korn. Kornstorleken anges på påsen i millimeter, t.ex. 0-4 mm.
3. Tillsatserna
Den erfarne muraren har alltid spetsat sitt bruk med bl.a. djurhår och aska för att ändra dess utseende och egenskaper. Idag sker detta i fabriken med noggrant uppmätt plastmaterial som t.ex.:
Pigment som ger kulör.
Lim och bindemedel som ökar brukets vidhäftning och seghet.
Fibrer av hår och plast som ökar segheten och förebygger sprickor.