Bruk: Välj rätt bruk

I denna artikel får du en guide till typer av bruk som är värda att känna till.

Det kan vara svårt att verkligen veta vilket bruk du ska välja när du står framför byggmarknadens överfyllda hyllor.

Det finns nämligen många varianter och tillverkarna har ofta olika namn för samma sorts bruk. För att skapa en överblick har vi här förklarat styrkorna hos åtta av de mest använda bruksblandningarna.

De har det gemensamt att man endast tillsätter vatten innan de kan användas. Du slipper med andra ord att bekymra dig om blandningsförhållanden varje gång du blandar en hink. Den här metoden sparar inte bara en massa tid. Den säkerställer också att det blir samma färg och konsistens varje gång – så länge du kommer ihåg att tillsätta samma mängd vatten.

Läs också: Slät vägg på en gång

Ger du dig på att renovera äldre murverk ska du själv försäkra dig om att varje nytt bruksskikt är svagare än underlaget – annars kan det falla av. Du ska i princip använda mindre cement för varje nytt skikt. Det nyaste skiktet ska gärna vara mer öppet för diffusion och ha finare sandkorn än det underliggande. Fukten ska nämligen kunna tränga ut genom murverket.

Ladda ner tabellen och få koll på bruk

I denna gör-det-självbeskrivning får du en tabell över de vanligaste typerna av bruk. Vi går igenom torrbetong, murbruk, putsbruk, tunnputsbruk, vidhäftande bruk, fogbruk till kakel, gipsputs och restaureringsbruk.

Du kan bland annat läsa om:

  • när du ska använda de olika typerna av bruk
  • vad de olika siffer- och bokstavskombinationerna på brukpåsarna betyder
  • vilka ingredienser det är i de olika bruksorterna.