Hål i vägg med två lager gips

Hack och hål i en gipsvägg är irriterande, men inte någon katastrof. Reparationerna är nämligen relativt lätta. Den största utmaningen ligger i att arbeta så exakt som möjligt, så att det blir minsta möjliga insats när du ska kamouflera reparationen.

Hål i vägg med två lager gips

Gips är både lätt att arbeta med, lätt att slå sönder och lätt att reparera igen

Metoden för reparationen beror på hur stort hålet är i din gipsvägg. Därför går vi här nedan igenom hur du reparerar små respektive stora hål.

SMÅ HÅL

1. Två stycken hålsågar klarar uppgiften fint. Hålet i det yttre lagret borras ut med det minsta borret. Med en lite större hålsåg görs en "plugg" i en ny gipsbit.

2. Den söndriga delen borras ur med den lilla hålsågen och gipsbiten tas bort. Använd ev. en bit av en träskiva med hål i till att styra hålsågen och därmed säkra ett rakt snitt.

3. Gör en plugg i en ny gipsbit med den största hålsågen, så pluggen passar till hålet. Sågspåret stjäler nämligen ett par millimeter när man borrar. En träskivebit med hål styr hålsågen perfekt.

4. Uppruggade kanter på den nya "pluggen" ska tas bort med en skarp hobbykniv. Kanten på hålet i väggen ska också skäras ren och fin. Se också till att få bort allt damm från både plugg och hål.

5. Lägg gipsskivelim i hålet och tryck dit pluggen försiktigt. Låt det torka under ett dygns tid. Därefter kan man spackla och efterbehandla reparationen.

STORA HÅL

1. Rita upp en vinkelrät fyrkant runt hålet, ex. med ett vattenpass. Mät diagonalt från hörn till hörn på alla fyra hörn för att kontrollera att fyrkanten är helt vinkelrät.

2. Den fyrkantiga delen skärs bort med en skarp hobbykniv. Med en metallinjal ser man till att snittet blir väldigt exakt. Skär från hålsidan – då gör det inte så mycket om kniven slinter.

3. Det yttre gipslagret tas bort med ett gammalt (inte alltför skarpt) och brett stämjärn. Se upp så att du inte förstör det inre gipslagret, eftersom det ska användas som underlag för reparationen.

4. Mät upp för reparationsdelen – 1 mm mindre än hålet på varje sida är det optimala. Då finns det gott om plats till gipsskivelimmet. Gipset skärs till med en skarp hobbykniv.

5. Applicera ett tunt lager gipsskivelim runt hålets kanter, och på ett par punkter mitt på den inre skivan. Därefter trycks den nya gipsbiten försiktigt fast, tills den är helt plan med väggen.

6. Övergången mellan gipsväggen och den nya gipsbiten slipas lätt, när limmet har torkat. Använd mycket fint slippapper, korn 180-240.

LÄS OCKSÅ: Vad är gips?

Viktigt!

När man ska göra en reparation i en gipsskiva är det avgörande att borr- och sågdammet tas bort noga – både från hål och de nya reparationsdelarna. Annars kommer inte limmet fästa ordentligt.

Efterbehandling

Gipsskivor tål inte att stå råa och obehandlade. De flesta väljer därför att klä med filt, glasväv eller tapet. Beroende på vad man väljer får man anpassa reparationen, så att den syns så lite som möjligt.

Först och främst handlar det om att mäta upp, skära till och limma dit, så att reparationen döljs på bästa sätt. Då kan man i bästa fall nöja sig med lite färg. Annars får man sätta igång med spackelmassa och ny filt, ny väv eller ny tapet.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Gipsvägg