Utomhuspool

En varm sommardag är det skönt att bada och plaska runt i en utomhuspool. Och varför inte göra det i din egen trädgård? Här på sidan hittar du våra byggbeskrivningar och inspiration till att bygga pool själv. Du får många goda råd, så att du har bra underlag innan du sätter igång projektet. Om du är van gör-det-självare kan du snart bjuda in släkt och vänner på poolparty i din egen trädgård. Lycka till!

  När sommaren är här och det varma vädret håller i sig finns det inte något bättre än svalkan i en utomhuspool. Och varför inte göra det i din egen trädgård?

  Du kan nämligen enkelt bygga en pool i trädgården själv. Du bestämmer själv hur stort och galet projekt det ska bli, för du kan bygga utomhuspool exakt som du vill ha den.

  Hur bygger man en utomhuspool?

  Det är lite olika hur man ska ta sig an att bygga pool själv. Det finns nämligen några olika lösningar, allt beroende på vilken slags pool man väljer.

  Du kan t ex:

  1. Köpa en byggsats i stål
  2. Bygga den av byggklossar av cellplast
  3. Gräva ner en utomhuspool av glasfiber
  4. Gjuta en utomhuspool av betong ända från grunden - läs mer här
  5. Köp en bassäng på byggmarknaden och bygg in den i trädäcket eller klä den med brädor - se ett läckert projekt här

  Utomhuspool pris - Hur mycket kostar det att bygga en utomhuspool?

  Det beror lite på hur mycket det kostar när man ska bygga pool själv. Det beror bland annat på vilka material man använder och hur man väljer att bygga den.

  Du kan läsa mer om att bygga pool till trädgården med tre olika prislappar.

  På marknaden finns möjligheten att köpa en färdig lösning av en leverantör, men det är nästan alltid billigare att bygga pool själv.

  Om du väljer en en färdig lösning kan du i de allra flesta fall ändå få din pool som du vill ha den och du kan också själv bestämma hur mycket du själv ska göra.

  Förbered projekt “pool till trädgården”

  Det finns några saker som det är viktigt att ha tänkt igenom innan du sätter igång att bygga pool själv.

  Du ska t ex fundera på hur stor din utomhuspool ska vara och vilket som är den bästa placeringen.

  Fundera också på vad du ska använda din pool till. Ska du t ex mest simma i den måste den ha en viss storlek, medan du kan klara dig med en mindre pool om du mer vill att din utomhuspool ska vara som ett spa.

  Fundera också vilken form den ska ha och hur djup den ska vara.

  Det spelar stor roll, inte minst om du ska gräva ner din utomhuspool i trädgården.

  Vad säger reglerna?

  För att bygga en nedgrävd pool behöver du oftast inget bygglov, medan en fast installerad utomhuspool ovan mark kan bli så hög att den betraktas som bygglovspliktig, som en mur eller ett plank. Även pooltak kan behöva bygglov.

  Det finns inga regler om hur nära en tomtgräns en pool får byggas, men det krävs ett skydd i form av t ex ett staket som är minst 0,9 meter högt, så att inte obevakade barn eller djur kan ramla ner i poolen.

  Kom ihåg att alltid kolla med kommunen innan du sätter igång ett så stort projekt som en utomhuspool.