Bygg din egen swimmingpool

Vem önskar inte att de hade en pool i trädgården en varm sommardag? Familjen Lidström har kämpat i fyra månader för att göra drömmen till verklighet. Poolen är omgärdad av ett läckert trädäck med glasräcke, så att utsikten över omgivningen kan avnjutas från solstolarna.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
4 månader
Pris
125.000 kronor

Intro

Faktiskt började det hela med drömmen om en badtunna utomhus, men när familjen Lidström började kolla priser märkte de att en utomhuspool kostade ungefär lika mycket.

Eftersom det finns plats för fler i en swimmingpool - och användningsmöjligheterna är något större - bestämde sig familjen för en utomhuspool i stället.

Det var ett stort projekt att ge sig på med utgrävning, gjutning av grund, murning av stödmur, montering av pool osv.

Och projektet växte när Kim och Bettina bestämde sig för att också bygga ett stort trädäck runt poolen med ett täckt staket av brädor på långsidorna och ett glasräcke ut mot de fria vidderna så att den fina utsikten kan avnjutas från ett läckert poolområde.

Familjen Lidström lade fyra månader på att bygga sitt privata sommarparadis, men det har varit värt alla ansträngningar, de ömmande musklerna och ungefär 125.000 kronor, för hela familjen njuter av att kunna tumla runt i det turkosblå vattnet.

Läs här om hur lyxpoolen skapades och de många beslut du måste fatta om du själv ger dig i kast med att anlägga en swimmingpool hemma i trädgården.

Instruktion

01
Beslut du måste fatta ... 6 Steg

Om du vill ha en utomhuspool finns det många saker som du måste ha koll på och ta ställning till, t ex när det gäller vatten och materialval. Kim och Bettina delar här med sig av sina erfarenheter.

...om vattenanslutning

Det är viktigt att det finns vatten och avlopp nära poolen, så att det går lätt att få i vatten och att bli av med det. Poolen måste nämligen fyllas på kontinuerligt under sommaren, då vattnet förångas när det är soligt och varmt. På hösten, när vattnet är ca 7 grader, tömmer Kim och Bettina poolen, så att rören inte spricker om det blir minusgrader. På våren, runt april, öppnar de upp poolen, som rymmer 48 kubikmeter vatten.

...om poolens material

Swimmingpooler finns i flera olika material, vanligt är t ex plåt och glasfiber. Kim och Bettina valde en pool av plåt, eftersom det är ett av de billigare materialen. Plåt är samtidigt ett av de enklaste materialen att ha att göra med när du själv ska anlägga poolen. Deras ovala pool består av en plåtvägg gjord av galvaniserat stål och en kraftig PVC-liner (“inkråmet”) på 0,6 mm i en fräsch turkosblå färg. Inkråmet finns i flera olika färger.

...helgjuten eller byggsats

Beroende på vilket material du väljer, levereras poolen antingen som en byggsats eller en helgjuten form. Plåtpooler är oftast en byggsats, vilket hjälper till med att hålla priset nere. En utomhuspool av glasfiber är gjuten i en form och levereras hel. Det kan ställa stora krav på transport och göra leveransen till något av en utmaning, eftersom det krävs att en grävmaskin eller liknande kan köra in till där poolen ska placeras. Det gick t ex inte hos Kim och Bettina.

...om skötsel och rengöring

Du måste lägga lite tid på underhållet om du väljer att bli med utomhuspool. För Kim och Bettina tar det ca en timme om dagen att se till sin pool. Under säsong dammsugs den varje dag och pH-och klorvärdena kollas så att de alltid har rätt balans. De erbjöds en endagsutbildning av sin säljare så att de kunde lära sig hur de sköter och rengör sin pool.

...om underlaget vid poolen

När du har pool i trädgården bör du också tänka på vilket underlag det är runt den. Vanligast är antingen plattor eller trädäck. Kim och Bettina har valt att bygga ett trädäck som går ända intill poolen, så att den i det närmaste är helt integrerad med trädäcket. Det tycker de var det enklaste att bygga och mest behagliga att gå på med bara fötter. De har valt att stryka sin terrass med brunpigmenterad träolja för att förlänga träets hållbarhet.

...om avskärmning

Genom att skärma av ett poolområde får du lite privatliv, en myshörna och lä, men du har också ansvar för att inte barn och djur hamnar i vattnet. Kim och Bettina har också prioriterat utsikt, så att de kan se sina hästar som betar ända in vid poolen. Så de har satt härdat glas i ena änden, medan ett slutet staket omgärdar resten av poolområdet.

02
Förberedelse 3 Steg

När beslut har fattats om var poolen ska ligga, börjar grävningsarbetet. Det här hålet i marken ska ha plats till en utomhuspool som mäter 4,2 x 8,5 m och är 1,5 m djup.

1

Hålet till poolen markeras och grävs ut. Det ska vara ca 1,7 m djupt, så att det finns utrymme att lägga stenmjöl i botten och gjuta en grundplatta ovanpå. På varje sida grävs en 50 cm djup ränna till en mur som kan stötta poolens långsidor. Det ger en stabil grund för och stöd åt swimmingpoolen. Hålet grävs med en minigrävare.

2

Hålet har grävts ut och fundablock står redo att muras upp så att poolen får stödmurar på båda långsidorna.

3

Rännorna fylls med betong. I den ena sidan av rännan har satts ett stöd, så att betongen inte flyter ut över alltihop, som ger ungefär samma bredd som fundablocken. När betongen har torkat utgör den ett stadigt fundament som fundablocken kan muras upp på.

03
Stödmurar och montering av pool 5 Steg

Längs den ovala swimmingpoolens raka sidor byggs två stödmurar som förstärks med armeringsjärn. En betongplatta gjuts mellan murarna, som poolen kan stå på när den satts ihop.

1

Stödmurarna byggs av fundablock som är ihåliga i mitten. Längst ner läggs först en rad lecablock som murarna av de ihåliga fundablocken byggs upp på. Armeringsjärn ställs lodrätt i murens hålrum, på ca 20 cm avstånd, varefter murarna fylls med betong.

2

Oj, där fick den spaden nog! Armeringsjärn läggs vågrätt i murens hålrum för att ge den optimal styrka. Därefter fylls murens hålrum med betong.

3

En platta av betong gjuts på hålets botten och mellan de två murarna. Först läggs ut ett 10 cm tjockt lager stenmjöl. Det jämnas till och packas. Ovanpå läggs 20 cm betong med armering. Efter ett par dagar har plattan härdat tillräckligt så att de värsta ojämnheterna kan slipas ner, så att underlaget blir så plant som möjligt och poolen kan sättas upp.

4

Poolen av plåt sätts ihop ovanpå plattan. Den placeras så att långsidorma hamnar precis vid de två stödmurarna. Den rentvättas från smuts och damm i botten.

5

Inkråmet monteras i poolen. Den kallas också “linern” och är ett kraftigt PVC-membran som gör poolen tät och mer behaglig att röra vid. När inkråmet har satts i sågas det ut för munstycken och rör. En pump kopplas också in, så att det blir enkelt att tömma bassängen på vatten.

"Du måste hålla tungan rätt i mun när du ska sätta inkråmet i poolen! Vi behövde försöka två gånger innan det gick - med vägledning från försäljaren - att lägga i den UTAN veck." — Bettina Lidström

04
Vatten i poolen och trallbygge 5 Steg

Det stora ögonblicket har kommit när poolen ska fyllas med vatten. Det ska göras samtidigt som betong fylls på runt bassängen, så att det hela tiden är samma tryck på båda sidor om poolen. Därefter bygger Kim och Bettina ett läckert poolområde med trädäck och staket av både trä och glas.

1

Poolen fylls med vatten. Det är viktigt att det görs samtidigt som det fylls upp med betong runt de böjda ändarna, så att trycker är detsamma på poolens insida och utsida. Och sedan kan de bygga trädäck hela vägen runt poolen.

2

Trästommen till terrassen byggs. Det består av stolpar längs sidorna på vilka det sätts en bärlina. Ovanpå den fästs reglarna med ett avstånd på 60 cm.

3

Trallbrädorna läggs. Det är ett stort trädäck, så det blir många skarvar som förskjuts så att de inte ligger bredvid varandra. Kom ihåg att det ska vara ca 5 mm luft mellan brädorna vid skarvarna.

4

Ett glasräcke sätts upp vid poolens ena ände, så att det är utsikt över omgivningen. Brädorna längs poolens rundade kanter sågas till till sist.

5

Poolområdet är färdigt. Staket har byggts längs sidorna så att området skärmas av. Bara i ena änden är det utsikt genom det härdade glaset. Kim och Bettina är glada för att de köpte extrautrustning i form av belysning i poolen - det ger en snygg effekt kvällstid.

"Poolen dammsugs varje dag och vi kollar pH-och klorvärdena. Sammanlagt lägger vi ca 1 timme per dag på att sköta poolen. Och vi lägger ca 5.000 kr om året på klor." — Bettina Lidström

Material

POOL

 • Stålpool (här från danska Berle Pool & Spa), oval med så kallad lining (invändig “beklädning”). Den mäter 4,2 x 8,2 meter och är 1,5 meter djup. Inklusive belysning, som är extrautrustning. Pris ca 65.000 kr.

GRUND

 • Fundablock, 20 x 23 x 50 cm, till väggar längs poolens sidor.
 • Stenmjöl, 0-8 mm, till botten.
 • Betong, bl a till gjutet fundament och till påfyllning vid poolens rundade ändar.
 • Armeringsjärn, 12 mm, för att armera murarna vid poolens sidor.
 • Pris ca 25.000 kr.

TRÄDÄCK

 • Stolpar, 95 x 95 mm
 • Reglar, 45 x 95 mm
 • Trallbrädor, tryckimpregnerade, 28 x 120 mm
 • Skruv och beslag
 • Träolja
 • Pris ca 15.000 kr.

AVSKÄRMNING

 • Stolpar, 95 x 95 mm
 • Brädor till staket
 • Glasskivor till glasräcke, inklusive beslag och skruv
 • Pris ca 20.000 kr.

Specialverktyg

 • Minigrävare

Tidsförbrukning

Ca 4 månader

Pris

Totalt 125.000 kr för hela projektet.

Svårighetsgrad

Det är ett stort projekt att ge sig på och det kräver planering och en del praktisk erfarenhet. Undersök hur mycket försäljaren kan bistå med praktisk vägledning och liera dig eventuellt med en entreprenör och/eller sakkunnig inom bygg.

Ritning

Så här ser uppbyggnaden ut runt poolen

Swimmingpoolen av plåt grävs ner i marken, där den placeras ovanpå en gjuten platta. Längs de raka sidorna stöttas den av murar byggda av fundablock som fyllts med betong och armeras med järnstänger. Vid poolens rundade ändar fylldes det upp med betong så att det finns ett stadigt stöd hela vägen runt poolen.

Så här ser uppbyggnaden ut runt poolen

Video

Montering av trallbrädor

Lägg dem i små "grupper", så blir det lätt att komma åt

Slutsågning av trallbrädor

Med sänksåg och styrskena blir kanten helt rak

Pluggade skruvar på trädäcket

Med ett tappborrset får du perfekt resultat

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Utomhuspool