Intro
Bassänger på 3 budgetar
Vi har valt tre bassänger i olika prisklasser, som alla tre har allt som du behöver. Du ska bara montera bassängen, ansluta pumpen och fylla i vatten - sedan är du färdig.
BILLIG
Power Steel Enkel uppsättning
Mått: 404 x 201 x 100 cm
Kapacitet: 6.478 liter
Färg: Blå invändig och ljusgrå utvändig
Tillbehör: Filterpump • Stege • Inbyggt flödesstyrningsmunstycke • Inbyggd ventil
Pris: 5.000 kronor
MELLAN
Power Steel Stor avlång utomhuspool
Mått: 488 x 244 x 122 cm
Kapacitet: 11.532 liter
Färg: Blå invändig och ljusgrå utvändig
Tillbehör: Sandfilterpump för 230 V • Stege • Övertäckning • Inbyggd avrinningsventil
Pris: 8.000 kronor
DYR
Intex Ultra Frame Rectangular Pool Set Jättestor rektangulär utomhuspool
Mått: 975 x 488 x 132 cm
Kapacitet: 54.368 liter
Färg: Tryck som ser ut som havsblå klinker och vita detaljer
Tillbehör: Stege • Poolöverdrag • Filtre-rings- och rengöringssystem • Sandfilterpump (klar för vatten på 90 minuter)
Pris: 22.000 kronor
Instruktion
01
Börja med underlaget
6
Steg
Först måste du ha en jämn yta att ställa bassängen på. Gräv av minst 10 cm jord så att det finns plats för bärlager. Det kan enkelt jämnas till så att ytan blir vågrät. Dessutom kan gruset packas så att bassängen inte “sätter” sig och blir sned.
En kantsäkring kan bestå av lecablock, som hjälper till att hålla gruset på plats, men det är också ett effektivt skydd mot ogräs. Kanten kan också ha som syfte att hålla marken runt bassängen på plats. Om syftet är att kanten ska motstå ett tryck från den omkringliggande marken, så ska du gjuta en ränna som kantblocken kan stå i. Stödmuren kan t ex byggas upp av kantsten eller kantstöd.
Innan du monterar bassängen ska du lägga ut en duk. Det finns flera fördelar med att börja montera och fylla bassängen med vatten, innan du sätter i gång att bygga ramen. Exempelvis kan bassängen placeras precis där den ska stå och du kan på förhand göra plats för pumpar och slangar. Viktigast av allt är dock att du kan kontrollera så att bassängen är tät.
Om du har en lutande tomt måste du gräva bort en hel del jord, och då sparar du mycket tid och kraft med en minigrävare.
Innan du jämnar till är det en bra idé att packa underlaget ordentligt - både på längden och tvären. Därefter kan gruset jämnas till med ett vattenpass, antingen på frihand eller med hjälp av rätskiva.
Kom ihåg att göra ett löpförband när kantsäkringen görs av lecablock. Det gör du genom att varje skift förskjuts ett halvt block.
När bassängen är monterad kan du flytta runt den på duken tills den står precis där den ska. Lägg ev. klossar under stödbenen.
02
Dölj stödbenen
1
Steg
Många stora bassänger har sneda stödben för stabilitetens skull.
Det är en utmaning när bassängen ska kläs in. Benen kan döljas genom att bygga en väldigt bred ram runt bassängen. Du kan också göra sluttande sidor som följer stödbenens lutning. Men det smartaste är nog att göra en “avsats” längst ner på konstruktionen, som samtidigt fungerar som en mysig sittplats. Här används lecablocken som underlag för bänken och nivåskillnaden utnyttjas optimalt.
03
Bygg stommen
1
Steg
Oavsett vilken slags bassäng du ska dölja måste det finnas en syll längst ner och dess motsvarighet högst upp. Mellan dessa två ska det sättas stående reglar. Avståndet mellan de stående reglarna bör inte över stiga 80 cm. Överliggaren ska nämligen kunna klara att man står och sitter på kanten runt bassängen.
04
Klä poolen
1
Steg
Börja med en hel bräda överst när panelen ska sättas upp. På så sätt ser du till att eventuella anpassningar hamnar nere längs marken, där de inte syns lika mycket. Använd ett modulmått för att markera för panelen (en brädas bredd + ett mellanrum = ett modulmått). Markera modulmåttet från den översta brädans ovankant och neråt.
Material
Observera att stommen och den liggande panelen mycket väl kan bestå av tryckimpregnerat trä, medan kanten närmast vattnet, som man bl a häver sig upp på, bör vara obehandlad - använd eventuellt hårt trä.
- Sten och sand: 2.500 kr
- Stomme, 45 x 95 mm: 2.500 kr
- Panel, 22 x 95 mm: 9.000 kr
- Skruv och beslag: 2.000 kr
- Träskyddsfärg: 1.000 kr
- Leca och murbruk: 2.500 kr
- Diverse: 2.000 kr
- Bassäng (mellanstor): 8.000 kr
Pris
Totalt 29.500 kr