Från ful bassäng till tropisk pool

En fristående bassäng i trädgården är inte någon vacker syn, men du kan enkelt göra om den till ditt eget tropiska vattenland. Du får beskrivningen här.

Intro

Det är faktiskt ganska enkelt att förvandla en stor och klumpig trädgårdsbassäng av plast till ett mysigt poolområde. Du kan göra en tropisk version, som här, men det är egentligen bara din fantasi som sätter gränserna.

I praktiken så handlar det om att bygga en ram runt bassängen som kan kläs, så att den stora plastbaljan packas in i ett härligt lager av trä. Konceptet är en enkel men stabil stomme gjord av 45 x 95 mm reglar som täcks med en enkel liggande panel.

Många färdiga bassänger har sneda ben som tar stor plats, och det kan vara en utmaning, men det har vi lyckligtvis också en smart lösning på. Det här poolområdet har pimpats med bambudetaljer, bänkar och en poolbar, som alltihop kan inspirera dig till att göra ditt helt egna badland.

Vi visar hur du får ett stadigt underlag och vad du ska tänka på när du bygger stommen. Du får också en uppfattning om vad det kostar. Faktiskt kan hela projektet, inklusive bassäng, pump och filter, göras för under 30.000 kronor!

Bassänger på 3 budgetar

Vi har valt tre bassänger i olika prisklasser, som alla tre har allt som du behöver. Du ska bara montera bassängen, ansluta pumpen och fylla i vatten - sedan är du färdig.

BILLIG

Power Steel Enkel uppsättning

Mått: 404 x 201 x 100 cm

Kapacitet: 6.478 liter

Färg: Blå invändig och ljusgrå utvändig

Tillbehör: Filterpump • Stege • Inbyggt flödesstyrningsmunstycke • Inbyggd ventil

Pris: 5.000 kronor

MELLAN

Power Steel Stor avlång utomhuspool

Mått: 488 x 244 x 122 cm

Kapacitet: 11.532 liter

Färg: Blå invändig och ljusgrå utvändig

Tillbehör: Sandfilterpump för 230 V • Stege • Övertäckning • Inbyggd avrinningsventil

Pris: 8.000 kronor

DYR

Intex Ultra Frame Rectangular Pool Set Jättestor rektangulär utomhuspool

Mått: 975 x 488 x 132 cm

Kapacitet: 54.368 liter

Färg: Tryck som ser ut som havsblå klinker och vita detaljer

Tillbehör: Stege • Poolöverdrag • Filtre-rings- och rengöringssystem • Sandfilterpump (klar för vatten på 90 minuter)

Pris: 22.000 kronor

Instruktion

01
Börja med underlaget 6 Steg

Först måste du ha en jämn yta att ställa bassängen på. Gräv av minst 10 cm jord så att det finns plats för bärlager. Det kan enkelt jämnas till så att ytan blir vågrät. Dessutom kan gruset packas så att bassängen inte “sätter” sig och blir sned.

En kantsäkring kan bestå av lecablock, som hjälper till att hålla gruset på plats, men det är också ett effektivt skydd mot ogräs. Kanten kan också ha som syfte att hålla marken runt bassängen på plats. Om syftet är att kanten ska motstå ett tryck från den omkringliggande marken, så ska du gjuta en ränna som kantblocken kan stå i. Stödmuren kan t ex byggas upp av kantsten eller kantstöd.

Innan du monterar bassängen ska du lägga ut en duk. Det finns flera fördelar med att börja montera och fylla bassängen med vatten, innan du sätter i gång att bygga ramen. Exempelvis kan bassängen placeras precis där den ska stå och du kan på förhand göra plats för pumpar och slangar. Viktigast av allt är dock att du kan kontrollera så att bassängen är tät.

1

Om du har en lutande tomt måste du gräva bort en hel del jord, och då sparar du mycket tid och kraft med en minigrävare.

2

Innan du jämnar till är det en bra idé att packa underlaget ordentligt - både på längden och tvären. Därefter kan gruset jämnas till med ett vattenpass, antingen på frihand eller med hjälp av rätskiva.

3

Kom ihåg att göra ett löpförband när kantsäkringen görs av lecablock. Det gör du genom att varje skift förskjuts ett halvt block.

4

Börja med att lägga ut duken. Ta av dig skorna så att du inte drar med dig småsten in på duken.

5

När bassängen är monterad kan du flytta runt den på duken tills den står precis där den ska. Lägg ev. klossar under stödbenen.

6

Fyll bassängen med vatten. Försäkra dig om att allt är tätt och står som det ska innan du börjar med ramen.

02
Dölj stödbenen 1 Steg

Många stora bassänger har sneda stödben för stabilitetens skull.

Det är en utmaning när bassängen ska kläs in. Benen kan döljas genom att bygga en väldigt bred ram runt bassängen. Du kan också göra sluttande sidor som följer stödbenens lutning. Men det smartaste är nog att göra en “avsats” längst ner på konstruktionen, som samtidigt fungerar som en mysig sittplats. Här används lecablocken som underlag för bänken och nivåskillnaden utnyttjas optimalt.

03
Bygg stommen 1 Steg

Oavsett vilken slags bassäng du ska dölja måste det finnas en syll längst ner och dess motsvarighet högst upp. Mellan dessa två ska det sättas stående reglar. Avståndet mellan de stående reglarna bör inte över stiga 80 cm. Överliggaren ska nämligen kunna klara att man står och sitter på kanten runt bassängen.

04
Klä poolen 1 Steg

Börja med en hel bräda överst när panelen ska sättas upp. På så sätt ser du till att eventuella anpassningar hamnar nere längs marken, där de inte syns lika mycket. Använd ett modulmått för att markera för panelen (en brädas bredd + ett mellanrum = ett modulmått). Markera modulmåttet från den översta brädans ovankant och neråt.

Material

Observera att stommen och den liggande panelen mycket väl kan bestå av tryckimpregnerat trä, medan kanten närmast vattnet, som man bl a häver sig upp på, bör vara obehandlad - använd eventuellt hårt trä.

 • Sten och sand: 2.500 kr
 • Stomme, 45 x 95 mm: 2.500 kr
 • Panel, 22 x 95 mm: 9.000 kr
 • Skruv och beslag: 2.000 kr
 • Träskyddsfärg: 1.000 kr
 • Leca och murbruk: 2.500 kr
 • Diverse: 2.000 kr
 • Bassäng (mellanstor): 8.000 kr

Pris

Totalt 29.500 kr

Video

Så här använder du kap-/gersågen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder sågen, så att du kan använda den fullt ut. Kapsågen är genialisk när du ska såga många likadana korta snitt tvärs över brädor och reglar. Du kan både såga raka, gerade och vinklade snitt i bl a trä, metall, fibercement och laminat – rakt igenom eller exakt så djupt som du vill.

Video

Stoppkloss för kapsågen

Video

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Utomhuspool