Kap och gersåg: Välj rätt kap- och geringssåg

PRECISION: Kap och gersågen är en sann mästare på att såga snabbt och exakt. Det kan du inte med andra sågar.

Snabbguide till kap- och gersågen

Har du en gång testat att arbeta med en kap- och gersåg kommer du inte vilja släppa den. De dyraste modellerna kostar mer än tre gånger så mycket som de billigare. Här hjälper vi dig att hitta en modell som passar dina behov, och vi visar dig hur du använder den. Klicka på länken och kom direkt till avsnittet längre ner i artikeln.

Mer om kap och gersågen

Kap och gersåg: Mer om kap och gersågen

1. GEJDRAR: Sågen ska kunna dras ut och skjutas in utan problem.
2. INSTÄLLNING: Det ska vara enkelt att ställa in sågen på olika vinklar.
3. TVINGAR: Modellen bör ha en tving för att du ska kunna spänna fast träet.
4. ARBETSLJUS: Med inbyggt ljus blir det lättare att se var man sågar.
5. SKALOR: Samtliga skalor ska vara så tydliga att du lätt kan läsa av dem.

6. KLINGA: De flesta nya sågar har endast en grovtandad klinga för trä och därför bör du börja med att skaffa extra klingor. Har sågen automatiskt klingstopp så stannar klingan omgående när motorn stängs av.
7. ANHÅLL: Med ett långt anhåll ligger de långa brädorna stabilare medan du sågar.

GÖR DET SJÄLV TESTAR KAP OCH GERSÅGER: Se vårt test här

Bra att veta innan du köper kap- och gersåg

Innan du investerar i en ny kap- och gersåg ska du vara uppmärksam på vilken som passar dina behov. Det finns olika typer av kap- och gersågar och de finns i olika prisklasser.

Kap och gersågens vigtigaste funktioner

Utdrag: Sågens klinga kan dras ut och skjutas tillbaka eftersom den styrs av ett par stänger. När den glider på två rör blir precisionen ofta mycket bättre. I dag har de flesta två stänger (rör, som också kallas gejdrar).

Lodrät kant. Den lodräta kanten på sågbordet ger stöd åt det virke som ska kapas vinkelrätt. Därför får kanten gärna vara hög. Den ska kunna fällas ner om du ska geringssåga.

Ljus. Inbyggd arbetsbelysning och laserstråle är ofta till stor hjälp. Kan ljuset styras med olika kontakter är det ett extra plus.

Dammuppsamlare. Har du en grovdammsugare är det den bästa lösningen. Har du ingen så är det bra om sågen har en kassett eller dammuppsamlare i stället för en dammpåse.

VI TESTAR: Grovdammsugare test

Så här använder du kap och gersågen

Kap- och geringssågen arbetar på ett enkelt sätt. När du har startat sågen, tryckt ner handtaget och dragit klingan emot dig så får du ett helt rent spår. Du kan omöjligt göra det lika rent och fint med en handsåg. Innan sågen startas kan klingan vinklas i olika lägen för att också geringssåga.

Kap och gersåg: Så använder du ap och gersågen

SERIEPRODUKTION: Kap och gersågen är till enormt stor hjälp om du vill såga ett antal exakt lika stora bitar, t.ex. spjälor till ett staket.

Stabilitet: Sätt fast kap och gersågen

Kap och geringssågen ska helst spännas fast för annars kanske du inte får perfekt resultat när du sågar.

Du kan spänna fast den på två sätt: direkt på ditt arbetsbord eller på en skiva, som du kan spänna fast på nästan alla underlag med ett par tvingar.

Klingor till kap och gersågen

Din kap- och geringssåg är inte bättre än den klinga du monterar i sågen. Men om du väljer rätt klinga kan den såga i nästan alla material. Här förklarar vi hur du väljer rätt klinga till sågen och hur du får ut så mycket som möjligt av sågen med några få tillbehör.

Kap och gersåg: Klingor till kap och gersåg

1. STORLEK: Siffrorna på klingan avslöjar allt om storleken. ”210” är klingans utvändiga diameter. ”2,6” är klingans tjocklek som talar om för dig hur brett spåret blir och ”30” anger centrumhålets diameter och om klingan passar på din såg.
2. ANTAL TÄNDER: Talet ”30” talar om hur många tänder det är på klingan. En fintandad klinga för trä har 30 tänder. Hade värdet varit ”4” hade det varit en grovtandad klinga.
3. HASTIGHET: Talet ”7000” anger det maximala varvtalet för klingan.
4. MATERIAL: Namnet på klingan anger i regel vilket material klingan är avsedd för.
5. URTAG: De små urtagen på klingan minskar ljudet från den och kyler samtidigt.

Gör ett långt arbetsbord till din såg

Det trä som ska sågas måste ligga vågrätt för annars får du ingen exakt sågning. Därför är det bra att ha ett långt arbetsbord som kan stötta långa lister och brädor och som du kan spänna fast träet på. Med detta arbetsbord kan du kapa långa arbetsstycken och få ett exakt resultat.

Långt arbetsbord til din kap och gersåg

Arbetsbordet kan snickras hur långt du vill, men du ska helst göra det minst 150 cm långt. Om du ska kapa många brädor eller lister med exakt samma längd så tillverkar du ett sågstopp. Bordet ska naturligtvis tillverkas av absolut rakt trä!

Långt arbetsbord til din kap och gersåg

Bordet tillverkas av en lång och rak bräda A och en list B som du limmar och skruvar ihop i vinkel. Under brädan A limmar och skruvar du fast listerna C. Höjden på listerna C anpassas efter din såg. Listerna ska lyfta upp brädan A så högt att ovankanten hamnar på samma nivå som sågbordet på själva sågen.

Stege som arbetsbord till din kap och gersåg

Om du ska använda din kap- och geringssåg utomhus kan du använda en aluminiumstege som bord. Stegen är mycket stabil om du lägger den på två-tre bockar och spänner fast den med tvingar.