Bli expert på kap- och gersågen på 5 minuter

I denna snabbguiden går vi igenom kap- och gersågens funktioner, visar vilka arbeten den är helt perfekt till och hur du använder den.

Kap och gersåg: Välj rätt kap- och geringssåg

PRECISION: Kap och gersågen är en sann mästare på att såga snabbt och exakt. Det kan du inte med andra sågar.

Snabbguide till kap- och gersågen

Har du en gång testat att arbeta med en kap- och gersåg kommer du inte vilja släppa den. De dyraste modellerna kostar mer än tre gånger så mycket som de billigare. Här hjälper vi dig att hitta en modell som passar dina behov, och vi visar dig hur du använder den.

Klicka på länken och kom direkt till avsnittet längre ner i artikeln.

Mer om kap och gersågen

Klicka på siffrorna på bilden här nedan och läs mer.

  1. GEJDRAR: Sågen ska kunna dras ut och skjutas in utan problem.
  2. INSTÄLLNING: Det ska vara enkelt att ställa in sågen på olika vinklar.
  3. TVINGAR: Modellen bör ha en tving för att du ska kunna spänna fast träet.
  4. ARBETSLJUS: Med inbyggt ljus blir det lättare att se var man sågar.
  5. SKALOR: Samtliga skalor ska vara så tydliga att du lätt kan läsa av dem.
  6. KLINGA: De flesta nya sågar har endast en grovtandad klinga för trä och därför bör du börja med att skaffa extra klingor. Har sågen automatiskt klingstopp så stannar klingan omgående när motorn stängs av.
  7. ANHÅLL: Med ett långt anhåll ligger de långa brädorna stabilare medan du sågar.

3 TYPISKA UPPGIFTER FÖR EN KAP OCH GERSÅG

KAP OCH GERSÅG: NÄR DU BYGGER
Om du ska såga många brädor och reglar är det praktiskt att kunna använda sågen för kapning och gering.

KAP OCH GERSÅG NÄR DU FINSNICKRAR
En annan av kap- och geringssågens stora fördelar är att den är perfekt på att kapa och gera även tunna lister med precision.

KAP OCH GERSÅG NÄR DU SÅGAR I METALL
Med rätt klinga kan sågen också användas för att såga exakt i mjuka metaller som koppar, mässing och aluminium.

GÖR DET SJÄLV TESTAR KAP OCH GERSÅGER: Se vårt test här

Bra att veta innan du köper kap- och gersåg

Innan du investerar i en ny kap- och gersåg ska du vara uppmärksam på vilken som passar dina behov. Det finns olika typer av kap- och gersågar och de finns i olika prisklasser.

3 VARIANTER AV KAP OCH GERSÅGEN

KAP OCH GERSÅG UTAN UTDRAG
En kap- och geringssåg utan gejdrar kan inte dras ut utan används endast för att bearbeta klena dimensioner. Men den kan i regel både kapa och gera.

KAP OCH GERSÅG MED UTDRAG
Om du väljer en såg med utdragsfunktion så har sågen minst två stänger (gejdrar) och klarar större dimensioner. Den har också ett arbetsbord.

KAP OCH GERSÅG: YRKESMODELL
Sågar för snickare har större kapacitet, det vill säga de kan dras ut längre och lyftas högre. De har också finesser som gör det lätt att använda sågen, till exempel. mjukstart.

Kap och gersågens vigtigaste funktioner

Utdrag: Sågens klinga kan dras ut och skjutas tillbaka eftersom den styrs av ett par stänger. När den glider på två rör blir precisionen ofta mycket bättre. I dag har de flesta två stänger (rör, som också kallas gejdrar).

Lodrät kant. Den lodräta kanten på sågbordet ger stöd åt det virke som ska kapas vinkelrätt. Därför får kanten gärna vara hög. Den ska kunna fällas ner om du ska geringssåga.

Ljus. Inbyggd arbetsbelysning och laserstråle är ofta till stor hjälp. Kan ljuset styras med olika kontakter är det ett extra plus.

Dammuppsamlare. Har du en grovdammsugare är det den bästa lösningen. Har du ingen så är det bra om sågen har en kassett eller dammuppsamlare i stället för en dammpåse.

VI TESTAR: Grovdammsugare test

KAP OCH GERSÅG: 3 PRISNIVÅER

DEN DYRA KAP OCH GERSÅG:
Robust och effektiv såg med inbyggd belysning och mjukstart.

Klingdiameter: 216 mm
Motor: 1600 watt
Sågkapacitet i trä: 70 x 312 mm (vid 90 grader)
Varvtal: 5 500 varv/min
Prisbild: Cirka 5 000 kr

KAP OCH GERSÅG I MELLANKLASSEN:
Bra och exakt såg med stor sågkapacitet och bra grepp.

Klingdiameter: 216 mm
Motor: 1500 watt
Sågkapacitet i trä: 65 x 305 mm (vid 90 grader)
Varvtal: 5 000 varv/min
Prisbild: Cirka 3 500 kr

DEN BILLIGA KAP OCH GERSÅG:
Såg med stor klinga men smalt arbetsbord och litet anhåll.

Klingdiameter: 210 mm
Motor: 1400 watt
Sågkapacitet i trä: 60 x 310 mm (vid 90 grader)
Varvtal: 4500 varv/min
Prisbild: Cirka 1 100 kr



Så här använder du kap och gersågen

Kap- och geringssågen arbetar på ett enkelt sätt. När du har startat sågen, tryckt ner handtaget och dragit klingan emot dig så får du ett helt rent spår. Du kan omöjligt göra det lika rent och fint med en handsåg. Innan sågen startas kan klingan vinklas i olika lägen för att också geringssåga.

Kap och gersåg: Så använder du ap och gersågen

SERIEPRODUKTION: Kap och gersågen är till enormt stor hjälp om du vill såga ett antal exakt lika stora bitar, t.ex. spjälor till ett staket.

STÄLL IN DIN KAP OCH GERSÅG

SÅGA EN LIST
Även om sågen är sprillans ny kan den vara felinställd. Kolla om den ska finjusteras. Lägg en bred list mot klingan och såga av den lodrätt.

KOLLA VINKELN
Ta fram din vinkel och kolla att brädan kapats i exakt 90 grader. Här har listen inte kapats rätt och därför ska sågens lodräta skena (anslaget) justeras.

JUSTERA SÅGEN
Sågen justeras när du flyttar anslaget, men först ska du stänga av sågen och dra ut kontakten ur väggen. Använd din vinkel för att justera anslaget exakt.

Stabilitet: Sätt fast kap och gersågen

Kap och geringssågen ska helst spännas fast för annars kanske du inte får perfekt resultat när du sågar.

Du kan spänna fast den på två sätt: direkt på ditt arbetsbord eller på en skiva, som du kan spänna fast på nästan alla underlag med ett par tvingar.

Om du vill spänna fast sågen på ditt arbetsbord blir det bäst om du borrar hål för genomgående maskinskruvar med muttrar. Då kan du också lätt ta loss sågen och flytta den.

PÅ EN SKIVA: Sågen skruvas fast på en kraftig skiva med vagnsbultar.

Därefter kan skivan fästas på arbetsbordet med tvingar.

KAP OCH GERSÅG: SÅGA AV EN LIST UTAN PROFIL

1. När du ska lära känna din kap och gersåg är det bra att börja med en enkel uppgift, t.ex. tillverka en ram av lister. Ställ in sågbordet på 45 grader och lägg listen mot anhållet. Starta sågen och såga.

2. När du sågar fåt du ett sådant här spår. Fackfolk säger att man gerar i 45 grader. Eftersom listen är fyrkantig och utan profil kan delarna sättas ihop utan något spill av trä.

3. När du vänder den ena listen kan de två sättas ihop i 90 grader. Nu är du faktiskt klar med halva tavelramen.

SÅGA FÖR ATT GÖRA EN BLADFOG

1. I denna uppgift lär du dig att ställa in sågen för att såga tillräckligt djupt. Börja med att mäta och markera på listen hur djupt klingan ska gå ner.

2. Sågdjupet ställs i regel in med hjälp av en liten ratt på sågen. Skruva på denna ratt tills du ser klingan röra sig och kommer ner till ditt streck på listen. Klingan kan inte såga ända ut till kanten.

3. För att klingan ska kunna såga ända ut till kanten blir det nödvändigt att använda en offerlist. Därefter kan du såga en mängd spår vid sidan av varandra.

4. Alla de fina spåren i ena änden av listen gör att det blir lätt att stämma bort träet mellan dem. Det är nödvändigt för att göra en bladfog. Offerlisten kan användas igen eller läggas i braskaminen.

GÖR EN LÅDA

STÄLL IN SÅGEN
Ställ in sågbordet på 0 grader och tippa sågen åt vänster för att såga i 45 grader. Nu är den klar för att såga till en låda.

SÄTT IHOP SIDORNA
När du sätter ihop de fyra sidorna med brädorna liggande på ena sidan så bildar varje hörn en vinkel på exakt 90 grader. I annat fall måste sågen justeras.

Klingor till kap och gersågen

Din kap- och geringssåg är inte bättre än den klinga du monterar i sågen. Men om du väljer rätt klinga kan den såga i nästan alla material. Här förklarar vi hur du väljer rätt klinga till sågen och hur du får ut så mycket som möjligt av sågen med några få tillbehör.

STANDARD: DE FYRA VANLIGASTE KLINGORNA

FINTANDAD FÖR TRÄ
Om man ska välja en klinga som den viktigaste måste det bli den fintandade för trä eftersom du ofta får användning av den. Den används till allt hyvlat trä och när du vill att sågspåret ska bli rent utan trasiga kanter.

GROVTANDAD FÖR TRÄ
När du köper en kap- och geringssåg följer det i regel med en grovtandad klinga. Med en sådan sågar du avgjort snabbare än med en fintandad, men spåret kan trasas sönder lite i kanterna. Bäst för grövre virke.

FÖR METALL
En klinga för metall är gjord för sågning i järn och duger inte till kapning av rostfritt eller sågning i mjuka metaller som t.ex. aluminium. Om du använder skärolja när du sågar så håller din sågklinga betydligt längre.

UNIVERSALKLINGA
Om du ska såga i mjuk metall eller hård plast av något slag är universalklingan ett bra val. Det innebär att du inte behöver så många specialklingor. Använd skärolja vid sågning i metall så håller klingan längre.

ARBETSBORD FÖR KAP OCH GERSÅGAR

BRA ARBETSHÖJD
För endast cirka 1500 kr kan du få tag i ett förnuftigt arbetsbord till din kap- och geringssåg. Då kan du stå upprätt när du arbetar och såga mycket stadigare och mer exakt.

Du måste veta hur långt det är mellan monteringshålen på din såg innan du skaffar ett arbetsbord till den. Kolla vilka hålavstånd som arbetsbordet maximalt kan ställas in på.

På samtliga arbetsbord sitter en rulle. När du lägger upp en bräda så att den stöttas av rullen i ena änden blir det lättare för dig att föra brädan fram och tillbaka medan du sågar.

Gör ett långt arbetsbord till din såg

Det trä som ska sågas måste ligga vågrätt för annars får du ingen exakt sågning. Därför är det bra att ha ett långt arbetsbord som kan stötta långa lister och brädor och som du kan spänna fast träet på. Med detta arbetsbord kan du kapa långa arbetsstycken och få ett exakt resultat.

Arbetsbordet kan snickras hur långt du vill, men du ska helst göra det minst 150 cm långt. Om du ska kapa många brädor eller lister med exakt samma längd så tillverkar du ett sågstopp. Bordet ska naturligtvis tillverkas av absolut rakt trä!

Bordet tillverkas av en lång och rak bräda A och en list B som du limmar och skruvar ihop i vinkel. Under brädan A limmar och skruvar du fast listerna C. Höjden på listerna C anpassas efter din såg. Listerna ska lyfta upp brädan A så högt att ovankanten hamnar på samma nivå som sågbordet på själva sågen.

Stege som arbetsbord till din kap och gersåg

Om du ska använda din kap- och geringssåg utomhus kan du använda en aluminiumstege som bord. Stegen är mycket stabil om du lägger den på två-tre bockar och spänner fast den med tvingar.

GÖR EN MOBIL ARBETSSTATION TILL DIN KAP OCH GERSÅG

Med en arbetsplats som denna kan du klara av många snabba och exakta kapningar. Och den kan sättas upp precis där du behöver den.

I den ena änden av stegen lägger du en 22 mm plywoodskiva (mdf) som sågen kan stå på. Skivan ska vara bredare än stegen. Under skivan fästs stödlister.

I den ändra änden av stegen sätter du en stödkloss som lyfter upp träet på samma höjd som sågbordet. Med ett stopp kan du snabbt kapa många brädor exakt lika långa.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Kap- och gersåg