Stark och superenkel bänk

Plattor, brädor, gängstänger, brickor och muttrar är det enda som behövs för att bygga denna snygga bänk. Och när du använder den första brädan som borrmall garanteras du ett perfekt resultat.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
4 timmar
Pris
450 kronor

Intro

Gillar du den råa betongkänslan, men vill gärna slippa det tunga och smutsiga gjutarbetet, bygg då din betongbänk av plattor och brädor. Det krävs endast en borrmall, en borrhammare, en bra skruvdragare och några sylvassa betong- och träborr.

Du kan så klart låta betongplattorna vara råa och obehandlade, precis som här, men du kan också välja att sätta en guldkant på projektet genom att högglanspolera plattorna och avsluta med vax.

LÄS OCKSÅ: Här kan du läsa många fler gör det själv-beskrivningar till trädgårdsbänken

Instruktion

01
Så här kommer du i gång 5 Steg

1

Rita två vinkelräta streck 10 cm in på den första brädan, mätt från varje kant på plattan (visas med streckade linjer). Dra även streck på baksidan. Markera den andra änden av brädan på samma sätt.

2

Mät in till mitten vid alla fyra streck. Borra halvt igenom med ett 12 mm träborr. Vänd brädan, mät mitten igen, och borra resten. Använd sedan den första brädan som borrmall, när du borrar de andra fyra brädorna.

3

Lägg plattorna i två högar. Spänn fast borrmallen (den första brädan) till de övriga plattorna, och se till att den går i linje med plattornas ovan- och bakkanter. Borra med ett 12 mm betongborr i en platta åt gången.

4

Håll borrmaskinen så lugnt och vinkelrätt som du kan, när du borrar genom plattorna. Det är en bra idé att använda ett nytt betongborr. När alla plattor och brädor är klara kan du eventuellt måla brädorna.

5

Dra gängstången växelvis genom platta och bräda. När du har fått alla gängstänger på plats, spänner du ihop hela arrangemanget med brickor och bultar, innan du sågar av gängstängerna med en bågfil.

Material

  • 12 plattor, 5 x 50 x 50 cm
  • 5 impregnerade trallbrädor, 3,2 x 12,5 cm (2 meter långa)
  • 4 gängstänger, 12 x 50 mm
  • 8 spännskivor och muttrar, 12 mm
  • Ev. träfärg

Tidsåtgång

4 timmar

Prisbild

450 kronor

Ritning

Konstruktionen kan nästan inte bli mer simpel, men du kommer ändå inte helt sovande i mål.

För att kunna vrida en gängstång på en halv meter genom 6 plattor och 5 brädor i varje sida måste hålen borras millimeterprecist. Det uppnår du genom att använda den första brädan som borrmall till resten av brädorna samt till plattorna.

3D-modell

3D-modell

Betongbänk

Bänk av plattor och brädor.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Ihopskruvad

Delarna hålls ihop av gängstång och bultar.

Öppna 3D-modell

Video

TIPS: Återskapa gängningen

VERKTYG: Så här använder du kap-/gersågen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder sågen, så att du kan använda den fullt ut. Kapsågen är genialisk när du ska såga många likadana korta snitt tvärs över brädor och reglar. Du kan både såga raka, gerade och vinklade snitt i bl a trä, metall, fibercement och laminat – rakt igenom eller exakt så djupt som du vill.

TIPS: Stoppkloss för kapsågen

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Bygga dynlåda - så här gör du

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Utemöbler