Förläng livstiden på dina trädgårdsmöbler

Är dina utemöbler väderbitna, smutsiga, matta i färgen och har lösa beslag? Låt bli att slänga dem! Om du kan tänka dig att lägga ett par timmar på att tvätta, slipa och olja in dem, kan de bli som nya igen.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1-8 timmar
Pris
200 kronor

Intro

Utemöbler lever ett hårt liv. De tas oftast fram i april och står sedan ute i alla slags väder fram till oktober, om de har turen att få vinterförvaras i ett förråd. De stora temperaturskillnaderna ställer hårda krav på dina utemöbler. Om du vill att de ska få ett långt liv ska du skydda dem med olja – på det sättet står de bättre emot väder och vind och håller mycket längre.

LÄS OCKSÅ: Så här bygger du en dynbox vattentätt och billigt

Här visar vi dig två metoder som förlänger utemöblernas liv. Vi visar dig:

  • ett quickfix, som passar de trädgårdsmöbler som börjar sjunga på sista versen, men som kan hålla ett par år till
  • den grundliga metoden, som ska användas till de trädgårdsmöbler som du vill behålla i många år.

Quickfixet görs på en trädgårdsstol som har stått utomhus i åratal. Den är ganska väderbiten och egentligen på väg till återvinningsstationen, men vi förbarmar oss över stolen och testar att ge den en snabb quickfix, så att den kan användas ett par år till.

Metoden är snabb, effektiv och har stor effekt, så du bör verkligen överväga den, innan du slänger dina gamla utemöbler och investerar i nya.

Den andra metoden är grundligare, och visar hur du ex. ger ditt utebord den stora behandlingen. Det krävs ett par timmar med slipmaskinen och lite olja, men så blir det också som nytt med en helt ny lyster!

OBS! Denna artikel är en del av ett samlat tema om målning utomhus, där vi har samlar allt du behöver veta innan du sätter igång att måla. Du kan hämta hela temat här.

Instruktion

01
Quickfix 6 Steg

Metoden är som gjord för utemöbler som är på väg att slängas, men som kan hålla ett par år till - om de får sig en “ansiktslyftning”.

1

Rengör stolen med högtryckstvätt och vatten. Högtryckstvätten får bort de stora missfärgningarna på sitsen, så träet blir rent och fint. Därefter ställs stolen på torkning - ca ett dygn, om vädret är bra.

2

När stolen är torr, gås den igenom. De rangliga delarna skruvas åt. Flera av dem är lösa och dras åt med en nyckel. Kontrollera att de inte sitter för hårt.

3

Alla ytor slipas med en excenterslip korn 60. Det finns bara en mässingskylt som måste kringgås.

4

Slipa för hand, där maskinen inte kommer åt. Därefter borstas stolen ren från slipdamm. Här slipade vi även stolen mellan ribborna i ryggen och på sitsen, men om du gör en klassisk quickfix, hoppar du över sliparbetet och går direkt på målningen.

5

Stolen behandlas med svartpigmenterad olja. Den har många ytor, så stolen får vändas och vridas många gånger för att man ska komma åt ordentligt. Vi börjar med benen och avslutar med sits och rygg.

6

Den svartpigmenterade oljan döljer det som inte gick bort vid rengöringen och slipningen.

02
Den grundliga 3 Steg

Denna metod ska du använda till de utemöbler som du vill behålla i många år framöver.

Trädgårdsbordet ska få en riktig omgång. Först med en ordentlig rengöring, som blandas efter anvisningen på flaskan.

1

Hela bordet behandlas med rengöringsmedlet. Låt det verka en stund. Om du börjar med bordsstativet och arbetar dig upp allt eftersom, är det bra att börja skura stativet när hela bordet behandlats.

2

Skura bordet väl med en styv borste. Rengöringsmedlet tar det mesta, om du ger det tid. Benen är mest ansatta, då de stått mot marken, så här skuras de grundligt. Se till att arbeta i träets fiberriktning.

3

Bordsskivan behandlas igen och får ännu en omgång med skurborsten. När bordet är helt rent är det viktigt att rengöringsmedlet sköljs av. Låt torka. Luta gärna bordet lite lätt framåt, så att vattnet lättare rinner av.

03
Slipning 8 Steg

Efter ett dygn är bordet torrt, och du kan påbörja slipningen. Det görs med kornstorlek 60, 80 och 120, tills bordet fått en slät och snygg yta igen.

1

Slipa först bordet med korn 60 på slipmaskinen. Här börjar vi med undersidan; då slipper vi den mellersta delen, som är “osynlig”, när bordet vänds.

2

Kom ihåg att även slipa benen undertill. En del smuts tas snabbt bort med en excenterslip, så att träet blir mottagligt för oljan.

3

Slipa för hand, på ytorna där det är svårt att komma åt med maskinen.

4

Avlägsna rester från ev. tidigare ytbehandling. Här sitter den tidigare ytbehandligen löst, i flagnor. Den tas försiktigt bort med en mattkniv.

5

Slipa mellan ribborna. Om de sitter med lika stort avstånd kan du kanske sätta fast slippappret på en rörpinne och använda den som handtag när du slipar. Om ribborna sitter med olika avstånd får du slipa för hand, som visas här.

6

Nu ska bordsskivan slipas. Här kan du åter igen använda excenterslipen - den är stark och visar resultat direkt! Kom ihåg att hålla maskinen i rörelse, så att den inte äter sig för långt ner och skapar gropar i träet. Vi slipar bort ett gammalt brännmärke i skivan med korn 60. Slipa sedan bordsskivan med korn 80 och till sist korn 120.

7

Slipa kanterna, först med en slipkloss och därefter för hand, så fasningen blir helt slät. Känn efter med händerna så att det är slätt. Annars är det en bra idé att använda handskar, då slipdammet lätt sätter sig i händerna.

8

Ta bort allt slipdamm. Det är lättast gjort med tryckluft, som kommer ända in i springorna. Men en borste går precis lika bra.

04
Inoljning 4 Steg

Bordsskivans ovansida och fötterna på benen utsätts för störst slitage, så här ska du se till att trädgårdsbordet mättas ordentligt med olja. Här används en klar grundolja med fungicider (mot svamp och röta), som framhäver träets egna färg.

1

Pensla frikostigt på det första lagret olja. Börja med bordsskivan. Se till att stryka ut över hela ytan, och ner i alla springor utan att lämna kvar något överflöd. En bred lackpensel är bra - den klarar av att hålla kvar mycket olja i penseln utan att droppa.

2

Bordsstativet får sig en strykning.

3

Ge bordsskivan andra lagret olja, när första lagret torkat efter ca 1-2 dygn. Nu ska du vara lite mer sparsam med oljan, men ändå nå in överallt med den. När oljan fått en kvart på sig att dra in i träet, torkas bordet av med en bomullstrasa, så att du får bort överflödig olja och droppar på undersidan av bordsskivan.

4

Benen placeras i skålar med olja i ett dygn, så att det extra utsatta ändträet mättas ordentligt. Efter ett par dagar kan du använda bordet igen.

Material

  • Svartpigmenterad olja
  • Grundolja, klar

Specialverktyg

  • Högtryckstvätt
  • Excenterslip

Tidsförbrukning

1,5 tim. till quickfix av en stol. 6-8 tim. till en grundlig behandling av ett bord (3/4 till sliparbetet). Båda tider är exkl. torktid.

Pris

Ca 200 kr för svart olja. Ca 200 kr för klar olja.

Svårighetsgrad

Två lätta projekt, där alla kan vara med.

SE BYGGBESKRIVNINGEN: Adirondack-stol med ritning

Tidningsartikel

Ladda ner tidningsartikeln nu

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Utemöbler