Enkel fällstol till vrakpris

Behöver din trädgård nya stolar? Då har vi hittat ett snyggt och exklusivt förslag till dig. Fällstolen heter Kentucky och byggs i huvudsak av samma virkesdimension. Och eftersom du bygger den av billig läkt, som du dessutom själv sågar till i rätt längder, kan du få ner priset till under 300 kr!

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
4 timmar
Pris
300 kr
Fällstol

Stolens design gör att du lätt kan bygga den högre, bredare eller med andra slags ben. Bara fantasin sätter gränser.

Intro

Två läktbrädor på tre meter sågas på längden, så att du får fyra långa lister. Dessa sågar du ut efter måttskissen, och sedan är du halvvägs färdig med din nya, snygga fällstol.

Förutom att Kentucky-stolen är snygg när den står nybyggd och inoljad i sommarsolen på gräsmattan, så är den även praktisk. Den är nämligen byggd i två delar, som gör att den kan fällas ihop och ta väldigt lite plats. I steg-försteginstruktionerna ser du att den också är ganska lätt att montera. När listerna är tillskurna och klara, ska de bara få ett par borrhål var, och till sist sätter du ihop dem med fyra genomgående gängstänger och muttrar.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Bygg en amerikansk adirondack-stol

Finjustera och experimentera

Första intrycket av stolen är kanske att den ser komplicerad ut, men det är den inte. Och när du gett dig i kast med att göra en eller två, kan du börja leka med längd, bredd, andra träslag och finjusteringar som du själv kommer på.

Här kan du se ett filmklipp över hur du bygger den snygga fällstolen:

Video

Instruktion

01
Såga till, och borra 6 Steg

När du klyvt läkten på längden, ska du kapa till listerna i deras riktiga mått. Nästa steg är att borra hålen. De flesta av dem ska sitta på samma avstånd, 2 cm från ändarna, så här kan det löna sig att bygga en gammaldags borrmall så att du har något att gå efter.

1

Börja med att såga till alla delar, här A, B, C, D, E och F - lägg märke till att benen (F) är vanliga brädor med en bredd på 125 mm. Du kan även välja att använda lister till de bakre benen.

2

Du kommer borra två hål i var och en av de 29 listerna, som ska användas till stolen. Av dessa hål är de flesta centrerade med exakt samma avstånd, 2 cm från toppen och botten. Det underlättar därför att göra en borrmall, eller att som här använda sig av ett par lister och en tving. På det sättet lägger du bara listerna ända in i hörnet och förborrar utan att du behöver mäta på nytt varje gång. När du ska borra hålen till de två långa B-listerna, kan du använda en E-list som borrmall. Vänta med att göra hålen i de två brädorna (F).

3

När du tillverkat en mall, är det bara att sätta igång att borra.

4

När hålen ska göras i de två brädorna (F), görs det lättast genom att du använder en D-list som borrmall. Lägg D-listen upp mot F-brädans bakre hörn, och tryck en syl eller en tunn skruvmejsel genom hålen. Därefter kan du lätt och snabbt borra genom markeringarna.

5

Du kan utforma benen (F), som du vill, så länge du inte sågar bort skruvhålen. Här ritas en mjuk vågform på den ena brädan med en tuschpenna.

6

Lägg brädorna (F) ovanpå varandra, som här, och såga efter mönstret. Ett tips är att använda dubbelhäftande tejp för att hålla ihop de två brädorna, medan du arbetar. Efteråt rundar du av hörnen och kanterna med ett stycke sandpapper.

02
Sätt ihop delarna 5 Steg

Listerna och brädorna är tillkapade och förborrade, så nu gäller det att sätta ihop alla delar. Här används gängstänger med en tjocklek på 6 mm, som skruvas genom listernas hål innan de till sist fixeras med brickor och muttrar.

1

Placera listerna till ryggstödet (E) och de två långa sidobenen (B). För den första gängstången genom borrhålen, i det som ska bli ovankant på ryggstödet.

2

Lägg ut listerna, och placera de kortare A-listerna mellan (E). Skruva fast ett par av muttrarna i ena sidan av nästa gängstång, och använd din skruvdragare till att få den igenom listernas borrhål. Kom ihåg hörselkåpor, för det för ordentligt med oväsen!

3

Vänd A-listerna uppåt, och lägg D-listerna och F-brädorna in emellan, som visas här. Använd samma teknik med muttrar och skruvdragare till att dra den tredje gängstången genom konstruktionen. Till sist drar du den fjärde gängstången genom listerna som utgör sitsen.

4

När stolen är monterad, sågar du av de delar av gängstängerna som sticker ut.

5

Vänd på stolen, och montera de två sista klossarna (C). Klossarna hjälper till att stabilisera konstruktionen. Därefter kan du olja in din vackra Kentucky-stol.

Material

  • 38 x 57 mm läkt (2 x 3 meter)
  • 32 x 125 mm brädor (2 meter)
  • 6 mm gängstång (1 meter)
  • 8 x 6 mm muttrar
  • 8 x 6 mm brickor

Specialverktyg

  • Bordscirkelsåg

Tidsförbrukning

4 timmar.

Pris

Ca 300 kr.

Svårighetsgrad

Det svåraste är att såga till delarna och förborra. Att montera ihop stolen är inga problem.

Ritning

De flesta delarna till Kentucky-fällstolen är gjorda i samma virkesdimension, men i olika längder. Dimensionen är 38 x ca 27 mm - ett mått du uppnår om du klyver en läkt på 38 x 57 mm på längden. Sågklingan avlägsnar mellan 1,8 och 3 millimeter. Du behöver 31 lister och två brädor. Till höger kan du se hur många lister du behöver (A, B, C, D och E), deras längder och var du ska förborra.

3D-modell

3D-modell

Kentucky-stolen

Fällstolen byggs huvudsakligen av material i bara en storlek.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Kaplista

Ribborna och brädorna sett från sidan.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Monteringsguide till ryggstödet

Ribborna sätts på gängstänger med mellanrum för att göra plats för ihopsättningen med sitsen.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Monteringsguide till sitsen

Ribborna sätts på gängstänger med mellanrum för att göra plats för ihopsättningen med ryggstödet.

Öppna 3D-modell

Video

VERKTYG: Så här använder du bordscirkelsågen

I den här videon lär du dig hur du arbetar med sågen. Sågbordet och de många olika inställningarna ger möjlighet att såga långa, exakta snitt – både raka och i vinkel och med olika djup och bredd – så att du kan klyva paneler och brädor på längden, göra spår i brädor, kapa till mindre skivor exakt och mycket mer.

Video

VERKTYG: Så här använder du sticksågen

I den här videon lär du dig allt om sticksågens möjligheter, blad och funktioner. Med rätt inställning kan sågen klara nästan alla uppgifter: figursågning, raka snitt, gerade snitt och snabba, grova kapningar. Och med rätt blad kan du såga i både trä, plast, metall och känsliga ytor.

Video

TIPS: Återskapa gängningen

Video

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Utemöbler