Staket i smarta moduler

Ett plank ger inte lä eftersom det bildas virvelvindar bakom det. Men ett staket som vårt ger dig lä. Se här hur du snickrar och reser det och hur du utnyttjar materialet så att du slipper spill.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 helg
Pris
500 kronor

Intro

Om du vill skapa lä vid uteplatsen så finns det flera möjligheter. En av dem är att resa ett plank och då är det väl naturligt att göra det tätt så att vinden inte kommer förbi?

Nej, det bildas nämligen virvelvindar på baksidan av ett tätt plank och då får du inte lä på uteplatsen. Men om du låter en del av vinden passera genom planket, så blir det nästan vindstilla. Kolla staketet på dessa sidor.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Vindskydd till altanen

LÄS OCKSÅ: Blomlådor på hjul ger lä

Instruktion

01
Stolpar 7 Steg

Alla staket som ska bromsa vinden utsätts för ett stort tryck. Därför är det inte så smart att sätta stolparna i stolpskor på plintar. Det är mycket bättre att gräva ner stolparna en bit i marken - precis som vi gör. Är marken mycket stenig kan du kanske gjuta fast kraftiga plattjärn som sticker upp en bra bit och fästa stolparna på dem.

Här är marken tillräckligt mjuk för att vi ska kunna borra hål med jordborr. Hålen görs cirka 90 cm djupa och vi lägger stenkross på bottnen som dränering. Stolparna ställs i hålen och packas in ordenligt med stenar och torr grovbetong och sedan står de stadigt!

1

Spänn upp en lina där staketet ska stå. Knacka ner käppar i marken och dra linan mellan dem. Välj en färgad lina som t.ex. ett murarsnöre så syns det tydligt. Spänn fast linan 20-25 cm ovanför marken.

2

Borra hål för stolparna med en jordborr och se till att centrum på borren hamnar exakt där stolpen ska stå. Det är lättare att göra hål med en jordborr än en spade.

3

Häll lite småstenar eller kross i hålen. Stenarna fungerar som dränering så att det inte samlas vatten runt stolpändarna.

4

Ställ stolparna M i hålen. För att få rätt avstånd mellan stolparna kan du lägga 110 cm avståndsbrädor mellan dem.

5

Häll cirka en halv säck torrbetong i hålet. Det är inte nödvändigt att vattna eftersom det brukar räcka med markens fuktighet för att betongen ska härda. Är det torr sandjord kan du vattna lite.

6

Ställ stolparna lodrätt. Kolla noga med vattenpass och mät avståndet mellan stolparna både upptill och nertill. Fixera stolparna med snedsträvor som du fäster på sidan av stolparna. Stampa ner lite jord runt stolparna med en regel.

7

Häll på ytterligare en halv säck betong, fyll på mera jord och stampa ordentligt. Nu kan du vattna runt stolpen. Låt betongen härda minst ett dygn innan du fäster modulerna. Om du inte vattnar måste du vänta minst en vecka.

02
Moduler 6 Steg

Staketet består av moduler som har en ganska enkel konstruktion. Du ska bara skruva ihop en ram av reglar och komplettera med en mittenregel. Använd rostfria skruvar. Måla ramen och spika eller skruva sedan fast brädor på den ena sidan. Brädorna sätts med 45 graders lutning. Det smarta med denna konstruktion är att du kan göra alla moduler klara på våren och när det blir tillräckligt varmt utomhus kan du borra hål för stolparna och sätta dem på plats.

När stolparna står stadigt fäster du modulerna på dem.

1

Sätt ihop modulerna på ett plant underlag. Lägg t.ex. en stor plywoodskiva på ett par bockar och markera på skivan var de olika delarna ska ligga. Då går det snabbt att serietillverka modulerna.

2

Måla ramarna. Grunda först med träolja och färdigstryk träet två gånger med heltäckande utelasyr eller färg. Måla också samtliga brädor på alla sidor. Då räcker det om du målar kortändarna på brädorna när de har monterats.

3

Kapa samtliga brädor med en kap-och geringssåg. Vinkeln ska vara 45 grader och kortändarna ska vara parallella. Om du kapar alla brädor till en modul så kan du använda dem som mall för resten.

4

Fäst de första två brädorna A på ramen. De ska fästas som på bilden, alltså från de två motsatta hörnen i 45 grader tvärs över ramen. Spika fast brädorna med 45 x 2,2 mm dyckertar.

5

Lägg ytterligare tre A-brädor på ramen mellan de två första och fördela luften mellan dem. Gör sedan ett antal avståndslister som passar i bredd till avståndet mellan brädorna (cirka 25 mm).

6

Fortsätt med resten av brädorna tills ramen har fyllts. Längden på brädorna säger dig genast var de ska placeras och avståndet mellan dem sköter du med avståndslisterna. Spika på samtliga brädor och måla kortändarna.

03
Uppsättning 6 Steg

1

Borra hål för skruvar i ramens sidor med en 5 mm borr. Borra fyra hål på varje sida. Därefter är det klart för montering av ramarna.

2

Skruva fast klossar på stolparna. Sätt dem där ramarnas underkant ska hamna och använd klossarna som stöd för ramarna. Då går det lätt att sätta ramarna på plats och skruva fast dem.

3

Montera ramarna mellan stolparna genom att lyfta upp dem på stöden och tippa in dem på plats. Fixera dem med tvingar innan du justerar alla ramar på en gång så att de sitter snyggt.

4

Skruva fast ramarna på stolparna med 5 x 80 mm skruvar. Använd rostfria och syrafasta skruvar som tål impregneringen i stolparna.

5

Såga slutligen av stolparna upptill. Här sågar vi av dem plant med ramarna. Om du vill kan du låta dem sticka upp lite och du kan såga av dem med lätt lutning, t.ex. 15 grader, så att regnvatten lättare rinner bort.

6

Om du inte fäster överliggaren med lätt lutning åt ena sidan får du vara beredd på att byta ut den efter några år.

Material

Till två moduler

19 x 100 mm eller 22 x 95 mm sågad gran, cirka 42 meter:
• 10 brädor (A) à 165,5 cm
• 4 brädor (B) à 150,5 cm
• 4 brädor (C) à 125,5 cm
• 4 brädor (D) à 100,5 cm
• 4 brädor (E) à 75,5 cm
• 4 brädor (F) à 50,5 cm
• 4 brädor (G) à 25,5 cm
• 1 överliggare (L), 235 cm

45 x 45 mm regel:
• 4 ramsidor (H) à 190 cm
• 2 mittenlister (J) à 181 cm
• 4 ramsidor (K) à 101 cm

75 x 75 mm tryckimpregnerat trä:
• 3 stolpar (M) à 290 cm

Dessutom:
• 2 säckar grovbetong à 25 kg
• Stenartill stolphålen
• Avståndslister och snedsträvor, 110 cm
• 5 x 80 mm rostfria skruvar
• 45 x 2,2 mm galv. spikar
• utelasyr eller färg

Tidsförbrukning

Det beror på staketets längd, men du hinner sätta upp mycket på en helg.

Pris

Räkna med 225-250 kr per modul inklusive en stolpe men exklusive färg.

Svårighetsgrad

Om du är noggrann när du sågar till de olika delarna så går det mycket lätt att snickra och resa staketet.

Ritning

Multimedia

3D-modell

3D-modell

Plank av smarta moduler

Varje modul består av en stolpe och en sektion.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Stolparna gjuts fast

För att få ett stadigt resultat, ska stolparna grävas ner djupt och gjutas fast.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Mellanrum mellan brädorna

Gör ett mellanrum på 1,5-2 cm mellan brädorna.

Öppna 3D-modell

Video

TEKNIK: Stolpar på rad

Med ett rättesnöre får du dem i en exakt rad

Video

TIPS: Fast avstånd mellan stolparna

Video

TIPS: Använd sågen som vinkel

Video

VERKTYG: Så här använder du kap-/gersågen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder sågen, så att du kan använda den fullt ut. Kapsågen är genialisk när du ska såga många likadana korta snitt tvärs över brädor och reglar. Du kan både såga raka, gerade och vinklade snitt i bl a trä, metall, fibercement och laminat – rakt igenom eller exakt så djupt som du vill.

Video

VERKTYG: Så här använder du skruvdragaren

I den här videon lär du dig allt om det mest populära gör-det-själv-verktyget. Förutom att skruva i skruvar och borra hål i många olika material, finns det massor av tillbehör som gör att du kan borra stora hål, skruva i franska skruv och spänna muttrar, försänka skruvar, slipa, polera och mycket mer.

Video

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Skärmvägg utomhus