1. Så här skördar du frön
Frön från fröhuvuden och skida är torra frön. Som en allmän regel bör frön torka så mycket som möjligt på växten innan de skördas.
Du måste dock vara försiktig med vissa typer av frön eftersom de lätt kan falla av när det blåser. Därför är det en bra idé att skörda fröställningarna efterhand som de mognar.
Vissa frön mognar så sent att det är nödvändigt att ta in hela plantan och hänga den på tork. När fröna har torkat ordentligt kan du skala eller skaka fröna ur fröställningarna eller baljorna.
LÄS OCKSÅ: Så här planerar du en köksträdgård
2. Så här torkar du frön
Låt fröna torka på en ljummen plats. Lägg dem på pergamentpapper (frön fastnar på t.ex. pappershanddukar).
Undvik att torka frön i ugn eller på element, eftersom många frön inte tål temperaturer över 35°. Det tar vanligtvis 2-3 veckor att torka frön. Större frön kan ta längre tid.
3. Så här förvarar du frön
Torra frön ska läggas i papperspåsar eller kuvert och förvaras på en torr och helst sval plats. Torra frön kan förvaras i lufttäta behållare så att de inte påverkas av förändringar i luftfuktigheten.
4. Vissa frön måste rengöras innan de torkas
Frön som kommer från frukter är våta när de tas ut. Frön från paprika, till exempel, är "rena" när de skrapas ut och behöver bara läggas ut för att torka.
Frön från pumpor, inklusive squash, till exempel, måste tvättas eller rengöras innan de kan torkas - gnugga dem mot en sil under rinnande vatten.
Vissa frön är stora och kan ta flera veckor att torka.
LÄS OCKSÅ: Så samlar du frön från dina blommor
5. Salladsfrön ska skakas
Det är lätt att få sallat att gå i blom och bilda frön. Du behöver bara vänta och resten kommer att ta hand om sig själv. Blommande sallatsplantor kan lätt bli en och en halv meter höga och behöver ofta stöd.
När fröna mognar i de små blomhuvudena bildas en fallskärm på varje frö - liknande tistelblommor - och fröna mognar gradvis under en period på 2-3 veckor.
Skaka de mogna fröna i en påse. Skörda vid behov hela plantan när ungefär hälften av fröna är mogna. Häng den för att torka på en luftig plats med toppen nedåt. Separera fallskärmarna från fröna genom att sikta fröna.
6. Tomatfrön måste göras färdiga i flera steg
- Dela tomaten på mitten och skrapa ner det mjuka innehållet med kärnorna i ett rent glas. Tillsätt lite ljummet vatten och låt glaset stå i rumstemperatur, undvik direkt solljus.
- Nu börjar en jäsningsprocess som kan lukta obehagligt. Den har två syften: för det första bryter den ner den sega gelhinnan runt fröna som hindrar fröna från att gro. För det andra leder fermenteringen till att det bildas ämnen som förhindrar att bakteriesjukdomar överförs till fröna.
- När ett tjockt lager mögel har bildats på ytan är fröna klara - vanligtvis efter 2-4 dagar. Skrapa bort möglet, tillsätt vatten och rör om. När fröna har sjunkit till botten kan du hälla bort orenheterna - upprepa processen om det behövs.
- Gnugga slutligen fröna mot en sil under rinnande vatten och torka dem på pergamentpapper.
OBS: Om du inte har tid eller möjlighet att göra rätt process kan du gnugga tomatfröna så bra som möjligt och sedan torka dem.