Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mossrivare eller vertikalskärare till din gräsmatta?

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Är du också osäker på hur du får bort mossa från din gräsmatta och ger rötterna luft? Här får du förklaringen till allt som handlar om vertikalskärare och mossrivare.

Mossa kväver din gräsmatta. Så mycket vet du redan. Och mossan måste bort. Så långt är allt gott och väl. Men ska det vara en mossrivare eller en vertikalskärare som gör jobbet? Och var kommer en gräsmatteluftare in i bilden?

Mossrivare

En mossrivare är ett slags fjäder, som snurrar runt på en maskin och tar bort mossan i gräsmattan. Med den kan du få bort säckvis med mossa från din gräsmatta, speciellt på de områden som ligger i skugga.

Vertikalskärare

En vertikalskärare kan ofta monteras på samma maskin som mossrivaren, och ibland kallas maskinen en mossrivare, ibland en vertikalskärare.

Vertikalskäraren är en vals med knivar som skär upp spår i gräsmattan. Det gör den för att tillföra luft till gräsets rötter, så att din gräsmatta får bästa möjliga tillväxt.

Vad ska jag välja?

Du skal köpa en maskin som har både typerna av valsar, och som samlat ofta kallas en gräsmatteluftare: den ska ha en mossrivare i form av små fjädrar och valsen med knivar, som gör maskinen till en vertikalskärare.

Och så ska du först avlägsna mossan, innan du luftar gräsets rötter. Då får din gräsmatta de bästa förutsättningarna. Och om du göder rikligt efteråt behöver du upprepa behandlingen under ett par år.

LÄS OCKSÅ: Test av gräsmatteluftare

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka