Hoppa i baljan i din egen badtunna

Du behöver inte vara vinterbadare för att bada utomhus mitt i vintern. Inte om du har en vedeldad badtunna. Där kan du värma upp vattnet till önskad temperatur. Och eftersom badtunnan är stor kan du också bjuda vännerna på ett dopp. Så här lätt snickrar du tunnan av en byggsats.

Intro

Det finns två sätt att köpa badtunna på – färdigmonterad eller i byggsats.

Ett gott råd är att välja den i byggsats. Då slipper du besvär med transport av en cirka tre meter bred och en meter hög tunna och dessutom kan du spara en hel del pengar. Byggsatsen är billigare och du får till på köpet nöjet av att bygga själv.

Badtunna kräver stabilt underlag

Underlaget för badtunnan är viktigt. När den är fylld väger den cirka 2 ton. Du måste därför se till att du har ett mycket stabilt underlag som dessutom skall vara fullständigt vågrätt.

LÄS OCKSÅ: Så här bygger du rätt underlag till din badtunna.

Tänk också på att marken runt tunnan måste tåla att du släpper ut nästan 2000 liter vatten när du tömmer tunnan för rengöring. Se eventuellt till att det finns avloppsrör som leder vattnet till en brunn.

SERIE: Bygg friggebod, bastu och badtunna

Vid en fantastisk byggtomt vid en sjö långt inne i skogen byggde vi en friggebod som vi inredde till en bastu, samt en härlig badtunna. Se alla delarna av projektet här.

DEL 1: Bygg grund till badtunna och stuga på naturgrund
DEL 2: Bygg en stuga som byggsats på en dag
DEL 3: Inred en friggebod till en bastu
DEL 4: Bygg din egen badtunna (den här artikeln)

Instruktion

01
Lägg golvet utan spik och lim 2 Steg

I byggsatsen finns några tryckimpregnerade reglar och dessa lägger vi på den plattform som vi tidigare har gjort i ordning. Följ monteringsanvisningen när det gäller avstånd mellan reglarna.

Ovanpå reglarna lägger vi sedan golvbrädorna undan för undan. Lägg märke till att brädorna inte skall limmas eller spikas ihop.Vi knackar i stället ihop dem med slagkloss och gummiklubba. Inga hårda slag - det gäller att inte skada kanterna för då kan det lossna stickor, och dessa får du i fötterna när du badar.

För att golvbrädorna och reglarna inte skall flytta sig när du knackar ihop brädorna, kan du fästa en av reglarna och en av brädorna med tvingar.

Brädan med avloppsventilen placeras så att den hamnar vid sidan av kaminen och något bakom ryggstödet.

Kontrollera att golvet ligger vågrätt eller sluttar mycket lätt mot bottenventilen. Se också efter att golvreglarna ligger med rätt avstånd.

1

Golvbrädorna knackas ihop med gummiklubba och för att kanterna inte skall skadas använder vi en slagkloss. Den är så lång att den går tvärs över minst två golvreglar för då fördelar den slaget på brädkanten.

2

Fortsätt med bräda efter bräda tills du har knackat ihop hela golvet. För att golvbrädorna inte skall förskjutas i takt med att du slår ihop brädorna kan du spänna fast en av dem på en av reglarna med en tving.

02
Delarna spänns ihop med tunnband 5 Steg

När golvet är klart drar du ett blyertsstreck 15 mm innanför kanten på golvet hela vägen runt om. På den kortaste golvbrädan spänner du sedan fast en tving. Då fungerar tvingen som stopp när du undan för undan knackar fast de stående listerna som utgör sidor i badtunnan.

Vår leverantör hade sänt med en extra stav. Det första vi gjorde var att lägga den åt sidan, så att vi inte av bara farten skulle försöka knacka in denna också.

Ta därefter en av stavarna och tryck fast den längs strecket, fortsätt med nästa och knacka in den till strecket innan den slås ihop med den första staven.

Det är viktigt att alla stavar knackas in till strecket på golvet, för det skall nämligen finnas ett litet mellanrum mellan golvet och bottnen i stavens not för att alla stavar skall kunna dras på plats med tunnbanden. Det nedre tunnbandet träs på runt tunnan innan den sista staven knackas på plats. Slå i fyra spikar runt om tunnan 50 mm från stavarnas nedre kant så att tunnbandet kan vila på dem. Slå inte igenom spikarna för de tas bort när tunnbandet har dragits åt. Justera tunnbandet så att spännskruven hamnar vinkelrätt mot bottenbrädornas kortändar. Då drar det brädorna på bästa sätt.

När bandet ligger löst på spikarna sätts sista staven på plats. Är det trångt får du knacka ihop stavarna hela vägen runt en gång till och därefter skjuta ner staven och knacka in den mot brädorna innan du drar åt tunnbandet.

Det övre tunnbandet placeras 18 cm från ovankant och fästs på samma sätt.

1

Knacka in varje stav till strecket som du har dragit 15 mm från kanten på golvet. Slå lätt med gummiklubba. Vanlig hammare gör fula märken på träet. Använd ev. slagkloss för att skydda träet.

2

När brädorna står rakt knackar du ihop dem med varandra. Även nu gäller det att skydda kanterna så att de inte skadas. Var noga med att alla brädor knackas in lika mycket och att de står lodrätt.

3

Badtunnan tar form i takt med att de lodräta stavarna knackas på plats. Det är ett både lätt och skojigt arbete som du klarar ensam. Du behöver dock en gummihammare och ett vattenpass.

4

Det nedre tunnbandet träs på över stavarna innan den sista staven har satts på plats. När du sedan har knackat fast staven och dragit åt tunnbandet en aning är det dags att trä på det övre tunnbandet.

5

Tunnbandet dras åt med hjälp av en lång gängad stång och ett par muttrar. Dra åt med en ringnyckel tills stavarna drar ihop sig. Du måste antagligen hjälpa till genom att knacka ihop några av stavarna med gummihammaren. Fortsätt att dra åt skruvarna i de två tunnbanden men använd inte överdriven styrka eller våld.

03
Kaminen står i vatten 2 Steg

Det är hur lätt som helst att montera den vedeldade kaminen. Börja med att bestämma dig för från vilken sida du vill mata in vedklampar. Därefter vänds kaminen så att inget av benen eller den undre delen hamnar precis ovanpå bottenventilen. Det fiinns fyra fästen på just denna kamin som används för fastskruvning i badtunnan.

Märkligt nog är fästena helt raka så du måste bocka dem med tång eller hammare för att de skall följa den svängda väggen i tunnan.

Ställ sedan kaminen på två distansklossar och fixera den tillfälligt genom det ena av fästena.

Kolla att ingen av skruvarna hamnar i en skarv mellan två stavar och att ved- intaget hamnar minst 40 mm ovanför badtunnans färdiga kant så att det inte kan komma in vatten i eldstaden för då slocknair ju elden. Distansklossarnas tjocklek beror på om du avslutar tunnan med en sarg ovanpå stavarna.

Om du har mätt rätt så hamnar ingen av skruvarna i något av tunnbanden. Skruva fast kaminen och ta därefter bort klossarna. Glöm inte att skruva fast handtaget i kaminlocket.

Rökröret lyfts lätt på plats och träs bara på den stos som sticker upp.

OBS! Viktigt: Du får aldrig elda i kaminen utan att ha fyllt tunnan med vatte. Kaminen är tillverkad av aluminium och tål inte värmen, så kaminen smälter om den inte kyls av vatten runt om!

1

Bocka beslagen med tång eller hammare så att de följer rundningen på badtunnan. Det går lätt och du behöver inte ta i. Bocka lite i sänder och prova om rundningen passar innan du bockar alla beslag.

2

Markera för skruvhålen när du har ställt kaminen på ett par distansklossar. Borra inte hål genast utan kontrollera att ingen av skruvarna hamnar i en skarv mellan två stavar eller går rätt in i tunnbandet. Om du har tänkt att montera en sarg ovanpå stavarna skall klossarna vara tjockare.

04
Ryggstödet skyddar mot kaminens värme 3 Steg

Ryggstödet har en ganska enkel konstruktion - två upprättstående reglar och sex vågrätt monterade brädor. Utformning och montering kan dock skilja sig från badtunna till badtunna.

Vår modell levereras med reglar och tillhörande fästen. Placera reglarna så att de står på var sin sida av kaminen och i rak linje med denna. Ställ reglarna på samma distansklossar som du använde till kaminen och kolla att reglarna står lodrätt. Markera på kaminen för fästena med penna. Borra 8 mm hål för skruvarna och fäst beslagen i kaminen.

Fäst nu den översta vågräta brädan kant i kant med ovankanten på reglarna. Sätt sedan brädorna med cirka en brädas mellanrum neråt och kontrollera fortlöpande att brädorna sitter vågrätt.

1

Placera de två stående reglarna i ryggstödet på var sin sida av kaminen och se till att de står i rak linje utanför kaminen. Justera in dem lodrätt och markera på kaminen för beslagen som hör till.

2

De liggande brädorna i ryggstödet fästs med två skruvar i varje regel. Innan du drar i skruven helt kontrollerar du att brädan sitter vågrätt. Vi håller här cirka en brädas avstånd mellan varje bräda.

3

Avsluta tunnan upptill med en sarg. Dels skyddar den kortänden på alla stavarna, dels skyddar den benen på dig och din familj när ni kliver i och ut ur tunnan. Sargen kan beställas eller också snickrar du den själv av hyvlat tryckimpregnerat trä med avrundade kanter. Vill du lyxa lite kan sargen göras av ädelträ.

Material

MATERIAL TILL EN BADTUNNA – UTÖVER PLATTFORMEN

• Ett par plankbitar
• 8–12 spikar (som tunnbanden kan vila på under montering)

Byggsats:

• Komplett badtunna med vedeldad kamin och alla tillbehör

Prisbild

Cirka 13 000 kr

OBS: Leverantören av den badtunna vi har byggt i artikeln existerar inte längre. Men det finns fler företag som levererar badtunnor som byggsats, exempelvis Korisk-Fiiber._

VERKTYG:

• 8 mm träborr
• Blyertspenna
• Blocknycklar
• Borrmaskin
• Gummiklubba
• Hammare
• Snabbtvingar
• Vattenpass

Video

VERKTYG: Så här använder du skruvdragaren

I den här videon lär du dig allt om det mest populära gör-det-själv-verktyget. Förutom att skruva i skruvar och borra hål i många olika material, finns det massor av tillbehör som gör att du kan borra stora hål, skruva i franska skruv och spänna muttrar, försänka skruvar, slipa, polera och mycket mer.

Video

TIPS: Rätt längd på spik och skruvar

Video

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Badtunna