Smart teknik ger träet superkrafter

Även om Accoya låter exotiskt, är det helt vanlig furu. Nästan. Den stora skillnaden är nämligen att hållbarheten och livslängen är avsevärt förbättrad – med ättika!

Accoya - Smart teknik ger träet superkrafter

I Holland finns denna Accoya-tillverkade bro som är nedsänkt i vatten. De flesta andra träslag hade sugit in vatten och långsamt börjat rutta. Men inte Accoya.

Teak, azobé och mahogny är exotiska träslag, som är kända och älskade för sin hårdhet och långa hållbarhet. Fram till nu har de slagit vår nordiska furu med hästlängder. Men så är det faktiskt inte längre. I Holland har ett företag nämligen uppfunnit en process, som går in och förändrar furuvirkets sammansättning till det bättre.

Processen kallas acetylering, och resultatet är att det annars relativt mjuka furuvirket blir hårt, formstabilt och väderbeständigt. Alla dessa egenskaper bidrar till att förlänga träets livslängd avsevärt. Tillverkaren bakom det nya superträet garanterar en livslängd utomhus på 50 år, och på 25 år om det grävs ned i marken.

Vid acetylering ändras träets struktur ända in till kärnan. Det betyder att Accoya-träets goda egenskaper går hela vägen genom träet och är inte bara koncentrerat till yttermilimetrarna, som är fallet med det mest impregnerade träet.

Så fungerar acetylering

Träet behandlas med ättiksyraanhydrid vid 100-130 grader. Ättiksyran binder sig till hydroxylgrupperna i träet och blockerar upptagningen av fukt, medan träets täthet ökar med omkring åtta procent. Den ökade tätheten innebär att träet inte kan suga åt sig vatten, och att det därför heller inte angrips av svamp eller röta. Den ökade tätheten innebär också att träet blir extremt hårt, och att det därför håller formen, och samtidigt inte angrips av insekter. Accoya kan både användas obehandlat eller målat med ett lager träskydd.

För trallbrädor ligger priset på Accoya på omkring 1.200 kr. per m2 plus frakt.

7 ställen där accoya är genialt

Ju tuffare omgivningar, desto bättre är det att välja Accoya. Det är därför utmärkt som:

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Trä