Armeringsnät är ett metallnät, eller galler, gjort av 4, 5, 6, 8 eller 10 mm järn, som svetsats ihop, så att det bildar ett nät med maskor som är 15 x 15 cm.
Armeringsnätet, som även kallas armeringsmatta, används för att förstärka betong. När betongelement till byggen gjuts, läggs armeringsnät, eller armeringsjärn som enstaka stänger, i betongen för den inte ska spricka under och efter byggtiden.
Samma princip används om du gjuter en betongplatta. Då kan armeringsnätet dessutom användas för att fästa golvvärmerör vid.
I den här gör-det-självbeskrivningen lägger vi golvvärme i rör på ett armeringsnät: Golvvärme för halva priset
Om du gjuter en bordsskiva, en bänk eller andra saker av betong, bör du också förstärka dem med armeringsnät eller lösa armeringsjärn liknande de som nätet är ihopsvetsat av.
Tjockleken beror på ändamålet
Till ett betonggolv, vilket är då de flesta gör-det-självare behöver armera, är 6 mm armeringsnät lämpligt. Gjuter du t ex en tunn betongbordsskiva, kan du överväga 4 mm armering, men tänk på att det påverkar styrkan. Principen är att tjockare järn är starkare än de tunnare sorterna.
Armeringsnät som staket i trädgården
Även om armeringsnät är gjort för att förstärka betong, har de med tiden fått andra användningsområden. Du har säkerligen sett flera trädgårdsstaket gjorda av armeringsnät. Antingen den sorten som rostar med tiden eller rostfria.
Det är förhållandevis enkelt att bygga ett staket bestående av trästolpar som ameringsnäten fästs vid med klamrar eller – den lite elegantare versionen – där man borrar hål i stolparna, som armeringsnätets ändar kan stickas in i.
Använd armeringsnät till spaljéer och högbäddar
Det går också att använda armeringsnät till spaljéer. Eller som den här gör-det-självbeskrivningen, där vi bygger en högbädd med armeringsjärn, som plantorna kan växa vid: Högbädd med underhållsfria material - håller i 20 år!
Så här kapar du armeringsnät
Du kan välja att kapa dina armeringsnät med en vinkelslip, men det är mycket lättare, tystare och enklare att klippa av dem med en bultsax. Det kan göras exakt, snyggt och ljudlöst.