Enkelt staket av armeringsnät

Armeringsnät är egentligen till för att armera betong. Men det praktiska och användbara materialet kan även användas till mycket annat. Här används det som byggelement i ett smart staket.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
4 timmar
Pris
600 kronor
Armering: Staket

Principen för vårt sektionsstaket kan användas till vilken längd som helst.

Intro

Nätet kan allt

Armeringsnät kan användas till en massa olika projekt i hus och trädgård. De flesta förknippar nog nätet med installation av golvvärme, då man armerar betonggolvet med det. Armeringsnätet är också mycket lämpligt att använda utomhus i trädgården, där klängväxter kan klättra på det.

Maskorna på näten varierar, men storlekarna 5 x 5, 10 x 10, 15 x 15 och 20 x 20 är vanliga. Armeringsnät kan vara galvaniserat, som det vi använder till vårt staket. Galvaniserat armeringsnät rostar inte, och lämpar sig mycket väl för utomhusbruk. Vid installation av golvvärme används vanligtvis icke galvaniserat nät.

LÄS OCKSÅ: Armeringsnät är inte bara för att armera betong

Instruktion

01
Ramens delar sågas till 2 Steg

Vi bygger ramarna till vårt staket av 45 x 95 mm reglar. Vi rekommenderar att du använder tryckimpregnerat trä när du bygger ramarna, då det står emot väder och vind bättre.

Här har vi dock, för pedagogikens skull använt obehandlad gran, för att markeringarna ska synas tydligare på bilderna.

Vi bygger bara en sektion av ett staket, men principen är densamma om du ska bygga flera sektioner. Du kan själv anpassa storleken på ditt staket.

1

Såga till ramens fyra delar. Använd en kap-/geringssåg till att göra 45-graders snitt för hörnfogningar.

2

Använd en bräda som linjal. För att få så precisa snitt, och därmed så precisa fogningar som möjligt, streckar vi upp efter en bräda som är kapad i 45 grader.

02
Armeringsnätet anpassas till ramen 4 Steg

När du bygger ett staket med flera moduler är det viktigt att armeringsnätets vågräta trådar linjerar hela vägen längs alla sektioner i staketet. Annars ser det lite märkligt ut.

Om du ska göra flera sektioner är det alltså viktigt att trådarna är placerade på exakt samma ställe i varje sektion.

Vi lägger nätet ovanpå ramen och ritar ut trådarnas placering direkt på ramen. Vi bygger ihop den temporärt, men använder inte lim och skruvar än.

1

Bygg ihop ramen temporärt. Vi använder gaffatejp för att hålla ihop den. Använd en vinkel för att säkerställa att ramen är helt vinkelrät.

2

Lägg nätet ovanpå ramen. Förskjut nätet så att avstånden mellan de översta och nedersta fälten är lika i topp och botten. Märk sedan ut på trådarna var de ska kapas. Nätet ska cirka 4 cm in i träet.

3

Märk ut trådarnas placering på ramen. Markera tydligt på bägge sidor av tråden. Gör det med samtliga trådar.

4

Armeringsnätet anpassas till ramen. Vi kapar med vinkelslip, men en bultsax fungerar också. Vid flera sektioner är det smidigt att kapa flera nät i exakt samma storlek.

03
Borra hål för nätet 4 Steg

Hålen för armeringsnätet borras förskjutna från mitten, då trådarna i nätet sitter förskjutet. För att få hålen där de ska vara bygger vi en mall att markera efter. Mallen har två mått. Det ena är 22,5 mm, det andra är 19,5 mm. 22,5 mm motsvarar mitten av träet. 19,5 mm är 3 mm från mitten, vilket motsvarar trådarnas tjocklek.

22,5 mm är mittenlinjen.
Här, i fyrkanten, har vi markerat var vi ska borra för trådarna - 19,5 mm från kanten.
Här har vi märkt ut för armeringsnätet.

1

Mitten ritas ut. Regeln är 45 mm, så när vi ritar ut efter 22,5 mm-måttet hamnar vi i mitten. Gör det på alla fyra delarna av ramen. Använd sedan mallens andra mått, 19,5 mm, till att markera var hålen ska vara.

2

Märk ut för nätet på insidan. Tidigare ritade vi ut för maskeringsnätet på regelns breda sida. Nu flyttar vi det måttet till insidan, där vi ska borra. Använd en snickarvinkel.

3

Borra hålen. Det ska borras 4 cm ned i träet. För att hålen ska bli helt raka rekommenderar vi att du använder en pelarborrmaskin eller ett borrstativ.

4

Ramen för nätet är nu klar. Observera att hålen i botten och sidan är förskjutna, så att de passar armeringsnätets förskjutna trådar.

04
Staketet monteras och limmas 4 Steg

Nu ska vårt sektionsstaket monteras! Det görs genom att överliggaren och de två sidorna byggs ihop till ett U. Nätet sticks in i de borrade hålen och slås på plats, så att hörnfogarna blir täta. Till sist sätts botten dit, och ramen är hel.

Ramen bfogas samman med lim och skruvar. Hålen i ramens botten tätas med fogmassa, så att vatten inte kan tränga in i träet.

1

Alla hörnfogarna limmas. Använd vattenfast trälim. Det skyddar även fogarna mot vatten. Fyll hålen för armeringsnätet med fogmassa.

2

Armeringsnätet fästs i sidorna och toppen. De ska bilda ett U. Slå ihop ramen tills hörnfogarna är täta.

3

Fixera fogarna med en skruvtving. Så att du kan vara säker på att de blir helt exakta. Skruva 2 st. 5 x 100 mm skruvar i varje hörn. Spänn dem så hårt att limmet bubblar ut i skarvarna.

4

Botten gör ramen komplett. Fogarna limmas och skruvas samman. Armeringsnätet pressar ut överflödig fogmassa. När fogmassan har härdat kan överskottet skäras av.

Material

  • 45 x 95 mm reglar, tryckimpregnerad furu
  • Galvaniserat armeringsnät, 15 x 15 mm maskor, 6 mm tjocklek
  • Vattenfast fogmassa (här använder vi Tec7)
  • Vattenfast trälim
  • 5 x 100 mm skruvar

Specialverktyg

  • Kap-/geringssåg
  • Pelarborrmaskin

Tidsförbrukning

4 timmars arbete för en sektion.

Pris

Ca. 600 kr. för en sektion.

Svårighetsgrad

Det krävs precision, men annars är projektet inte så komplicerat.

3D-modell

3D-modell

Modulstaket av armeringsnät

Armeringsnätet används vanligtvis för att armera betong. Men nu används det till ett smart staket.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Delarna till ramen sågas till

Ramen till vårt staket består av reglar och armeringsnätet anpassas till den.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Borra hål för nätet

Hålen till armeringsnätet har borrats längs hela kanten.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Modulstaketet sätts ihop

Överliggaren och de två sidorna sätts ihop som ett U. Armeringsnätet stoppas in i de borrade hålen och bankas på plats så att fogarna blir täta.

Öppna 3D-modell

Video

VERKTYG: Så här använder du kap-/gersågen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder sågen, så att du kan använda den fullt ut. Kapsågen är genialisk när du ska såga många likadana korta snitt tvärs över brädor och reglar. Du kan både såga raka, gerade och vinklade snitt i bl a trä, metall, fibercement och laminat – rakt igenom eller exakt så djupt som du vill.

Video

VERKTYG: Så här använder du vinkelslipen

I den här videon kan du se vad vinkelslipen klarar av och hur du använder den. Slipen ger dig mycket kraft när du ska kapa i järn, betong och sten. Och med rätt kapskiva kan du såga exakta snitt i allt från aluminium och plast till hårdbränd klinker. Du lär dig också allt om inställningar och skyddsutrustning, så att du kan arbeta säkert.

Video

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Staket