Stadigt arbetsbord i sju lätta steg

Reglar i tre längder, skruvar och två byggskivor.Det är allt som behövs för att få ett stadigt ochsuperenkelt arbetsbord. Beställ skivorna sågadeoch snickra bordet med såg och skruvdragare.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
4 timmar
Pris
500 kronor

Intro

Enkelt och starkt. Det är nyckelordet för detta arbetsbord som dessutom är billigt och lätt att snickra. Reglar i tre längder limmas och skruvas ihop till ett kraftigt underrede. Förstärk med en skiva på ena långsidan och avsluta med en skiva ovanpå. Hur stort bordet ska vara bestämmer du själv, men blir det längre än två meter krävs stödben under mitten av bordet.

När bordet är klart kan du komplettera med alla möjliga finesser som t.ex. verktygshållare, rostfri plåt och liknande eller bara låta det vara som det är: ett starkt och stadigt bord som blev klart på en förmiddag.

Instruktion

01
Snickra ramen, förstärk och lägg på en skiva 7 Steg

Vår bordsskiva är 80 x 200 cm. Underredet är smalare och kortare, vilket gör att skivan sticker ut cirka 10 cm på tre av sidorna. Om du sätter arbetsbordet mitt i rummet bör skivan sticka ut lika mycket på alla sidor.

Utöver bordsskivan behöver du en cirka 30 cm bred skiva som förstärkning av underredet. Den fästs på baksidan. Börja med att såga ut delarna och se till att vinklarna blir 90 grader.

1

Lägg de sågade reglarna på ett plant underlag (bordsskivan). Lägg reglarna så att de bildar en ram med räta vinklar. Skruva genom långsidorna A in i kortsidorna B med två 5 x 100 mm skruvar.

2

Limma och skruva fast benen. Placera benen (C) så att den breda sidan ligger i nivå med de korta reglarna (B). Stryk på rikligt med lim och dra i två skruvar genom reglarna och in i benen från två håll.

3

Mät och markera för den undre ramen på benen. Här är det 40 cm från den övre ramen till den undre, men du ska naturligtvis anpassa avståndet efter bredden på den skiva (D) som ska fästas som förstärkning.

4

Börja med att fästa kortsidorna (B) i ramen. Sätt dem längs kanten på benen. Därefter fästs långsidorna (A), som överlappar kortsidorna. Limma fast delarna och fäst två skruvar i varje fog.

5

Fäst stödskivan (D) på baksidan av underredet. Stryk lim på benen (C) och långsidorna (A) innan du skruvar.

6

Skruva fast stödskivan (D). För-borra med 5 mm borr eller använd skruvar med borrspets. Fäst tre-fyra 5 x 80 mm skruvar i varje ben.

7

Ställ underredet på golvet och lägg bordsskivan till rätta, så att den sticker ut 10 cm på tre sidor. Fäst den med 5 x 80 mm skruvar på cirka var 30:e cm.

Material

45 x 90 mm hyvlat trä:

 • 4 längsgående reglar (A) à 180 cm
 • 6 tvärgående reglar (B) à 61 cm
 • 4 ben (C) à 80 cm

19 mm mdf-skiva:

 • 1 bordsskiva (E), 80 x 200 cm
 • 1 stödskiva (D), 30 x 180 cm

Dessutom:

 • 5 x 80 och 5 x 100 mm skruvar
 • Trälim

Tidsförbrukning

En halv arbetsdag, kanske lite mer om du är nybörjare.

Pris

400-500 kr.

Svårighetsgrad

Alla kan hänga med. Ett bra nybörjarprojekt.

Ritning

När de två mdf-skivorna har skruvats fast på underredet står arbetsbordet mycket stadigt.

3D-modell

3D-modell

Stadigt arbetsbord

Arbetsbordet består av få men ganska stadiga delar.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Förstärkt med MDF

När bakstycket skruvas på, blir stativet superstadigt.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Enkla fogar

Ända inpå kan du se att fram- och bakreglarna är skruvade i benen och i varandra.

Öppna 3D-modell

Video

VERKTYG: Så här använder du kap-/gersågen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder sågen, så att du kan använda den fullt ut. Kapsågen är genialisk när du ska såga många likadana korta snitt tvärs över brädor och reglar. Du kan både såga raka, gerade och vinklade snitt i bl a trä, metall, fibercement och laminat – rakt igenom eller exakt så djupt som du vill.

Video

TIPS: Undvik att sågen fastnar

Video

TIPS: Rätt längd på spik och skruvar

Video

VERKTYG: Så här använder du skruvdragaren

I den här videon lär du dig allt om det mest populära gör-det-själv-verktyget. Förutom att skruva i skruvar och borra hål i många olika material, finns det massor av tillbehör som gör att du kan borra stora hål, skruva i franska skruv och spänna muttrar, försänka skruvar, slipa, polera och mycket mer.

Video

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Arbetsbänk