Från cirkelsåg till bordscirkelsåg

Om du har en cirkelsåg och en bra arbetsbänk, kan du lätt sätta ihop dem till en billig bordscirkelsåg för stora jobb.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
4 timmar
Pris
200 kronor

Intro

Ska du dela en stor spånskiva, så är det lättare att göra det med bordscirkelsåg än med fogsvans. Men en bordscirkelsåg är dyr, kostar flera tusen krobor, och det kanske du inte vill ge. Om du har en cirkelsåg och en stadig arbetsbänk med en bordsskiva som är minst 22 mm tjock (så att den tål en del), så kan du som tur är kombinera arbetsbänken med cirkelsågen och på så sätt få en egen bordscirkelsåg. För att det ska bli möjligt ska din cirkelsåg monteras på en platta, och den sätts fast i ett hål i arbetsbänken.

Vill du använda arbetsbänken till annat än sågning, tar du bara bort sågen. Det enda man ser av din såg är den del av klingan som sticker upp i ett spår. Klingan täcks dock normalt av ett klingskydd. Efter samma princip kan du fästa handöverfräsen på en platta och montera även den i arbetsbänken..

LÄS OCKSÅ: Test av cirkelsågar

Alla cirkelsågar duger

Du kan använda vilken cirkelsåg som helst och vi visar här hur det går till. Som fotomodell har vi valt en billig såg för ett par hundra kronor.

Cirkelsågen är försedd med en spaltkniv, och den sitter precis bakom klingan Spaltkniven ser till att träet inte klämmer runt klingan. Vi använder spaltkniven som fäste för klingskyddet. Detta ska skydda klingan, men framför allt förhindra att du sågar av dig fingrarna. Skyddet fästs sedan på spaltkniven.

Instruktion

01
Monteringsskiva 5 Steg

Du behöver en rejäl och stadig arbetsbänk som du också är beredd att såga hål i. Du behöver också en monteringsskiva (och den görs av 6 mm plywood), som ska passa exakt i det hål som sågas i bänken. På undersidan av denna monteringsskiva fäster du cirkelsågen, och när plattan är på plats i hålet har du en bordscirkelsåg.

Sågen fästs på skivan med maskinskruvar och vingmuttrar, som gör det möjligt att snabbt lossa sågen om du vill det. På samma sätt som du fäster din cirkelsåg på en skiva kan du fästa din hand-överfräs. Gör gärna en extra skiva, som du kan lägga i hålet när du inte använder din såg eller fräs.

1

Lägg en monteringsskiva (A) på arbetsbänken (B), och dra streck längs kanten på skivan. Skivan ska vara så stor att den sticker ut minst 3 cm från sulan och motorn på cirkelsågen.

2

Såga hål i bänkskivan med en sticksåg. Såga hela vägen runt precis innanför strecken. TIPS: Du kan ev. såga från undersidan. Då trasas ovansidan på bänkskivan inte sönder på samma sätt.

3

Limma och skruva fast stödlister (C) på kanten. Listerna försänks 6 mm från ovansidan av bänkskivan, så att monteringsskivan hamnar i nivå med bänkskivan när den läggs på plats.

4

Tryck cirkelsågen mot skivan, och borra 5 mm hål i varje hörn. Skruva fast sågen på skivan och dra streck runt sågklingan. Lossa sågen och såga hål för klingan och spaltkniven med sticksågen.

5

Lägg monteringsskivan med cirkelsågen i hålet. Fäst skivan med skruvar i stödlisterna på kanten av hålet. Försänk alla skruvar så att inte någon av dem sitter i vägen under arbetet.

02
Klingskydd 4 Steg

Om klingan från sågen sticker upp över bänkskivan, så kan det vara mycket farligt. Därför ska du ha ett klingskydd. Både för sågens och för din skull.

Klingskyddet är här en stor klämma av trä, och den gör du av två lister. I den undre listen sågar du ett långt och brett spår så att klingan får plats i det. Den övre listen limmas fast ovanpå den undre. När du sedan skruvar fast den undre listen på spaltkniven, skyddar den övre delen av listen mot de roterande tänderna på klingan.

Innan du gör klingskyddet måste du göra ett anhåll, så att du kan såga igenom listen på längden.

1

Börja med att göra ett anhåll genom att spänna fast styrlisten (D) på klingan. Stryk lim på anslagslisten (E) och pressa den mot bänkskivan medan du spänner fast den på styrlisten från undersidan. När limmet är torrt är anhållet klart.

2

Flytta anhållet och gör skyddslisterna. Såga två lister (F och G) 20 cm långa och såga sedan ett 15 cm långt spår genom listen F.

3

Den undre listen (F) monteras när du har borrat ett 5 mm hål i den och satt en vagnsbult i hålet. Spänn fast en mutter på vagnsbulten hårt, så kommer listen att sitta kvar.

4

Limma fast den övre listen (G) på den undre (F) och klingskyddet är klart. Nu kan du såga större skivor och brädor, men inte tjockare än att de kan få plats under klingskyddet.

Material

6 mm plywood:
• 1 monteringsskiva (A), här 30 x 36 cm

22 x 22 mm hyvlat trä:
• 1,3 m stödlister (C)
• 2 skyddslister (F) och (G) à 20 cm

22 x 44 mm hyvlat trä:
• 1 anslagslist (E), 30 cm (ej på ritningen )

44 x 44 mm hyvlat trä:
• 1 styrlist (D), 75 cm (ej på ritningen)

Dessutom:
• Min. 22 mm bänkskiva (B)
• 4 x 20 mm skruvar
• Lim • M5 x 30 mm vagnsbult med mutter
• 4 M5 x 20 mm maskinskruvar med vingmuttrar • 4 x 40 mm skruvar

Tidsförbrukning

2-4 timmar

Pris

Cirka 200 kr exklusive arbetsbänk och cirkelsåg.

Svårighetsgrad

Av medelkaraktär. Det svåraste är att såga ett exakt hål för monteringsplattan.

Ritning

Så här sätts delarna ihop

Cirkelsågen hänger på undersidan av monteringsskivan, som läggs i hålet i bänken. Stödlisterna har sänkts så mycket att monteringsskivan och bordet är i nivå. Här är skivan 30 x 36 cm. Det är en storlek som passar många sågar när man vill ha 3 cm luft från sulan och sågmotorn till skivkanten. Justera måtten om din såg är större.

Så här sätts delarna ihop

Video

VERKTYG: Så här använder du sticksågen

I den här videon lär du dig allt om sticksågens möjligheter, blad och funktioner. Med rätt inställning kan sågen klara nästan alla uppgifter: figursågning, raka snitt, gerade snitt och snabba, grova kapningar. Och med rätt blad kan du såga i både trä, plast, metall och känsliga ytor.

TIPS: Rent snitt med sticksågen

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Arbetsbänk