Bygg en snygg garderob själv

Att få professionella hantverkare att bygga en skräddarsydd garderob kan lätt kosta 10.000 kronor. Om du är lite händig och vågar försöka själv, kan du göra det för halva priset. Vi visar hur du bygger ett garderobskåp själv.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
4 dagar
Pris
6.000 kronor

Intro

Det är inte den lättaste uppgiften. Det krävs mycket precision och noggrannhet, och det tar ett tag. Men om du vågar försöka bygga din egen garderob kan du alltså spara riktigt, riktigt mycket pengar. Du får dessutom ett skåp med dina egna mått. Det är bara att sätta igång!

Få skivorna tillsågade

Det lättaste är att bygga skåpet av mdf-skivor som du kan köpa på vilket byggvaruhus som helst. De flesta byggvaruhus kan även såga till skivorna åt dig i rätt mått, och det brukar oftast vara värt att slippa det arbetet. Alternativt kan du så klart göra det själv, så länge du har rätt verktyg.

När du designar ditt eget skåp bör du eventuellt välja en variant med skjutdörrar, då det kräver mindre plats än t.ex. ett med dörrar som öppnas utåt. Till skjutdörrarna ska du skaffa ett skensystem med hjul, som går att få tag på på alla större byggvaruhus.

Anpassa skåpet till rummet

Det fina med att själv bygga sitt garderobskåp är naturligtvis att du får ett skåp som passar perfekt i det rum det ska stå i. Men det kräver också att du arbetar utifrån rummets premisser. Det gäller särskilt för golvet, som kanske inte är helt plant. Det måste du ha i åtanke när du bygger den sockel som skåpet ska vila på. Om du har skeva väggar i rummet ska skåpet så klart anpassas efter det. Där kommer en sänksåg med en styrskena verkligen till sin rätt, även om du även kan använda en cirkelsåg med parallellanslag.

Du bestämmer!

Det bästa med att göra sitt eget garderobskåp är naturligtvis att det är du som bestämmer hur det ska se ut. Hur det ska målas, hur många hyllor det ska vara, och så vidare.

Instruktion

01
Sidor och hyllplan 8 Steg

1

Delarna till garderoben kan du beställa färdigsågade på byggmarknaden. Du kan förstås själv såga ut dem, men det lönar sig nästan aldrig - inte ens om du köper hela skivor billigt.

2

Limma de kanter på sidor, topp och botten som ska sättas ihop. Förstärk limfogarna med självförsänkande skruvar med borrspets, t.ex. trallskruvar. Förborra om du skruvar tätt intill en kant.

3

Den ram som du har satt ihop ska justeras så att den är vinkelrät i alla hörn. Bäst är om du har en stor vinkel som den på bilden. Kolla annars diagonalmåtten i ramen.

4

Framkanterna på hyllplanen ska rundas av så att du inte skadar dig på dem. Det kan göras med slippapper, men allra enklast är att forma framkanten med en avrundningsfräs.

5

På ovansidan av ramen markerar du för hyllplanen. Sätt motsvarande streck på insidan av ramen. Antalet hyllplan och avståndet mellan dem beror på vad du har tänkt förvara på hyllorna.

6

Skruva fast hyllplanen med två 4 x 50 mm skruvar på varje sida. Eftersom du har markerat för hyllplanen hamnar skruvarna alltid rätt.

7

Spika fast bakstycket. Använd små dyckertar, t.ex. 1,6 x 32 (eller kortare), och fäst dyckertarna på c:a var 10:e cm. VIKTIGT! Innan bakstycket läggs på plats och spikas fast, ska du kolla att samtliga vinklar i skåpet är räta.

8

Spackla skruvhål och skador på alla synliga ställen. Slipa när spacklet har torkat så att ytan blir slät. Då kan du till sist måla hela sidan.

02
Vid skeva väggar 3 Steg

1

Skeva väggar och hörn är inga problem. Det går ändå att få garderoben att passa. Till arbetet behöver du helst en cirkelsåg och sågskena, men skenan kan ersättas av ett anhåll.

2

Två gånger på längden och en på tvären. Därefter är hörnet borta och de två anläggningsytorna är gerade i 45 grader. Här sågar vi av 14 cm, men du mäter dig fram till hur mycket du ska såga.

3

Hålet täpps igen. Det har ingen betydelse om du använder en tjock eller tunn mdf-skiva när ett hål i ett hörn sätts igen. Fäst biten med skruvar eller limma och använd dyckertar.

03
På ojämna golv 2 Steg

Det är praktiskt med en sockel eftersom den lyfter upp garderoben en liten bit från golvet. Men den är inte nödvändig. Det är den däremot om golvet är ojämnt.

Sockeln ser då till att du får ett vågrätt underlag för din garderob, och det innebär att du måste vara noggrann när du sågar till delarna till sockeln. När de har satts ihop ska sockeln vara helt vågrät.

Vi mäter från golvets högsta punkt och pallar upp sockeln tills den blir vågrät både på längden och på tvären.

1

Lägg ut två långsidor parallellt och skruva fast avståndslister mellan dem. Här är de 50 cm och det innebär att sockeln ligger lite indragen under garderoben. Avståndslisterna placeras på var 60:e cm.

2

Sockeln skruvas fast i golvet, men först när du är säker på att den är helt vågrät åt alla håll. Fäst sockeln med små möbelvinklar.

04
Skjutdörrar 5 Steg

Skjutdörrar sparar plats, och då slipper du fundera på om skåpet får plats när dörren öppnas. För de öppnas inte - de skjuts åt sidan. Men skjutdörrarna kräver ett system som styr och bär dem. Skenor, rullar och andra tillbehör är rätt dyra, men kan också beställas via Internet där det går att handla billigt. Det är inte alla byggmarknader och järnaffärer som lagerför delar till skjutdörrar. Men du kan alltid beställa.

Ett tips: undersök om någon möbelaffär säljer skjutdörrstillbehör och kolla ställen där man säljer begagnat. Har du tur så kanske måtten passar.

1

Den översta skenan skruvas fast under toppskivan på garderoben. Rullarna, som bär dörrarna, ska sedan t räs in i skenan.

2

Nertill skruvar du fast en styrskena. Den ska inte bära dörrarna, bara styra dem så att de inte slingrar och ramlar ner.

3

I underkanten av alla dörrar fräses en not för styrskenan. Sätt en 6 mm notfräs i handöverfräsen och gör noten ett par millimeter djupare än höjden på styrprofilen.

4

Rullarna monteras på dörrarna, och därefter fortsätter vi med att fräsa urtag på dörrarna för små koppar, som vi kommer att använda som handtag.

5

Den färdiga garderoben har dekorerats med täcklister som döljer skenorna och de något grova mdf-kanterna. Det fina är att garderoben passar perfekt på den givna platsen utan att du har betalat en enda krona extra för det.

Material

22 mm mdf:

 • Sockel

19 mm mdf:

 • Sidor, hyllor och dörrar

6 mm mdf:

 • Bakstycke
 • Täcklister

Dessutom:

 • Utdragsbeslag
 • 4 x 50 mm trallskruvar
 • Trälim
 • 32 x 1,6 mm dyckertar
 • Grundfärg och färg
 • Snickarspackel

Specialverktyg

 • Handöverfräs

Tidsförbrukning

Det tog 4 dagar att snickra och måla denna garderob.

Pris

Cirka 6000 kr - lite beroende på inredningen.

Svårighetsgrad

Kan bli svårt om du är nybörjare, men annars är arbetet relativt lätt.

Ritning

Skruva ihop de färdiga delarna

Denna garderobsvägg består av fyra individuella skåp, och de snickras ett efter ett innan de till sist sätts ihop. Till det används trallskruv eller särskilda hopsättningsskruvar för garderober.

Skruva ihop de färdiga delarna

Video

VERKTYG: Så här använder du handöverfräsen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder handöverfräsen för att skapa perfekt finish när du arbetar med trä. Det finns ett otal olika frässtål, så du kan göra allt från snygga profilerade kanter och noter till dolda fogar och utfräsningar för gångjärn. Vi går igenom de olika sorternas frässtål och visar hur du använder dem.

Video

TIPS: Exakt mätning med tre kontrollpunkter

Video

TIPS: Stäng av värmen när du målar

Video

VERKTYG: Så här använder du cirkelsågen

I den här videon lär du dig allt om cirkelsågens möjligheter, klingor och funktioner. Cirkelsågen är urstark och kan med rätt inställning klara av allt från grova till riktigt fina snitt – med både raka snitt och olika vinklar. Och med rätt klinga kan du använda sågen i både trä, metall, lättbetong och plast.

Video

Tips & Tricks

En snygg framsida på sockeln

Om golvet är mycket ojämnt ser det snyggt ut med en framsida på sockeln. Den utformas så att den döljer alla ojämnheter.

Dörrarna går som på räls

Det finns flera olika skjutdörrskenor att välja bland, så här visar vi endast principen - och alla fungerar likadant.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Skåp