Det är inte den lättaste uppgiften. Det krävs mycket precision och noggrannhet, och det tar ett tag. Men om du vågar försöka bygga din egen garderob kan du alltså spara riktigt, riktigt mycket pengar. Du får dessutom ett skåp med dina egna mått. Det är bara att sätta igång!

Få skivorna tillsågade

Det lättaste är att bygga skåpet av mdf-skivor som du kan köpa på vilket byggvaruhus som helst. De flesta byggvaruhus kan även såga till skivorna åt dig i rätt mått, och det brukar oftast vara värt att slippa det arbetet. Alternativt kan du så klart göra det själv, så länge du har rätt verktyg.

När du designar ditt eget skåp bör du eventuellt välja en variant med skjutdörrar, då det kräver mindre plats än t.ex. ett med dörrar som öppnas utåt. Till skjutdörrarna ska du skaffa ett skensystem med hjul, som går att få tag på på alla större byggvaruhus.

Anpassa skåpet till rummet

Det fina med att själv bygga sitt garderobskåp är naturligtvis att du får ett skåp som passar perfekt i det rum det ska stå i. Men det kräver också att du arbetar utifrån rummets premisser. Det gäller särskilt för golvet, som kanske inte är helt plant. Det måste du ha i åtanke när du bygger den sockel som skåpet ska vila på. Om du har skeva väggar i rummet ska skåpet så klart anpassas efter det. Där kommer en sänksåg med en styrskena verkligen till sin rätt, även om du även kan använda en cirkelsåg med parallellanslag.

Du bestämmer!

Det bästa med att göra sitt eget garderobskåp är naturligtvis att det är du som bestämmer hur det ska se ut. Hur det ska målas, hur många hyllor det ska vara, och så vidare.