Bygg bokhyllan från golv till tak

Bygg en stor och elegant bokhylla för under 4000 kronor – och få plats för hela boksamlingen.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
7 dagar
Pris
4500 kronor

Intro

Bygg egen bokhylla

Om du ska köpa en bokhylla som är anpassad rummet, blir det snabbt ett väldigt dyrt nöje. Med lite fingerfärdighet kan du själv bygga en unik hylla för under 4000 kronor.

I detta fall ser gör det själv-bokhyllan ut som om den är inbyggd i en åtta kvadratmeter stor ändvägg. Hyllan är nämligen inkapslad mot väggar och tak.

Bygg hyllan själv av mdf

Hyllan är primärt byggd av 22 millimeter tjocka mdf-skivor, och består av fyra identiska moduler som vilar på en fem centimeter hög sockel.

Modulerna i gör det själv-hyllan är monterade sida mot sida. Har du behov av en större hylla kan du komplettera med fler moduler – blir det för trångt väljer du färre moduler.

Övergången mellan de enskilda modulerna i hyllan är dold av en profillist i samma bredd. Listen bidrar i hög grad till att framhäva bokhyllans eleganta och ändå rustika utseende.

Fasta hyllor i gör det själv-hyllan

Vår bokhylla ska kunna bära flera hundra böcker. Varje modul är försedd med tre fasta hyllor för att förstärka konstruktionen.

Den mittersta hyllan fungerar som topplåda i gör det själv-hyllans underskåp. Du kan dessutom komplettera med lösa hyllor på de mobila konsolerna för var femte centimeter.

Här är instruktionen för bokhyllan

Hur mycket bokhyllan skulle ha kostat om den hade köpts färdig törs vi inte tänka på. Men denna gör det själv-bokhylla tar ca. en veckas tid att bygga och kostar runt 4000 kronor.

Avslutningsvis blir bokhyllan grundmålad och sedan slipad, spacklad med woodfiller och slipad igen, innan den slutmålas i en vacker vit finish.

Det är detaljerna som gör det

För att dölja skarven mellan de olika modulerna, samt inte minst för att slippa både spackling och målning av skarven, valde vi att fästa en profilerad täcklist över de två kanterna på sidorna i modulerna.

Dörrarna monterades med dolda gångjärn för att det ser snyggare ut. Dörrarna kan öppnas 110 grader.

De lösa hyllplanen kan flyttas i intervaller på 5 cm. Hyllbärarna är av plast och har en 6 mm tjock tapp.

De eleganta profilerade listerna hyvlades ner i bredd för att passa perfekt som täcklist över de två kanterna på modulsidorna.

Vi valde traditionella luckgångjärn, som används i de flesta kökssnickerier. Dessa är också lätta att justera så att dörrarna sitter snyggt.

Instruktion

01
Hyllans delar monteras 4 Steg

Bakstycket (E) av 4 mm masonit sätts fast med tunna dyckert eller häftklammer på var 10 cm. Kontrollera med en vinkel att hörnen är vinkelräta när skivan monteras.

Placera sockeln på golvet och justera den i våg. Om golvet är ojämnt pallar du upp med små masonitbitar. Förborra i sockeln för 4 x 80 mm skruvar som också skall försänkas. Justera sockeln så att den går från vägg till vägg.

Mät avståndet mellan väggarna och markera sedan mitten på sockeln. Placera två moduler på sockeln så att sidorna möts på mittpunkten. Skruva ihop de två modulerna med 4 x 35 mm skruvar.

Varje modul fästs i sockeln med 4 x 50 mm skruvar. Checka att framkanten på modulerna sticker ut 3 cm från sockeln och att de står lodrätt. Längst upp förankras varje modul i väggen med vinkeljärn.

02
Täcklister mot väggar och tak 5 Steg

Eftersom de fyra modulerna inte går ända upp till taket eller helt ut till väggarna - det är 18 cm avstånd mot väggarna och cirka 19 cm mellan hyllan och taket - har vi gjort täcklister av 12 mm mdf-skiva. Här passade det med 19,5 cm breda passbitar (G) mot väggarna och 19 cm passbitar (H) mot taket.

Passbitarna fästs på 21 x 21 mm lister (J) med lim och skruvar på utsidan av de yttersta modulerna samt ovanpå toppskivan (B). Listerna placeras 12 mm indragna från kanterna.

Om väggar eller tak är ojämna justeras passbitarna.Använd ev. strykmått för att överföra den oregelbundna formen.

Passbitarna monteras så att de »står» på sockeln som redan är på plats.

Passbitarna längs hyllans sidor skall sitta kant i kant med hyllans framkant. Använd ev. ett strykmått för att överföra väggens form.

Fäst passbitarna med lim och dyckert på listerna. Om du måste skarva en passbit skall du i förväg ha skruvat fast en skarvbit på baksidan av den ena passbiten. Då kan du lättare få bitarna att sitta snyggt. Den genomgående kantlisten (F) längs bokhyllan fasas av i ovankant medan nederkanten har profilerats med fräsjärn (som även används till dörrarna).

Listerna (J) sätts fast både på väggen och hyllan. Kontrollera att vägglisterna placeras i linje med listerna på hyllan.

Nu har bokhyllan satts upp och alla passbitar är på plats. Det är en smaksak om du grundmålar före eller efter montering. Spackla efter grundmålning med träspackel och slipa. Kantlisten (F) utgör botten i den övre delen.

Från ovankanten av skåpen - och från listen (F) - monteras en profilerad list (F1 i materiallistan) som täcker sidorna i de ihopsatta modulerna. Listen monteras med lim och dyckert. Välj önskad profil.

03
Så här gör du dörrarna 5 Steg

Dörrarna tillverkas av 22 mm mdf-skiva och denna sågas ut till 8 cm breda lister (P och Q) - lodräta och vågräta. Sätt ihop listerna med lim och två 8 x 30 mm träpluggar i varje hörn - se ritningen.

Dörrarna är utanpåliggande med dolda gångjärn (de fälls in i dörrarna i ett 12 mm djupt hål på 25 mm). Följ bruksanvisningen för gångjärnen när du mäter och borrar.

På baksidan av de fyra skåpsdörrarna fräses en 12 mm djup fals. Till detta använde vi handöverfräs med ett fräsjärn som automatiskt gav en 9 mm bred fals.

När du har satt ihop samtliga dörrar kan du fräsa de in- och utvändiga kanterna på framsidan. Här har vi valt ett frässtål med hålkäl-form och styrtapp.

För att få lätta och snygga dörrar valde vi ett dörrblad av hålplåt (S). Det finns olika mönster att välja bland. När stålplåten är på plats låses den av en 9 mm kvartslist (R och R1) som spikas fast i ramen runt hålplåten.

Material

TILL FYRA HYLLMODULER:

22 mm mdf-skiva:
• 8 sidor (A) à 35 x 231,6 cm
• 8 bottnar/toppskivor (B) à 35 x 75 cm
• 12 fasta hyllplan (C) à 35 x 70,6 cm

Till sockeln:
• 4 sidor (K) à 5 x 167 cm
• 8 tvärlister (L) à 5 x 27,6 cm
• 2 skarvbitar (N) à 5 x 40 cm
• 2 skarvbitar (M) à 5 x 10 cm

Till dörrarna:
• 16 lodräta lister (P) à 8 x 70 cm
• 16 vågräta lister (Q) à 8 x 21 cm

19 mm mdf-skiva:
• 16 lösa hyllplan à 35 x 70,3 cm

12 mm mdf-skiva:
• 2 passbitar (G) à 19,5 x 236 cm
• 1 passbit (H),19 x 244 cm
• 2 passbitar (H1) à 19 x 47,5 cm

21 x 21 mm hyvlat trä:
• 4 anhållslister (D) à 70,6 cm
• Passbitslister (J), ca 17 meter

21 x 44 mm hyvlat trä:
• 1 kantlist (F), 308 cm

9 x 9 mm kvartslist:
• 16 lister (R) à 22,8 cm
• 16 lister (R1) à 54,8 cm

4 mm masonit:
• 1 bakstycke (E), 236 x 308 cm

Dessutom:
• 8 hålplåtar (S) à 22,5 x 54,5 cm (mönster »Klöverblad») i 2 mm tjocklek
• 16 luckgångjärn
• 64 hyllbärare (6/10 mm)
• 8 handtag
• Skruvar, 4 x 35 mm, 4 x 50 mm, 4 x 60 mm och 4 x 80 mm
• Häftklammer (20 mm)
• Dyckert
• Trälim
• Slippapper
• Träspackel eller snickarspackel
• Grundfärg och färg

Tidsförbrukning

Cirka en arbetsvecka

Pris

Cirka 4500 kronor

Ritning

Sidorna (A) i varje modul sågas 35 x 231,6 cm och därefter mäter du upp för de lösa hyllplanen. Dra ett streck 4 cm från fram- och bakkant. Första hål görs 15 cm från toppskivan och avståndet mellan hålen är 5 cm. Eftersom hyllbärarna är försedda med en 6 mm tapp borrar du 10 mm djupa hål med 6 mm borr för dessa. Bottnen och toppskivan (B) är 35 x 75 cm och sätts fast ovanpå respektive under sidorna med lim och tre 4 x 60 mm skruvar i varje limfog.

Sockeln, som kan justeras i längd, skarvas invändigt med två bitar K (N) och utvändigt med två andra bitar (M) mdf-skiva.

Dörrarna består av sidorna (P), listerna (Q) och hål-plåtarna (S) som hålls fast av lister (R och R1).

Video

VERKTYG: Så här använder du handöverfräsen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder handöverfräsen för att skapa perfekt finish när du arbetar med trä. Det finns ett otal olika frässtål, så du kan göra allt från snygga profilerade kanter och noter till dolda fogar och utfräsningar för gångjärn. Vi går igenom de olika sorternas frässtål och visar hur du använder dem.

Video

TIPS: Exakt mätning med tre kontrollpunkter

Video

TIPS: Stäng av värmen när du målar

Video

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Hyllor