Bygg egen bokhylla

Om du ska köpa en bokhylla som är anpassad rummet, blir det snabbt ett väldigt dyrt nöje. Med lite fingerfärdighet kan du själv bygga en unik hylla för under 4000 kronor.

I detta fall ser gör det själv-bokhyllan ut som om den är inbyggd i en åtta kvadratmeter stor ändvägg. Hyllan är nämligen inkapslad mot väggar och tak.

Bygg hyllan själv av mdf

Hyllan är primärt byggd av 22 millimeter tjocka mdf-skivor, och består av fyra identiska moduler som vilar på en fem centimeter hög sockel.

Modulerna i gör det själv-hyllan är monterade sida mot sida. Har du behov av en större hylla kan du komplettera med fler moduler – blir det för trångt väljer du färre moduler.

Övergången mellan de enskilda modulerna i hyllan är dold av en profillist i samma bredd. Listen bidrar i hög grad till att framhäva bokhyllans eleganta och ändå rustika utseende.

Fasta hyllor i gör det själv-hyllan

Vår bokhylla ska kunna bära flera hundra böcker. Varje modul är försedd med tre fasta hyllor för att förstärka konstruktionen.

Den mittersta hyllan fungerar som topplåda i gör det själv-hyllans underskåp. Du kan dessutom komplettera med lösa hyllor på de mobila konsolerna för var femte centimeter.

Här är instruktionen för bokhyllan

Hur mycket bokhyllan skulle ha kostat om den hade köpts färdig törs vi inte tänka på. Men denna gör det själv-bokhylla tar ca. en veckas tid att bygga och kostar runt 4000 kronor.

Du kan hämta instruktionen för en skräddarsydd gör det själv-bokhylla på denna sida. Här kan du bland annat se i detalj hur sidorna till de enskilda modulerna och hyllorna sågas och görs fast. Du kan också se hur luckor och sockel tillverkas.

Avslutningsvis blir bokhyllan grundmålad och sedan slipad, spacklad med woodfiller och slipad igen, innan den slutmålas i en vacker vit finish.