Linoleum: Linoleum är en naturprodukt rakt igenom, och hjälper därmed till att skapa en god inomhusmiljö.

NATURLIGT: Linoleum är en naturprodukt rakt igenom, och hjälper därmed till att skapa en god inomhusmiljö.

Hur används linoleum?

Klickplattorna är det enklaste sättet att lägga ett golv själv. Plattorna klickas helt enkelt ihop till en sammanhängande yta.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Klicka dig till ett nytt golv

Golvbeläggning på rulle och plattor limmas fast i ett 100 % plant underlag. Även pyttesmå ojämnheter syns, så ett lager självnivellerande golvspackel är ofta en förnuftig investering.

Ska t.ex. en bänkskiva kläs med linoleum, måste man först rensa och torka av ytan noggrannt. Sedan appliceras vitt trälim i ett jämnt lager med en spackel eller en roller.

LÄS OCKSÅ: Läcker hylla

Linoleum: Med en spackel appliceras trälim i ett jämnt lager.

Med en spackel appliceras trälim i ett jämnt lager.

När linoleumet är lagt på skivan dras det lite fram och tillbaka så att limmet masseras in i både linoleumet och skivan. Du kan även plana ut det genom att rulla ytan med en tjock rundstav.

Linoleum: Här kavlas linoleumet ut med en tjock rundstav.

Här kavlas linoleumet ut med en tjock rundstav.

Viktigt om linoleum!

Linoleum tål inte brunsåpa, klor, salmiak, skurpulver och sura rengöringsmedel. Dessa medel får linoleumet att se väldigt slitet och gammalt ut. Istället används ett milt och pH-neutralt medel.

Speciellt med linoleum

Limmat linoleum kan hålla i 100 år, men efter ”bara” 20-30 år är det som fastsvetsat. Så ska du ta bort det kan du med fördel hyra en lamellfräs, som kan fräsa bort linoleumet och det mesta av limmet. De sista limresterna får du ta bort med hyvel och slipmaskin.

Linoleum: Dimensioner

Linoleum på rulle till golv finns vanligtvis i tjocklekarna 2,5 och 3,5 mm. Möbellinoleum är 2 mm tjockt, medan linoleum till anslagstavlor är 6 mm tjockt. Det brukar vara ca. 2 meter brett, och rullarna har en längd på 28-33 meter, men du kan beställa på längdmått.

Linoleumplattor för limning är vanligtvis 2,5 mm tjocka och finns i många olika mått, t.ex:

  • 15 x 100 cm
  • 25 x 25 cm
  • 25 x 50 cm
  • 25 x 100 cm
  • 50 x 50 cm
  • 50 x 75 cm

Klickplattor är knappt 10 mm tjocka och finns i följande dimensioner:

  • 30 x 30 cm
  • 30 x 60 cm
  • 30 x 90 cm

Linoleum: Färger och mönster

Linoleum finns i en massa olika färger och mönster. Tidigare hade färgerna en tendens att blekna med tiden, men det problemet har tillverkarna nu löst.