Linoleum – ett smart material

Linoleum är tillbaka – och vi förstår varför. Det är imponerande slitstarkt, helt naturligt och finns i en massa olika varianter. Här får du tips på hur du kan använda linoleum.

Linoleum: Linoleum är en naturprodukt rakt igenom, och hjälper därmed till att skapa en god inomhusmiljö.

NATURLIGT: Linoleum är en naturprodukt rakt igenom, och hjälper därmed till att skapa en god inomhusmiljö.

Linoleum är imponerande slitstarkt, men samtidigt mjukt att gå på och röra vid, och så elastiskt att det kan reparera tryckmärken av sig själv. Materialet används mest till golv, men det kan även användas till möbler och anslagstavlor.

Vad används linoleum till?

LINOLEUM TILL GOLV
Ett linoleumgolv är mjukt att gå på och fungerar ljuddämpande. Det limmas fast eller läggs som klickplattor och kan användas i alla rum utom våtrum.

LINOLEUM TILL MÖBLER
Linoleum är perfekt till skrivbord, matbord, köksluckor, skåp m.m. Det är relativt styvt, men ändå så böjbart att det kan vikas över en kant.

LINOLEUM TILL ANSLAGSTAVLOR
Linoleum har ett segt och elastiskt ytskikt, vilket gör det perfekt för anslagstavlor, då märken efter knappnålar och stift snabbt lagar sig själva.

Hur används linoleum?

Linoleum: Med en spackel appliceras trälim i ett jämnt lager.

Med en spackel appliceras trälim i ett jämnt lager.

Klickplattorna är det enklaste sättet att lägga ett golv själv. Plattorna klickas helt enkelt ihop till en sammanhängande yta.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Klicka dig till ett nytt golv

Golvbeläggning på rulle och plattor limmas fast i ett 100 % plant underlag. Även pyttesmå ojämnheter syns, så ett lager självnivellerande golvspackel är ofta en förnuftig investering.

Ska t.ex. en bänkskiva kläs med linoleum, måste man först rensa och torka av ytan noggrannt. Sedan appliceras vitt trälim i ett jämnt lager med en spackel eller en roller.

LÄS OCKSÅ: Läcker hylla

När linoleumet är lagt på skivan dras det lite fram och tillbaka så att limmet masseras in i både linoleumet och skivan. Du kan även plana ut det genom att rulla ytan med en tjock rundstav.

Linoleum: Här kavlas linoleumet ut med en tjock rundstav.

Här kavlas linoleumet ut med en tjock rundstav.

Varianter av linoleum

RULLAR
Linoleum på rulle är den mest sålda typen av golvbeläggning, men det är inte den mest gör det själv-vänliga lösningen. De stora, styva våderna kan vara svåra att hantera – särskilt i rum med skeva vinklar och många rördragningar.

Det kan läggas löst på golvet upp till 20 kvadratmeter. Men den bästa lösningen är att limma fast det. Oavsett om man limmar eller lägger det löst måste underlaget vara helt jämnt.

Linoleum för möbler och anslagstavlor finns också på rulle och säljs i längd.

KLICKPLATTOR TILL GOLV
Klickplattor är uppbyggda på samma sätt som laminat- och parkettgolv. De har en kärna av träfiber och not och fjäder så att de kan klickas samman utan att varken lim eller skruvar behövs.

Överst har plattorna ett lager med 2,5 mm tjock linoleum, och på undersidan har de ett tunt korklager som ser till att plattorna kan läggas på ett underlag med små ojämnheter utan att det syns på ytskiktet. Korkytan fungerar dessutom ljuddämpande.

Plattorna kan köpas kvadratiska eller rektangulära, och skapar en massa möjligheter för att lägga snygga mönster.

GOLVPLATTOR SOM LIMMAS
Behöver du en lösning som är billigare eller tunnare än klickplattor kan du välja vanliga linoleumplattor. De är bara 2,5 mm tjocka.

Plattorna limmas och skjuts ihop på samma sätt som ett golv av korkplattor. Var uppmärksam på att de tunna plattorna kräver ett helt plant underlag, då även de minsta ojämnheterna syns.

Precis som klickplattorna finns de tunna plattorna i många olika storlekar.

Dimensioner

Linoleum på rulle till golv finns vanligtvis i tjocklekarna 2,5 och 3,5 mm. Möbellinoleum är 2 mm tjockt, medan linoleum till anslagstavlor är 6 mm tjockt. Det brukar vara ca. 2 meter brett, och rullarna har en längd på 28-33 meter, men du kan beställa på längdmått.

Linoleumplattor för limning är vanligtvis 2,5 mm tjocka och finns i många olika mått, t.ex:

 • 15 x 100 cm
 • 25 x 25 cm
 • 25 x 50 cm
 • 25 x 100 cm
 • 50 x 50 cm
 • 50 x 75 cm

Klickplattor är knappt 10 mm tjocka och finns i följande dimensioner:

 • 30 x 30 cm
 • 30 x 60 cm
 • 30 x 90 cm

Linoleum: Färger och mönster

Linoleum finns i en massa olika färger och mönster. Tidigare hade färgerna en tendens att blekna med tiden, men det problemet har tillverkarna nu löst.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Material