Borrstativ – det billiga alternativet till pelarborrmaskinen

Borrstativet är ett enkelt, effektivt och ganska billigt sätt att förvandla din vanliga borrmaskin till en pelarborrmaskin.

Borrstativ: Borrstativet är perfekt för att borra helt exakt i krävande material.

Borrstativet är perfekt för att borra helt exakt i krävande material.

För bara 400 kronor kan du köpa ett borrstativ av bra kvalitet, och den är ett suveränt och helt nödvändigt verktyg när du måste borra helt exakt.

Borrstativet ger hög precision

Du kanske sitter och undrar hur du skulle använda ett borrstativ till din borrmaskin hemma i din lilla hobbyverkstad. Svaret är: Mer än du först tror. Borrstativet håller fast din borrmaskin i ett järngrepp och styr den med en precision som du aldrig kan uppnå med en handhållen borrmaskin.

Det här kan borrstativet användas till

Borrstativets precision och exakthet kan användas för många olika slags borrning. Här är några exempel:

  • Borra plugghål - borrstativet sätter djupet perfekt,
  • Göra tappfogar - borrstativet sätter djupet perfekt,
  • Borra i runda ämnen - ämnet hålls fast, medan du styr borret med stor säkerhet,
  • Borra i metall - borret förs lugnt, säkert och mycket exakt ner i ämnet.

Borrstativet gör det med andra ord betydligt lättare att utföra en rad krävande precisionsjobb, och du kan därför för ett relativt lågt pris få större glädje av din vanliga borrmaskin.

Borrstativ: Krävande material kan fixeras under borrstativet, så att resultatet blir helt exakt.

Krävande material kan fixeras under borrstativet, så att resultatet blir helt exakt.

Borrstativet har problem med större ämnen

Med borrstativet kan man rigga på olika sätt och borra i många olika material. Men det finns en nackdel. Avståndet från borret till borrstativets pelare brukar vara 12-15 cm, och det skapar problem när du ska borra hål i mitten på större ämnen. Här kan du istället använda ett mobilt borrstöd.

Mobilt borrstöd – borrstativets flexibla kusin

Borrstativet finns också i en mer mobil variant, som kallas borrstöd. Det är byggt enligt samma princip som en handöverfräs, där det roterande borret är centrerat. Borrmaskinen styrs mellan två pelare, och den kan på så sätt tippas ner i ämnet medan borret behåller sin lutning.

Borrstödet är enkelt och smidigt, men oavsett vad tillverkarna skriver i sina broschyrer kan det aldrig ersätta borrstativet. Det fungerar dåligt på små ämnen och på metall. För runda ämnen har det inte heller mycket att sätta emot borrstativet för borrmaskinen.

Borrstativ: Den största fördelen med borrstödet är att det kan flyttas dit där du ska borra. Även mitt på stora skivor kan du borra helt exakt.

Den största fördelen med borrstödet är att det kan flyttas dit där du ska borra. Även mitt på stora skivor kan du borra helt exakt.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Verktyg