Reparation
Lätt
Svår
När betongen på trappan väl börjat spricka, dröjer det inte länge innan fler bitar faller av. Så det gäller att fixa den, innan det har gått för långt!

När betongen på trappan väl börjat spricka, dröjer det inte länge innan fler bitar faller av. Så det gäller att fixa den, innan det har gått för långt!

En betongtrappa blir utsatt för mycket slitage och kraftiga temperaturskillnader. När trappan väl börjat spricka, blir den sårbar. Vatten tränger in, som fryser till is och spränger bort nya betongbitar. Därför gäller det att reparera sprickorna, innan de växer sig ännu större.

Det är mycket viktigt att få bort alla lösa bitar, innan du börjar fylla på med ny betong. Tänk på att inte alla lösa bitar kan ses med blotta ögat. Men om du slår på trappan med en hammare, hörs det om betongen sitter ihop ordentligt.

Även om några av sprickorna som ska lagas är små, kan det ändå vara lönt att knacka loss lite extra betong runt omkring. Då blir det enklare att fylla hålet med mer betong, och ju tjockare lagret av reparationsbruk är desto bättre håller lagningen.

Det finns färdigt reparationsbruk, som det bara är att blanda med vatten.

LÄS OCKSÅ: Välj rätt bruk

Rädda din slitna betongtrappa

I den här gör-det-självbeskrivningen kan du se hur du fixar din slitna betongtrappa, så att den håller i många år. Alla kan göra det, men det är viktigt att du är noga med att få bort all lös puts så att du har en helt fast grund att bygga på.

Vi visar hur du:

  • tar bort lös puts
  • förbereder för ny betong
  • reparerar hålen och putsar efteråt
  • målar trappan och räcket
  • lägger klinkers på trappan