Kan trappan räddas?

Ja, det kan den! Trappan ser sliten ut, men det går att fixa. Först ska alla lösa delar plockas bort, sedan kan trappan byggas upp igen. Om du målar trappan med slitstark färg eller lägger klinker, så håller den extra länge.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 dagar
Pris
700 kronor
När betongen på trappan väl börjat spricka, dröjer det inte länge innan fler bitar faller av. Så det gäller att fixa den, innan det har gått för långt!

När betongen på trappan väl börjat spricka, dröjer det inte länge innan fler bitar faller av. Så det gäller att fixa den, innan det har gått för långt!

Intro

En betongtrappa blir utsatt för mycket slitage och kraftiga temperaturskillnader. När trappan väl börjat spricka, blir den sårbar. Vatten tränger in, som fryser till is och spränger bort nya betongbitar. Därför gäller det att reparera sprickorna, innan de växer sig ännu större.

Det är mycket viktigt att få bort alla lösa bitar, innan du börjar fylla på med ny betong. Tänk på att inte alla lösa bitar kan ses med blotta ögat. Men om du slår på trappan med en hammare, hörs det om betongen sitter ihop ordentligt.

Även om några av sprickorna som ska lagas är små, kan det ändå vara lönt att knacka loss lite extra betong runt omkring. Då blir det enklare att fylla hålet med mer betong, och ju tjockare lagret av reparationsbruk är desto bättre håller lagningen.

Det finns färdigt reparationsbruk, som det bara är att blanda med vatten.

LÄS OCKSÅ: Välj rätt bruk

Rädda din slitna betongtrappa

I den här gör-det-självbeskrivningen kan du se hur du fixar din slitna betongtrappa, så att den håller i många år. Alla kan göra det, men det är viktigt att du är noga med att få bort all lös puts så att du har en helt fast grund att bygga på.

Vi visar hur du:

  • tar bort lös puts
  • förbereder för ny betong
  • reparerar hålen och putsar efteråt
  • målar trappan och räcket
  • lägger klinkers på trappan

Material

  • Primer och reparationsbruk
  • Formplywood och lister
  • 6mm-armeringsjärn
  • Tvåkomponents epoxifärg

Tidsförbrukning

Ca. 2 dagar, exkl. torktid

Pris

Ca. 700 kr.

Svårighetsgrad

Alla kan vara med. Var noga med att få bort all lös puts, så att du bygger på fast grund.

Instruktion

01
Ta bort lös puts 2 Steg

När du ska reparera en betongtrappa, gäller det först att få bort all lös puts, innan du bygger upp trappan igen.

För att du ska få en överblick över skadorna, kan det vara en bra idé att först rengöra trappan ordentligt, så att alla sprickor och hål syns tydligt. Däref-ter ska du kolla efter dolda skador. Det gör du genom att knacka på betongen. Om ljudet är högt och klart, mår trappan bra. Om ljudet är mörkt och dovt, finns det lös puts som ska tas bort.

.

1

Tvätta trappan ren, så att du tydligt kan se var det finns skador. Se till att rensa bort jord, sand och grus i alla hörn och vrår.

2

Ta bort all lös puts med en borrhammare eller hammare och mejsel, så att du kommer till fast materia. Om det finns ställen som låter ihåliga när du bankar på dem, är putsen lös även om det inte syns, och ska tas bort,

02
Förbered för nytt 3 Steg

Innan du börjar fylla betong i de håligheter som du har knackat rena från lös puts, ska de behandlas med primer. Det är viktigt, eftersom det säkerställer att den nya betongen fäster ordentligt.

Om det finns ställen där du ska fylla ett litet större hål, exempelvis vid ett hörn, är det en bra idé att fästa några små armeringsjärn, som sticker ut 3-4 cm. Betongen kommer att sitta fast extra bra kring dessa armeringsjärn.

Avgränsa med formplywood

När du ska reparera en betongtrappa eller hörnan av en grund eller sockel, har du nytta av att göra ett slags gjutform, som håller betongen på plats så att trappan eller sockeln får rätt form.

Till sådana gjutformar är det en riktigt bra idé att använda formplywood. Det suger inte upp fukt och har en blank yta, så att det enkelt släpper när betongen är så fast att du kan ta bort skivorna igen.

1

Alla ställen som ska repareras penslas med en primer. Det säkerställer att underlaget inte suger fukt och att den nya betongen fäster bra.

2

Var noggrann när du primar. Se till att komma ända in i hörnen och att primer inte samlas i små fördjupningar..

3

Gör en gjutform av formplywood i trapphörnet, som ska byggas upp igen med ett tjockt lager betong. Skivan ska sluta tätt vid trappans sidor och sluta i nivå med plansteget.

03
Reparera hålen, och putsa efteråt 3 Steg

Nu ska alla håligheter fyllas med reparationsbruk och ytan jämnas till. Det finns många olika sorters reparationsmaterial, men till en trappa är det smart att välja ett som består av finkornigt betong, som torkar snabbt och tål salt.

När håligheterna är fyllda med betongbruket, putsas ytan till så jämnt som möjligt med en murslev. Därefter måste betongen härda. Det tar flera dagar och det är viktigt att betongen inte torkar ut, så täck gärna trappan med plast under tiden.

1

Blanda betongen och fyll alla håligheter. Betongen packas ordentligt, så att den fäster bra. Väljer du snabbtorkande bruk, är det smart att blanda lite åt gången, eftersom du har begränsad arbetstid innan det torkar.

2

Ytan slipas jämn med en slipsten, när den har härdat ett par timmar. Fukta ytan lite först. Slipa i cirkelrörelser, tills området är helt jämnt.

3

Putsa ytan med en torr svamp. När betongen är putsad ska den härda färdigt långsamt. Det gör den, om du täcker den med plast i ett par dygn.

04
Så här målas räcket 3 Steg

Den här trappan har ett metallräcke, som också behöver putsas upp.

All gammal färg ska avlägsnas och räcket ska rengöras grundligt, så att en ren och fettfri yta kan målas. Slipa ytan innan du målar, så är du säker på att den nya färgen fäster ordentligt.

1

Den gamla färgen skrapas av med en kniv. Du kan också använda en stålborste.

2

Ytan avfettas med sprit eller cellulosaförtunning, efter att du slipat med fint sandpapper.

3

Räcket målas - Först med en snabbtorkande metallgrund, därefter med svart metallfärg.

05
Trappan målas 2 Steg

För att få en helt enhetlig trappa, där reparationerna inte syns, ska trappan målas. Det väljer vi att göra med en tvåkomponents epoxifärg, som är något av det mest slitstarka som finns. Tåligheten är väldigt viktig för en trappa som används mycket, helt enkelt för att den slits mycket. Det skulle därför också vara otympligt om den måste målas ofta, men det behövs inte om den målas med epoxi.

En tvåkomponentsfärg består av två vätskor, som blandas innan de används.

1

Innehållet i de två burkarna epoxifärg blandas noga. Var beredd att börja måla direkt när färgen är färdigblandad, eftersom du har begränsad tid att arbeta på. Exakt hur lång tid står på burken..

2

Trappan målas med pensel eller rulle. Om ytan är lite ojämn, är det bäst att använda pensel. Ta en billig pensel, som du kan slänga efteråt, så behöver du inte rengöra den när du är färdig.

06
Täck trappan med klinker 4 Steg

En rå betongtrappa är verkligen rejäl, men om du täcker den med klinker blir den ännu tåligare, och du förlänger trappans livslängd väsentligt. Lägg klinker och fogar rätt från början, och se till att underhålla fogarna så att fukt inte tränger ner i betongen. Då kan en trappa med glaserade klinkers bli upp till 50 år gammal.

1

Lägg på kakelfix, först med en murslev, sedan med en tandspackel, så att fixet blir jämnt fördelat. Kakelfixet blandas efter de anvisningar som står på förpackningen.

2

Lägg klinkerna i kakelfixet. Tryck ner dem lite, så att de fäster. När alla klinkers är lagda, tvättas de med rent vatten. Ta bort eventuellt fix i fogarna och låt torka ett dygn.

3

Foga med fogmassa, som appliceras med en fogbräda diagonalt över fogarna, så att de fylls helt. Tvätta därefter med rent vatten.

4

En bra idé är att efterbehandla klinkerna för att skydda dem. Skifferplattorna här får en omgång med klinkerolja.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Trappa utomhus