Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sover du också för kallt?

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Bor det pingviner i ditt sovrum? Eller är det bara kallare än i resten av huset? Då ska du läsa vidare här, för om du sover i en kall miljö riskerar du att skada både dig själv och ditt hus.

Många av oss tycker att det är skönt att sova i ett lite kyligt sovrum. En del sover med öppna fönster året runt och vaknar kanske med lite frost på täcket.

Den optimala sovrumstemperaturen är individuell, men de flesta föredrar att det är lite kyligare än den vanliga innetemperaturen på 22–24 grader. Och det kan faktiskt vara ett problem.

Därför kan det vara farligt

När du kyler ned ditt sovrum så att det är kallare än resten av huset riskerar du att det blir fuktigt i sovrummet. Temperaturskillnaden skapar helt enkelt ett ohälsosamt inomhusklimat.

I värsta fall innebär det att du får mögelsvamp på väggarna, ofta dold bakom tapeten eller bakom en garderob. Och det är hälsoskadligt.
Mögelsvamp kan i värsta fall resultera i luftvägsproblem, huvudvärk och allmänt illabefinnande.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Så får du ett bra inomhusklimat

Därför skadar det huset

Ditt hus tar också skada av temperaturskillnaderna. Mögelsvamp och röta kan spridas och förstöra ditt hus och minska dess värde. Om du låter det fortsätta och utvecklas, vill säga.

Så undviker du problemet

Men det betyder inte nu att du ska ligga och svettas. Du ska bara se till att du värmer upp sovrummet under dagen, så att det får samma (höga) temperatur som resten av huset. Sedan kan du öppna fönstren ett par timmar innan du går och lägger dig, så att temperaturen faller till den nivå du trivs bäst med när du ska sova.

Så får du ett bra inomhusklimat i sovrummet

  • Sänk värmen och vädra en timme eller två innan du går och lägger dig. Sov med öppna fönster om du föredrar det
  • Vädra ordentligt på morgonen (om fönstren har varit stängda under natten) och gärna ett par gånger under dagens lopp
  • Sätt på värmen och låt dörrarna mellan sovrummet och resten av huset stå öppna under dagen, så att liften kan cirkulera fritt
Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka