Så här reparerar du ett stort hål i ett putsat tak

Reparation av ett stort hål i det putsade taket är inte svårt, men det kräver rätt teknik för att få reparationsbruket att sitta kvar. Se här hur du ska göra.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
5 dagar
Pris
150 kronor

Intro

Nästan alla som någon gång har försökt laga en skada i ett putsat tak måste erkänna att det inte alltid gick som det skulle för putsen ville inte sitta kvar. Så snart putsen hade tryckts fast ordentligt med sleven, så släppte den och landade på golvet eller på den olycklige reparatören med ett plask.

Men det är inte nödvändigt att slänga sleven i soptunnan och ringa efter en murare. En murare är ingen trollkonstnär, men han vet hur abetet ska utföras och hur materialen ska hanteras. Han har dessutom ett handlag som du inte kan lära dig om du inte har tänkt dig byta yrke och bli murare på heltid.

Men du kan ändå lyckas med arbetet, men då måste du följa våra tre grundregler: Var noggrann med underlaget, använd ett bra bruk och lägg endast på tunna skikt. Lägger du på för mycket släpper bruket och ramlar ner.

LÄS MER: Reparation av sprickor i taket - så gör du!

Grundregler för putsreparation

§1. Bearbeta underlaget noga. Ta bort löst bruk, smulor och damm och fukta underlaget så att det inte suger ut fukten ur det nya putsbruket. Fäst gärna ett nät som bruket kan fästa på.

§2. Välj material efter uppgiften. Välj rätt bruk och blanda det ordentligt så att det blir smidigt.

§3. Endast tunna skikt. Det första skiktet får bara vara ett par millimeter tjockt. Det behöver inte jämnas till så noga men låt det härda. Fortsätt sedan med flera tunna skikt.

Instruktion

När man ska reparera ett putsat tak är det nästan givet att välja ett fint putsbruk utan cement, och ett sådant finner du färdigblandat i välsorterad byggfackhandel. Vi föreslår att du väljer ett bruk med kornstorlek 0-2, dvs. de största kornen är 2 mm. Om det är lite för grovt kan du komplettera med ett putsskikt av samma slags bruk fast med finare korn.

Det är mycket lätt att arbeta med kalkbruk (lättare än med cementbruk), men det krävs att du först har blandat bruket mycket noga. Till det behöver du en omrörare och en relativt stark borrmaskin. Blanda i cirka 10 minuter.

1

Ta bort all lös puts och alla smulor. Det enda som får sitta kvar är puts som sitter fast ordentligt. Knacka bort allt löst material med hammare. Vattna sedan hela området med en rejält våt borste.

2

Klipp till en bit finmaskigt hönsnät så att det passar i storlek till skadan. Nätets uppgift är att vara underlag för putsen, så att den har något att fästa i. Nätet får även de gamla vasstråna att sitta fast lite bättre.

3

Fäst näter med klammer eller märlor i taket. Fördelen med att använda klammer är att de får bra grepp runt trådarna och du slipper slå med hammare som kan skada taket.

4

Nu är det dags att lägga på bruk. Det är viktigt att bruket har blandats ordentligt. Då blir det nämligen smidigt och fäster bättre. Fukta ordentligt och pressa fast bruket mot kanten runt skadan med sleven.

5

Underlaget fuktas fortlöpande under arbetet. Det gör du lättast genom att borsta eller stänka med en kalkborste eller använda blomspruta. Om underlaget är torrt drar det ut fukten ur bruket och då fäster det inte.

6

Det nya putsskiktet byggs upp undan för undan. Lägg på bruket genom att snärta ut små klickar eller pressa fast det med slev. Första skiktet ska vara mycket tunt. Fortsätt sedan nästa dag med ytterligare ett skikt osv.

7

Det sista skiktet jämnas till med en fuktig skumputsbräda. Bruket ska vara fast men ändå så mjukt att det följer med när du för putsbrädan i cirklar.

TIPS: Skarven mellan nytt och gammalt bruk penslas försiktigt.

Material

• Färdigblandat fint putsbruk, ett hydrauliskt kalkbruk, 0–2 mm
• Finmaskigt hönsnät och klammer

Specialverktyg
• Murslev, borste, putsbräda och hink

Tidsförbrukning

Ett par timmar fördelade på flera dagar beroende på hur djupa skadorna är.

Pris

En säck bruk kan köpas för 150 kr eller mindre.

Svårighetsgrad

Det kan verkligen vara knepigt att lyckas, men följ våra råd så går det bra.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Innertak