Täck med fasadplankor

Öppningen mellan väggen och stolpen ska kläs med väggpanel så att det blir lä i trappan. För att kunna göra fast plankorna ordentligt monteras en regel på stolpen.

Avståndet från regeln till väggen mäts så att samma avstånd kan avsättas i andra änden. Då kan vi vara säkra på att den nya fasaden blir helt rak. Det ska vara samma höjd i båda ändar. Därför används en rak bräda och ett vattenpass för att markera samma höjd på båda ställena.

Med de måtten kan hantverkaren placera den regel som ska göras fast i väggen. Fyra markeringar görs på väggen där han ska förborra. Han använder en 6 mm betongborr som är lite längre än skruvarna som ska fästa regeln i väggen. Här används en trådlös borrhammare till arbetet, men det går lika bra att använda en vanlig borrmaskin med kabel.

Regeln görs fast med 8 mm karmskruvar, så att man slipper använda pluggar, samtidigt som regeln sitter orubbligt fast. Fasaden ska kläs med panel i dimension 25x120 mm av materialet Superwood.

LÄS OCKSÅ: Fibercementskiva: Brädor som ALDRIG ruttnar

Det ska vara 5 mm luft i bägge ändar, så panelen ska vara 122,7 mm. Plankorna kapas till med en kap- geringssåg. Men till ett så här litet projekt kan du använda en fogsvans.

Vi har valt en tryckluftspistol till arbetet med att göra fast panelbrädorna. Det går snabbt och lätt, samtidigt som du kan vara säker på att det blir ett bra resultat. Den första brädan läggs an mot markeringen och med vattenpasset kontrolleras att den sitter helt rakt innan brädan görs fast med en spik.

Notera att hantverkaren använder skyddsglasögon när han arbetare med spikpistolen. Spikarna som används är syrefasta och rostfria och försedda med spår som gör att de sitter ordentligt. Använd vattenpasset med jämna mellan rum för at kontrollera att allt sitter i våg.

Se till att det är 5 cm luft mellan panelbrädan och stolpen på sidan. Då undgår du vattenansamling i övergången. När alla brädor är tillkapade går arbetet snabbt. Panelbrädorna är lätta att montera eftersom det är fräst spår längs kanterna så att de passar i varandra. Sen är det bara att göra fast dem en efter en.

LÄS OCKSÅ: Få en vacker fasad med träpanel

Superwood är en ny slags impregnering som inte syns på samma sätt som den traditionella impregneringen. Superwood innehåller inga tungmetaller och impregneringen tränger helt igenom virket, så att även nyss tillkapat ändträ är impregnerat. När den översta brädan ska göras fast finns det inte plats för spikpistolen, så här får vi i stället skruva. Och när den sista skruven sitter på plats är fasaden klar. Superwood-träet kommer att fortsätta se ut som behandlat trä om du vill, men här har vi valt att måla, så att det smälter in bättre i omgivningen.

LÄS OCKSÅ: Ytterpanel - Se alternativen här!

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Fasad