4 steg: Bli av med algerna på murverket

Om du inte klarar att få bort algangreppen på ditt murverk med vatten och en hård borste, krävs det hårdare metoder. Med en omgång algtvätt kommer du till botten med problemet och dödar samtidigt algsporerna, så att det tar längre tid innan nästa angrepp.

Bli av med algerna

Algangrepp ser hemska ut. Men som regel handlar det bara om estetik. Det är oftast ingen risk för att murverket bryts ned. Det är bara när algerna växer på en vågrät yta som de blir ”farliga”, eftersom de gör ytan hal som en isbana.

ALGER PÅ MURVERK: SÅ BLIR DU AV MED DEM

1. Lös algpåväxt avlägsnas med en hård skurborste. Var försiktig så att du inte förstör puts eller färg.

2. Häll upp algtvätt. Vi rekommenderar att du bara häller upp en liten skvätt i taget, för en liten bit mur. Annars riskerar du att borsta runt algerna.

3. Algtvätten appliceras. På mindre ytor görs det med en stor pensel. På större områden går det snabbare med en blomspruta. Skrubba ordentligt, och låt algtvätten verka 2-3 dagar.

4. Skölj rikligt med vatten, och skrubba murverket med en borste. Vid kraftiga algangrepp kan det vara nödvändigt att upprepa processen.

Värt att veta innan du köper algtvätt

Rengöringsmedel som kan få bort alger, säljs under olika namn, t.ex. fasadtvätt, algtvätt och hustvätt. Och du kan välja mellan en enkel färdigblandad variant, och en variant som ska spädas med vatten. Har du stora, algangripna ytor, finns det pengar att spara genom att välja det sistnämnda.

Gör ett test på en liten och inte så synlig yta, innan du börjar med hela fasaden. Algmedel kan nämligen missfärga murverk och puts.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Murverk