Tätskikt

VIKTIGT: Golvet samt väggarna i alla våtzoner ska vara våtrumssäkrade.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Sätt tätskikt i badrummet

Alternativ: Folie

Det finns en speciell våtrumsfolie, som limmas på väggar och golv, så att man snabbt får täckt en stor yta. Alla hörn, skarvar och rörgenomföringar ska dock säkras på samma sätt som med flytande tätskikt.

LÄS OCKSÅ: När är det nödvändigt med våtrumsspackel?

Lagar och regler

  • Undvik två lager tätskikt. Är den ena väggen i våtrummet en yttervägg med ångspärr ska du inte sätta tätskikt på den, då det blir två lager ångspärr, där det kan fastna fukt emellan.

  • Vägghängd toalett. Utrymmet inuti väggen bakom den vägghängda toaletten – där cisternen och vattentillförseln sitter – är också våtzon och ska säkras. Dessvärre glöms det ofta även av hantverkarna.

Läs Boverkets byggregler om våtrum innan du bygger/renoverar våtrum.

TIPS: Hål i tätskiktet

När det borras för krokar och lampor i ett våtrum är det viktigt att få hålen i tätskiktet tätade. Det görs helt enkelt genom att fylla hålet med våtrumssilikon, innan en plugg eller en skruv sätts i.

VIKTIGT: Köp ett system

Det är inte så viktigt vilket märke man väljer, men man ska försäkra sig om att det är ett “system”, där allt kommer från samma tillverkare och är tillverkat för att fungera tillsammans. Annars är det inte säkert att tätskiktet håller tätt i längden.