Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Så våtrumssäkrar du korrekt

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Oavsett om du bor i hus eller lägenhet är det enormt viktigt att alla våtrum är täta, så att inget vatten kan tränga ut i husets konstruktion. Dels kan bärande konstruktioner ruttna, dels kan det utvecklas mögel som är skadligt för din hälsa. Läs här hur du säkrar ditt våtrum korrekt med ett flytande tätskikt.

Kylpyhuoneen vesieristäminen
Tätskikt

VIKTIGT: Golvet samt väggarna i alla våtzoner ska vara våtrumssäkrade.

FLYTANDE TÄTSKIKT – SÅ GÖR DU!

Vådrumssikring: Flydende vådrumsmembran

1. Först ska alla skarvar armeras. Det görs med en armeringsremsa, som klistras fast. Smörj ett tjockt lager tätskikt på bägge sidor av skarven, och armeringen trycks fast.

Vådrumssikring: Flydende vådrumsmembran

2. När armeringsremsan sitter fast täcks den av ännu ett lager tätskikt. Det är viktigt att komma hela vägen in i alla hörn med penseln.

Vådrumssikring: Flydende vådrumsmembran

3. Alla rör och avlopp som går genom golv och väggar säkras med manchetter. De klistras fast som armeringsremsorna i tätskiktet och täcks av ytterligare ett lager.

Vådrumssikring: Flydende vådrumsmembran

4. I hörnena används speciella hörnarmeringar, som limmas fast ovanpå armeringsremsorna. Alla kanter täcks omsorgsfullt av ett lager tätskikt

Vådrumssikring: Flydende vådrumsmembran

5. När alla armeringar är torra är det dags att täcka väggarna med tätskikt. Använd en roller och applicera tätskikt i två omgångar, så att allt täcks, och lagret blir minst 1 mm tjockt.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Sätt tätskikt i badrummet

Alternativ: Folie

Det finns en speciell våtrumsfolie, som limmas på väggar och golv, så att man snabbt får täckt en stor yta. Alla hörn, skarvar och rörgenomföringar ska dock säkras på samma sätt som med flytande tätskikt.

VERKTYG OCH TILLBEHÖR

Vådrumssikring: Værktøj

FÄRGROLLER ELLER SPACKEL
Beroende på hur tjockflytande produkten är, ska tätskiktet antingen påföras med en roller eller med en bred spackel. Är det första gången du gör det, bör du välja den enklare rullversionen.

Vådrumssikring: Værktøj

PENSEL
Alla skarvar och rörgenomföringar ska säkras extra med armeringsväv. Den klistras fast med tätskikt, och här är en pensel nödvändig då den lätt kan komma in i alla hörnen.

Vådrumssikring: Værktøj

ARMERINGSVÄV
Alla skarvar i hörnen och på väggar/ golv ska säkras med väv som klistras fast med flytande tätskikt. Armeringen säkrar att tätskiktet inte spricker i skarvarna med tiden.

Vådrumssikring: Værktøj

HÖRNARMERING
Istället för att försöka få till en tät hörnskarv av armeringsväv bör du köpa färdigproducerade hörn. Det är tio gånger lättare, och du är 100 % säker på att armeringen håller i längden.

Vådrumssikring: Værktøj

RÖR- OCH AVLOPPSMANCHETTER
Där rör och avlopp kommer ut genom väggar och golv ska det tätas med speciella manchetter med en gummikrage som sluter helt tätt. Manchetterna klistras fast med tätskikt.

Vådrumssikring: Værktøj

FLYTANDE TÄTSKIKT
Der finns färdigblandade tätskikt, och vissa du själv ska röra ihop. Vi rekommenderar ett system med färdigblandat och inte för tjockt tätskikt, som är lätt att applicera med en roller.

LÄS OCKSÅ: När är det nödvändigt med våtrumsspackel?

Lagar och regler

  • Undvik två lager tätskikt. Är den ena väggen i våtrummet en yttervägg med ångspärr ska du inte sätta tätskikt på den, då det blir två lager ångspärr, där det kan fastna fukt emellan.

  • Vägghängd toalett. Utrymmet inuti väggen bakom den vägghängda toaletten – där cisternen och vattentillförseln sitter – är också våtzon och ska säkras. Dessvärre glöms det ofta även av hantverkarna.

Läs Boverkets byggregler om våtrum innan du bygger/renoverar våtrum.

TIPS: Hål i tätskiktet

När det borras för krokar och lampor i ett våtrum är det viktigt att få hålen i tätskiktet tätade. Det görs helt enkelt genom att fylla hålet med våtrumssilikon, innan en plugg eller en skruv sätts i.

Porattujen reikien vesieristäminen

VIKTIGT: Köp ett system

Det är inte så viktigt vilket märke man väljer, men man ska försäkra sig om att det är ett “system”, där allt kommer från samma tillverkare och är tillverkat för att fungera tillsammans. Annars är det inte säkert att tätskiktet håller tätt i längden.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka