SKUMMA HÄR!

Fogskum är fantastiskt när du använder det på rätt sätt, och till rätt saker. Och använder skum som inte skadar din hälsa.

Fogskum är smart, snabbt och effektivt. Har du satt en ny dörrkarm i väggen kan ingenting isolera lika snabbt mellan vägg och karm som byggskum. Du sprutar in massan i fogen, och den sväller upp och fyller ut med effektivt, isolerande skum. Kan det bli enklare?

I ytterväggen ska du ha lite bättre kontroll på skummet för att använda det runt om en dörr, då du måste ha plats för att täta fogen på bägge sidor. Men det är fortfarande snabbt och effektivt, även om det inte kan ersätta skruvarna. Skummet är dessutom smidigt när du behöver täta några sprickor i sockeln inifrån.

Nytt säkert skum

Vi har alltid varit försiktiga med utvidgande skum. Men det nya isocyanatfria skummet kan användas utan större säkerhetsutrustning och utvidgar sig mer behärskat än sina föregångare. Följer du råden kan du tryggt sätta en patron i pistolen och skumma loss.

Så skummar du en utvändig dörr

Fogskum isolerar snabbt runt om en ytterdörr, men du måste ge plats åt de avslutande fogarna.

Det mest uppenbara stället för gör-detsjälvaren att använda fogskum på är nog runt om fönster och utvändiga dörrar. Här hjälper skummet till att stötta karmen och skapa fogar som lever upp till de moderna energikraven.

Men du måste ha stenkoll. Du ska nämligen ha plats för de avslutande fogarna: inne - en lufttät fog så att det inte tränger ut varmluft i väggen, ute en fog som stoppar vind, vatten och ljus.

Gör rätt från början: Det är nästan omöjligt att göra plats genom att skära härdat skum i efterhand.

Muren rengörs noggrannt. Rester av gamla fogar avlägsnas, och efter det dammsuger du muren så att du får en 100 procent dammfri yta och är säker på en optimal vidhäftning.

Ytorna fuktas med en blomspruta eller liknande, när karmen är uppklossad och fastgjord med karmskruvar.

Första skumlagret läggs som en tunn, jämn korv mitt i fogen hela vägen runt. Patronen skakas ordentligt före bruk. Håll koll på att skummet håller sig inne i fogen i bägge sidor.

På insidan byggs en tät fog upp med ett bakstopp och byggfogmassa. För att ge plats åt detta bygger du bara skum i den första omgången i så små mängder att du har plats att göra den täta fogen.

Så skummar du på yttersidan. Även här fyller du bara på lite i första omgången.

Sista skumlagret läggs så försiktigt, att skummet efter att ha utvidgat sig ger dig 15-20 mm luft till en avslutande fogmassa eller bruk, som skyddar det mot fukt och ljus.

Så skummar du en invändig dörr

Fogskum stoppar effektivt ljud och drag vid en invändig dörr, och arbetet är lätt, för du skär bara av det överskjutande skummet.

Vill du att ett dörr effektivt ska stänga ute ljud mellan två rum, är det en bra idé att skumma den. Skummet hjälper skruvarna att hålla den, och det stänger effektivt ute ljudet.

Och det är en enklare uppgift att lösa med skum än en utvändig dörr, där du måste ge plats åt de avslutande fogarna. Inne täcker du bara fogen med karm, så här gör det ingenting att skummet bubblar ut lite från fogen. När det har härdat skär du bara av det överskjutande med en skarp kniv.

Sidorna i fogen fuktas med en blomspruta eller liknande, så att massan har vatten till den kemiska processen och sväller optimalt. Alla ytor ska vara rena för att ge god vidhäftning.

Lägg en tunn korv av skum in i fogen. Kom ihåg att skaka behållaren ordentligt. Här har vi satt på karmen i ena sidan och kan fylla upp från den andra. Alternativt lägger du först en omgång mitt i fogen.

Fogen skummas upp, tills det är 1 cm eller mindre kvar. Skumma i flera omgångar istället för att slösa skum.

Det härdade skummet skärs till. Sätt ett nytt blad i hobbykniven, och skär jämns med karm och vägg utan att skada dem.

Fogen täcks med ett dörrfoder. Kring den invändiga dörren är enbart skummet tillräckligt tätt. Det är inga problem med temperaturskillnad och fukt; skumfogen måste bara skyddas mot ljus.

Det perfekta skummet för hemmafixare

Du hittar fem slags skum på byggvaruhuset, men du bör alltid satsa på det som är utan isocyanater och kan användas utan skyddsutrustning och förkunskap.

Som gör-det-självare är ditt val mycket enkelt när du väljer bland de många patronerna på byggvaruhuset. Du tar det moderna isocyanat fria byggskummet i en patron som ska skruvas på en skumpistol.

Den första, helt uppenbara fördelen med det isocyanatfria skummet är att det kan användas med bara skyddsglasögon och handskar. Alla andra sorter kräver att du använder skyddskläder, handskar, glasögon och mask - och tänk på att proffsen har specialkunskap i ryggen.

Den andra fördelen med det isocyanatfria skummet är att det utvidgar sig mindre explosivt och mer förutsägbart - särskilt när du trycker ut det genom pistolen, som låter det expandera litegrann på väg ut. Risken för att vrida en dörrkarm skev är inte alls lika stor, och så är det härdade skummet även lite mer elastiskt.

De 4 klassiska skumtyperna

Skulle du jobba med annat skum, är här lite information om de olika sorterna. 1-komponent PU-montageskum är det klassiska byggskummet. Det är billigare än det isocyanatfria skummet, men kräver mer kunskap och säkerhet. 2-komponent brandskum påminner oss om att annat skum inte är brandsäkert. I goda händer kan det användas vid genomförningar av rör i golvet. Helårsskum används vid temperaturer under 5 grader, och betongskum fäster på ny som gammal, våt eller torr betong.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Material