1. Använd bara fogskum som isolering.
  1. Använd bara fogskum som isolering.

Skum kan inte bära eller hålla något uppe. Det kan komplettera karmskruvar och kilar och hjälpa dem att hålla en dörr på plats, men det kan inte ersätta dem.

2. Använd bara skum där du kan se vad du gör. Det kräver stor erfarenhet för att förutsäga hur mycket, hur och var skummet kommer att utvidgas.

3. Lägg skum i små portioner. Fyll hellre upp fogen i tre omgångar än att satsa på att du kan förutsäga hur mycket det kommer att utvidga sig

4. Ge alltid skummet fukt att arbeta med. Genom att först fukta ytorna säkerställer du att skummet utvidgar sig snabbt, jämnt och härdar bra. Det säkrar att isoleringsförmågan blir som planerad, och du riskerar inte att skummet utvidgar sig efter at du har lämnat det.

5. Använd pistol. Du kan köpa engångspatroner med skum med egen pip, men det är mycket bättre att köpa patroner som kopplas på en pistol. Med den kan du placera skummet på rätt plats och du kan förutse den slutgiltiga storleken bättre. Pistolen betalar tillbaka sig, då du kan använda patronen till olika uppgifter över flera månader.

6.Täck det härdade skummet från ljus. Solens UV-strålar bryter med tiden ned fogskum, så att det blir som fin sand.

7. Var försiktig. Använd alltid handskar och skyddsglasögon, så att du inte får skum i ögonen, och slipper kämpa med att få bort härdat skum från händerna. Är du någon gång tvungen att använda skum med isocyanat, så skaffa en bra effektiv andningsmask – här räcker det inte med ett vitt dammskydd.

Ladda ned artikeln och se hur du ska skumma, och var du inte ska skumma. Det går nämligen snabbt snett om du använder byggskum på fel ställen. Vi visar dig även hur du kan isolera och stoppa ljud genom att skumma dörren både utvändigt och invändigt.