3 typiska borrmissar

Blir hålet snett eller pluggen lös när du borrar hål? Vi tittar närmare tre typiska misstag du begår när du borrar hål – och visar dig hur du ska göra för att undvika dem!

1. FEL: Du har valt fel borr tilll jobbet!

Du kan inte ta vilken borr som helst. Borr är nämligen gjorda för olika uppgifter och därför skiljer det en hel del mellan borr för trä, borr för metall och borr för tegel och betong.

Träborr har nästan alltid en styrspets som gör att du kan börja borrningen exakt där du vill. Skären är vinklade så borren gnager med de yttre spetsarna.

Metallborren gnager först med mitten och sedan med sidorna och den är gjord av snabbstål.

Sten- och betongborr måste vara extra starka och har därför försetts med en platta av hårdmetall runt om spetsen. Universalborr kan användas i nästan alla material.

LÄS OCKSÅ: När ska jag använda betongborr?

2. FEL: Du slarvar och rensar inte hålet!

Om det finns borrdamm i hålet när du sticker in pluggen ska du inte räkna med att pluggen sätter sig fast som den ska. Dammsug hålet eller blås det rent, t.ex. med sugrör, innan pluggen sticks in.

Använd gärna ett vikbart sugrör för att blåsa rent i borrhålet.

3. FEL: Du håller inte maskinen rakt!

När du borrar hål i en vägg ska du borra rätt in, alltså vinkelrätt mot väggen. Inte uppifrån, nerifrån eller från sidan. Kolla gärna med en vinkelhake innan du börjar borra.

Håll maskinen vågrätt och vinkelrätt mot väggen.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Hantverksteknik