När ska jag använda betongborr?

Se vilka gör-det-självprojekt som kräver ett betongborr och lär dig hur du använder det!

Betongborr: Här håller ett betongborr på att tugga sig genom en betongplint. Det är bara ett betongborr i en borrhammare som klarar det uppdraget.

Här håller ett betongborr på att tugga sig genom en betongplint. Det är bara ett betongborr i en borrhammare som klarar det uppdraget.

Betong är ett starkt material, och utan ett betongborr kommer du inte långt när du ska sätta upp hyllor eller lampor i betongväggar. Ett betongborr har två kraftiga skär, som gör att borret kan tugga sig igenom den starka betongen.

På det sättet liknar ett betongborr ett vanligt stenborr. Men det är på en punkt där det skiljer sig från det traditionella cylinderformade borret, och det är skaftets speciella form.

SDS-fäste på betongborr

Normalt använder man inte en vanlig borrmaskin för att borra i en betongvägg. Det beror på att borrmaskinen inte är stark nog för borret att få grepp. Istället använder man en borrhammare, där borret både snurrar och hamrar på samma gång.

Det gör att ett betongborr kan bryta igenom betongen. Skaftet på ett SDS-betongborr skiljer sig från ett vanligt borr genom att det har spår, som gör att borret kan röra sig fram och tillbaka när maskinen hamrar, samtidig som det sitter fast stadigt i maskinens chuck.

Betongborr: Här ser du ett betongborr med SDS-fäste. Borrhammare kräver borr med den speciella SDS-kopplingen. Vanliga borr med slätt skaft duger inte.

Här ser du ett betongborr med SDS-fäste. Borrhammare kräver borr med den speciella SDS-kopplingen. Vanliga borr med slätt skaft duger inte.

Hård spets ger ett betongborr dess styrka

Ett träborr ska ha ett spetsigt skär, men det gäller inte för borr för sten och betong. Ett betongborr kan verka slött, men så är det inte. Det plana skäret är härdat och format så att det ändå kan bryta igenom betongen. Blir det allt för slött, kan det slipas, så blir det lättare igen att borra.

Betongborr: Maskinen från Worx är liten och är inte kraftfull jämfört med andra borrhammare, men det kan ändå lätt borra igenom en betongvägg.

Maskinen från Worx är liten och är inte kraftfull jämfört med andra borrhammare, men det kan ändå lätt borra igenom en betongvägg.

Skillnad på betong och armerad betong

Om du ska borra i järnarmerad betong, får du naturligtvis också användning av en borrhammare, och då bör du använda ett betongborr med mer än två skär. Ett betongborr med fyra skär gör det nämligen betydligt lättare att bryta igenom den hårda betongen.

Ett borr för speciella behov

Med tanke på betongborrets utformning, med dess SDS-fäste, får det anses vara ett specialborr. Har du inte någon betongvägg eller -mur, behöver du inte heller ett betongborr. Ett vanligt stenborr klarar både tegel, mursten, lättbetong och många andra sorters sten. Men till betong är det bara ett betongborr som duger.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Verktyg