Detta ska du veta när du bygger altanräcke

Det är flera saker du måste ta höjd för när du bygger ett altanräcke. För det är inte bara en fråga om säkerhet. Det ska också se bra ut.

Altanräcke för säkerhets och syns skull

Ett räcke på din altan, terrass eller vid källartrappan är först och främst en fråga om säkerhet i form av ett skydd mot fallolyckor. Men innan du bygger ditt räcke måste du också fundera på hur mycket avskärmning du vill ha. Vill du bygga ett altanräcke som skyddar mot väder och vind – eller ska det vara så öppet som möjligt?

Ett altanräcke behöver lyckligtvis inte vara anskrämligt. Man kan faktiskt utan några större problem bygga ett räcke som är en fröjd för ögat. Längre ner får du lite inspiration till olika sorters altanräcken.

Material till altanräcken

Det finns flera olika material att välja på när du ska bygga ett altanräcke. Det vanligaste materialet är trä. Men det är heller ingen ovanlig syn med altanräcken av glas eller stål.

Som vanligt har de olika materialen sina för- och nackdelar.

FÖR- OCH NACKDELAR

Altanräcke av trä
Räcken av trä är det vanligaste. Det är ett utmärkt gör det själv-arbete att bygga ett sådant. Det kräver dock mer underhåll än ett räcke av glas eller stål.

Altanräcke av glas
En av de stora fördelarna med ett altanräcke av glas är att du kan sörja för säkerheten och skärma av mot vind, utan att du skymmer utsikten. Glasräcken kräver minimalt underhåll och är en mycket säker lösning, då det är omöjligt för barn att kravla igenom räcket.

Altanräcke av stål
Ett räcke av stål kan utformas på många olika sätt. De tillverkas i många olika standardversioner, men de kan också tillverkas efter specialmått och önskemål.
Ett räcke av stål kräver minimalt underhåll.

Hur bygger man ett altanräcke av trä?

Ett träräcke kan byggas på många olika sätt. Här får du lite inspiration, men det finns också många andra modeller.

Altanräcke: Ett av de vanligaste sätten är att bygga altanräcket av lodräta stolpar.

Ett av de vanligaste sätten är att bygga altanräcket av lodräta stolpar.

Altanräcke: En annan möjlighet är att kombinera olika material. Detta räcke är byggt med armeringsnät satt i en träram.

En annan möjlighet är att kombinera olika material. Detta räcke är byggt med armeringsnät satt i en träram.

Altanräcke: Har man behov av lä på sin altan kan man bygga ett tätt räcke som även fungerar som vindskydd.

Har man behov av lä på sin altan kan man bygga ett tätt räcke som även fungerar som vindskydd.

Altanräcke: Ett altanräcke med mönster och träfogar är en fröjd för ögat, och ett riktigt kul gör det själv-projekt.

Ett altanräcke med mönster och träfogar är en fröjd för ögat, och ett riktigt kul gör det själv-projekt.

Men det finns också många andra olika sorters altanräcken av trä. Ett av de vanligaste är ett räcke med en vågrät avskärmning. Räcket är mycket enkelt att bygga, och när man väl har mätt upp och sågat till lister eller reglar, så går arbetet som en lek.

Altanräcke: Ett räcke med vågräta lister som detta är enkelt att bygga

Ett räcke med vågräta lister som detta är enkelt att bygga, och väljer man ett hårt träslag som exempelvis teak, får man ett riktigt vackert resultat.

Men oavsett vilken sorts altanräcke du väljer att bygga är det viktigt att du tänker på säkerheten och undersöker byggreglerna.

Byggregler för räcken och ledstänger

Då ett räcke även har som uppgift att uppfylla vissa säkerhetskrav, så finns det faktiskt också byggregler för hur ett räcke bör utformas.

Därför är det viktigt att du kollar upp byggreglerna innan du sätter igång och bygger ett räcke. Här får du anvisningar som säkerställer att höjden på ditt räcke är tillräcklig och att det inbördes avståndet mellan räckets stolpar är tillräckligt för att inte kunna orsaka personskada.

Det ska inte vara möjligt för barn att klättra upp på eller kravla igenom ditt räcke.

Underhåll av altanräcke

Eftersom ett räcke nästan alltid har en sorts säkerhetsfunktion, ska man så klart också se efter och underhålla sitt räcke, exempelvis mot röta och liknande. Kontrollera därför regelbundet om ditt räcke är stabilt och säkert.

Hur ska mitt altanräcke se ut?

Man kan utforma sitt räcke på många olika sätt. När du väljer ett altanräcke ska du både tänka på den praktiska funktionen och på estetiken.

Ett räcke kan skapa en harmonisk helhet för fasaden på ett hus, men ett räcke som inte passar in kan också se väldigt illa ut. Därför är det viktigt att du noga överväger utseendet.

Om man har ett staket kan man exempelvis överväga om ens räcke inte bör byggas i samma stil som staketet. Men i slutänden är det en smaksak om man vill ha den ena eller andra sortens räcke.

Du ska också tänka över den praktiska funktionen. Ska altanräcket bara vara en säkerhetsåtgärd, ska det ge lä, ska det skärma av mot nyfikna blickar? Du ska också fundera på hur mycket pengar och tid du du vill lägga, samt hur mycket tid du kan lägga på underhåll av altanräcket.

Altanräcke: Ett böjt räcke är

Ett böjt räcke är verkligen en fröjd för ögat, men också en seriös gör det själv-utmaning.

Men som vi ska visa har vår hantverkare en bra och hållbar lösning på problemet. Vi använder en av de befintliga staketspjälorna och tillverkar en hörnstolpe med samma avrundade profil. Vi använder furuplankor i dimensionen 32x100 mm.

Det ger ett lika starkt hörn som en kraftig stolpe. När överdelen är avrundad läggs plankan an mot altanen och hantverkaren markerar var den ska göras fast.

Eftersom altanen sticker ut lite grand över kanten måste vi såga ur så att hörnstolpen ligger an helt mot altanen. Markeringen sågas ur med en sticksåg i två omgångar så att urtaget blir exakt. Ursågningen håller också an mot hörnstolpen så att den inte kan röra sig i sidled.

Höjden på det gamla altanräcket tas ut och hörnstolpen passas av mot det. Stolpen görs fast med en enda rostfri skruv 6x60 mm.

Den skruvas inte in helt. Med hjälp av ett vattenpass väger hantverkaren in stolpen helt i lod innan den dras fast. Ytterligare några skruvar fäst i stolpens nedre del, så att den sitter fast med fyra skruvar allt som allt.

Hantverkaren mäter bredden mellan stolparna och sågar till en del av det gamla altanräcket så att det passar. Altanräcket hissas upp en aning från terrassgolvet. Dels för att det inte ska dra åt sig fukt från golvet, dels för att hålla samma avstånd som altanräcket gör på den gamla altandelen.

Här använder vi en tunn list för att hålla altanräcket på plats medan det görs fast i hörnstolpen med två skruvar. Även på insidan görs altanräcket fast med ett par skruvar.

De dras fast i vinkel för bästa möjliga fäste i stolpen. Den andra hörnstolpen sågas till och monteras på samma sätt. Det tar inte mer än en eftermiddag att bygga ett nytt och hållbart altanräcke som passar i stil med resten av huset.

LÄS OCKSÅ: Ledstång i källarnedgången

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Altan