Intro
Instruktion
01
Utfräsningar
5
Steg
Verandans stolpar ska ha frästa kanter, som ger en snygg finish. Det ska göras från början, innan stolparna sätts upp.
Det ska också göras hack i reglarna där de vilar på remstyckena. Det ger en stark konstruktion och ser fint ut. I de yttersta hörnena på remstycket görs bladfogningar.
Om verandan ska målas är det lättast att göra det innan montering.
Stolparnas kanter fräses. Montera ett profilstål på överhandsfräsen och kör längs stolparnas kanter. Dock lämnar vi kanterna skarpa där räcket ska sitta.
Du kan evt. sätta upp en stoppkloss, om du vill att övergången mellan de frästa och ofrästa kanterna ska vara skarp.
I reglarna (J) görs hack, så att de kan vila på remstyckena (C). Mät upp var hacket ska vara. Dra linjer för att ha dem att såga efter. Gör sedan ett vinklat snitt 3 cm ner i regeln.
Rensa hacket med ett skarpt stämjärn. Placera stämjärnet där hacket ska börja, och hugg bort träet ner mot sågsnittet. Följ linjerna, och hugg tills ytan är jämn.
02
Stolpar/syll
7
Steg
Den här verandan består av åtta stolpar som blir förankrade i marken med stolpskor. Stolpskorna skruvas fast under stolparna och placeras i hål i marken, som fylls med betong. Du kan evt. också välja att använda förgjutna stolpskor.
Mellan stolparna ska det monteras ett remstycke i toppen och syll i botten. Det innebär att det i varje sida av verandan är en ram. De två ramarna och stolparna däremellan stabiliseras av två remstycken i toppen - en längs fasaden och en på utsidan. Fogningarna förstärks med kex och trälim.
Mät upp för stolparna och gräv ut. Stolparna ska gjutas fast i grunden, så det grävs ca. 60 cm. djupa hål. Här ska stolpskorna, som görs fast i botten av stolparna placeras, och hålet ska fyllas med betong.
Gör fast stolpskorna under stolparna (A och B), så att de kan gjutas fast i betong. Mät först upp för ett hål precis i mitten av stolpen, där du borrar ut så att du kan fästa stolpskon med 6 x 160 mm skruvar.
Gör hål för dymlingar i stolparna (A och B) och syll (D, E, F och G). Hålen görs med en kexmaskin, kexen sätts i, och de två yttersta gavlarna fogas samman. Du kan evt. också använda vanliga dymlingar.
Res den första gaveln när du har satt ihop den med lim, kex och 8 x 200 mm skruv. Klossa upp den i rätt höjd. Det är en bra idé att använda hjälpbrädor som tillfälliga stöttor, tills alla delar är på plats.
De yttersta syllarna (E, F och G) skruvas fast med 8 x 200 mm skruvar som sätts diagonalt in i stolparna. De hålls på plats i rätt position med spännband medan de skruvas in i stolpen.
Remstycket (C) vid muren görs fast med 8 x 200 mm skruv ovanifrån. Det yttersta remstycket, där det är gjort hack i ändarna för bladfogning, görs också fast med långa skruvar och trälim.
03
Reglar
3
Steg
För att ge takreglarna en snygg avslutning sågas de till i ändarna efter en mall, så att de blir helt lika.
Gör en mall, och placera den på änden av regeln (J). Sätt ett notfrässtål i överhandsfräsen, och fräs regeln efter mallen. Det fräses från bägge sidor, och resten av bågen sågas av med en sticksåg, och slipas med slippapper, t.ex. korn 120. Måla regeln innan du monterar den.
Börja med att göra fast regeln (J) i den ena änden. När den är monterad, är det lätt att mäta upp för de andra reglarna, som här är placerade med 60 cm avstånd. Reglarna görs fast med 8 x 200 mm skruvar.
04
Tak
10
Steg
Taket består av flera lager. Nederst består det av längsgående profilbrädor, som ger ett vackert undertak, när du tittar upp i taket underifrån. Ovanpå läggs ett lager takpapp som skyddar undertaket och gör det tätt. Det kan du gott nöja dig med, men då det passar så bra till huset läggs brädor på tvären ovanpå, och lister monteras i skarvarna så att ingen fukt tränger ner.
Profilbrädorna monteras med not och spont, och slås ihop med hammare och kloss som skyddar kanterna.
Skruva fast brädorna (K) i reglarna (J) med 5 x 50 mm skruv. Börja nederst på taket, där den första brädan placeras, så att den sticker ut 3 cm över takreglarna.
Mät upp för den sista brädan vid muren. Den får oftast kapas för att fylla hålet mellan muren och de övriga brädorna. Låt det vara lite luft så att den kan lirkas på plats.
Rulla ut takpapp på undertaket. Rulla ut våderna, så att de överlappar varandra med minst 10 cm. Börja längst ner på taket, och spika fast takpappen med takpappspik.
Låt takpappen gå lite upp på muren, ca. 8 cm. Den ska senare täckas av en aluminiumlist, som säkerställer att taket sluter tätt vid muren.
Takets översta lager brädor (L) monteras. De ska läggas på tvären, motsatt brädorna i undertaket, och skruvas fast med 3 x 35 mm skruvar. Skruvarna måste vara korta för att inte gå igenom taket.
Takpappen skärs till i sidorna med en vass hobbykniv längs profilbrädorna (K), så att det inte blir kvar någon synlig takpapp.
Såga till takbrädorna (L) på längden med en cirkelsåg med styrskena. Brädorna ska linjera med kanten på undertaket (K).
Skruva fast en täcklist (N) vid takfoten, så att takets tre lager döljs. Täcklisten görs fast i reglarna med 5 x 70 mm skruvar. Du får en snygg, osynlig fästning, om du försänker skruvarna och spacklar igen hålen.
Montera lister (M) på taket i skarvarna mellan brädorna. Listerna görs fast med 4 x 40 mm skruvar som placeras en bit ut mot sidan av listen, så att skruven inte träffar skarven utan får fäste i en takbräda.
05
Räcke
5
Steg
Verandan ska ha ett räcke som går hela vägen runt, bortsett från ett mellanrum mellan de två mittersta stolparna, där vi ska ha en öppning till trädgården.
Räcket består av två tvärgående reglar i toppen och botten med lodräta lister däremellan. Både de tvärgående och lodräta delarna görs fast med trälim och kex, som ger extra starka fogningar.
Hålen för kexen görs med en kexmaskin (lamellfräs), som säkerställer att samtliga hål blir exakt lika stora.
De tvärgående styckena (P, Q och R) till räcket sågas till, och det görs hål för kexen. De får räcket att sitta extra bra i stolparna.
Det ska även göras hål i stolparna (A och B) för kexen. Märk upp var hålen ska vara, och gör dem med kexmaskinen.
Sätt i kexen med lim i hålen, och montera den understa tvärgående delen av räcket (Q, R och P) först. Den tvärgående delen monteras genom att den pressas in över kexen. Gör hål i den för de lodräta listerna.
Placera de lodräta listerna (S) i räcket. De sätts fast med lim och kex i hål i de tvärgående delarna (Q, R och P). Börja med att sätta fast listerna i det nedersta tvärgående stycket.
06
Underlag
3
Steg
Om det är jord under där du bygger din veranda, är det en god idé att gräva bort det översta lagret mulljord, så att det inte kan växa upp gräs eller ogräs mellan golvbrädorna.
Det slipper du om du ersätter jorden med bergkross, som täcks över med cementpulver och vattnas, så att ytan blir hård. Då kan ingenting växa där.
Gräv bort den översta jorden, ca. 10 cm som sedan körs iväg. Lägg sedan ett gruslager på underlaget.
Häll ut cementpulver på det översta lagret, när du har fördelat gruset till en jämn yta, t.ex. med en skyffel.
07
Golv
7
Steg
Nu ska det bara läggas ett golv på verandan. Men först ska du montera en lång balk under hela terrassgolvet som kan stötta golvbrädorna underifrån, så att de inte ger efter när du går på golvet.
Balken (H) ska ha en stolpsko på mitten, så att den kan stötta golvet där det belastas som mest - vid utgången från huset och vid verandans öppning ut mot trädgården. Gräv först ett hål, som stolpskon kan placeras i och fyll det med betong när stolpskon sitter där den ska.
Såga till golvbrädorna (T), och skruva fast dem med 6 x 80 mm skruvar. Börja i mitten och arbeta dig ut mot sidorna. Sätt avståndsklossar mellan brädorna så att avståndet mellan dem blir lika stort, här 5 mm.
Mät ut vid stolparna (A och B) till det hack som ska sågas för att brädorna (T) ska ligga helt tätt mot stolparna.
Skruva fast en list (U) i syllen (F) vid utgången till trädgården, så att golvbrädorna (T) får understöd, och det finns något att skruva fast dem i.
Golvet slipas med slippapper korn 120. Det är även en god idé att efterbehandla med t.ex. grundingsolja.
Material
95 x 95 mm hyvlad furu:
- 4 stolpar (A) à 256 cm
- 4 stolpar (B) à 232 cm
- 2 remstycken (C) à 625 cm
- 4 syllar och överliggare (D) à 132 cm
- 2 syllar (E) à 273 cm
- 2 syllar (F) à 105 cm
- 2 syllar (G) à 199 cm
- 1 uppstyvande bjälke (H) à 601 cm
45 x 120 mm hyvlad furu:
- 8 reglar (J) à 210 cm
25 x 120 mm profilbrädor (furu):
- Brädor (K) till ett 14,5 kvm undertak
21 x 167 mm takbrädor (fyr):
- Brädor (L) till ett 14,5 kvm tak à 218,5 cm
21 x 43 mm lister (furu):
- Lister (M) till taket Lister (S) till räcket
27 x 68 mm brädor (furu):
- trallbrädor (N)
45 x 95 mm reglar (furu):
- 4 tvärstag (P) till räcket à 132 cm
- 2 tvärstag (Q) till räcket à 273 cm
- 2 tvärstag (R) till räcket à 199 cm
34 x 145 mm brädor (hyvlad furu):
- Golvbrädor (T) à 150 cm
43 x 56 mm list:
- 1 list (U) à 105 cm
43 x 56 mm list (lärk):
- 1 fotlist (V) à 105 cm
Dessutom:
- Stolpskor
- Kex (dymlingar), 8 x 15 mm, 5 x 30 mm
- Vinkelbeslag, 50 x 35 x 50 mm
- Skruvar: 3 x 35, 4 x 40, 5 x 50, 5 x 70, 8 x 200, 6 x 80 och 6 x 160 mm
- Trälim, vattenfast
- Takpapp + takpappspik, 20 mm
- Murpapp, 11,5 cm bred
- Aluminiumskena, 22 mm, för murmontering
- Byggfogmassa
- Grus och torrcement
- Grundningsolja + heltäckande lasyr
Specialverktyg:
- Kexmaskin (även kallad lamellfräs)
Tidsförbrukning
2-3 veckor inkl. målning.
Pris
9-10.000 kr. för 8,2 kvm.
Svårighetsgrad
Det är ett mångsidigt och tidskrävande projekt med härlig snickarglädje. Var noggrann med dina mätningar och kapningar, så blir resultatet riktigt snyggt.