Av Gör Det Självs chefredaktör Søren Prien
"Jag lär mig något varje gång"
Jag har varit gör det självare i många år och under dessa år har jag fixat mycket i villan. Men jag har aldrig lagt ett stort trädäck. Trots att jag visste att jag kunde det mesta så var det en hel del saker som skulle kollas och dubbelkollas innan jag kunde sätta igång.
Och när jag slutligen var klar kunde jag inte bara glädja mig över en läcker terrass utan också konstatera att jag återigen hade lärt mig något nytt.
1. Bra verktyg når du bygga altan
Ett stort projekt som detta gav mig en efterlängtad möjlighet att köpa nya verktyg. Jag hade endast en borrskruvdragare och eftersom jag både skulle borra och skruva köpte jag en 18-voltare som drar i 137 skruvar på en laddning.
REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Test av 18 V borrskruvdragare
2. Lasern duger bara på natten
Höjdskillnaden mellan hörnen var rätt så stor, så jag var nyfiken på hur mycket som skulle justeras när jag ställde min nya krysslaser i mitten för att markera höjden hela vägen runt. Men jag blev besviken när jag inte kunde se mer än cirka 30 cm av laserstrålen för att solen sken!
Klockan 22 provade jag igen och nu nådde strålen ut 10 m och höjdskillnaden var 17 cm.
3. Hämta virket själv
Det går åt många brädor till en terrass som är 66 kvadratmeter, så min första tanke var att få dem levererade. Men det slutade med att jag åkte till byggmarknaden och hämtade dem själv. Och det var ett klokt val för jag kasserade cirka en tredjedel av dem jag kikade på!
Några var extremt skeva, några hade stora kvistar och fula hål och några var missfärgade. Det tog mig totalt sex timmar och flera vändor att hämta virket.
4. Gör din läxa
Innan jag satte igång lade jag en hel del tid på research. Jag läste om för-och nackdelar med olika slags virke och jag kollade priser på nätet. Sist men inte minst läste jag 10 läggningsanvisningar på gds.se och lärde mig det bästa från varje.
BYGG SJÄLV: Träaltan av toppkvalitet
5. Se upp med svåra ställen
När jag skulle såga hål i terrassen för den första av fyra stolpar slarvade jag lite. För att göra ett nytt hål tvingades jag kassera en hel bräda.
Efter det misstaget gjorde jag en skarv på varje sida av stolpen. Då skulle det räcka att kassera en liten bit om det blev fel en gång till.
6. Bygga altan med läcker detalj
Jag ville lägga en bräda vinkelrätt mot de andra. Det innebar att jag tvingades ändra regelstommen en hel del. Det tog sin tid men jag ångrar inte en sekund av den tiden för jag glädjer mig över den läckra detaljen varje dag!
7. Jo, det tar lång tid
120 m reglar, 96 plastkilar, 43 byggbeslag, 453 m trätrall, 420 borrade hål och 1600 skruvar. Ja, det tar LÅNG tid att sätta ihop allt detta till en altan. Det lärde jag mig den hårda vägen under semestern.
LÄS OCKSÅ: Trall - vilket trä är bäst?
8. Man får fuska lite ...
Det är ju ingen som kan se hur regelstommen under brädorna ser ut. Därför gav jag mig själv lov att använda byggbeslag, tjärpapp, stödkilar, avståndsklossar, skråskruvar och alla möjliga knep. Stommen ser inte snygg ut. Men den är stabil och jag är stensäker på att den håller minst lika länge som trallen.
9. Snåla på stolparna
Nästan 3/4 av terrassen ligger på en stabil stenbeläggning, men vid ena hörnet var det nödvändigt att gräva ner stolpar för att lyfta upp terrassen. Jag nöjde mig med fyra stolpar och klarade resten genom att gräva bort matjord och palla upp med stenplattor.
10. Dags för party!
När jag äntligen var klar med altanen var jag sprickfärdig av stolthet. Det firades med gäster, röda biffar, gott rött vin och kulörta drinkar. Jag förtjänade ett sådant party!
LÄS OCKSÅ: Allt om altaner