Tryckimpregnerat furu har i årtionden varit populärt till alla slags utomhusprojekt – och det är förståeligt. Det är billigt och träet håller riktigt länge i vårt fuktiga klimat tack vare de kemiska ämnen som har pressats in i träet under högt tryck.

Dessvärre är det traditionella tryckimpregnerade träet även fullt av miljöskadliga ämnen – t.ex. tungmetaller – och det har givit de miljövänliga alternativen mer vind i seglen.

Superhållbart – och giftfritt

Trä, som genom en behandling ändrar egenskaper utan att bli giftigt, kallas för “modifierat trä”, och det är alltid dyrare än det tryckimpregnerade. Det beror på att det är mer omständligt att tillverka och producera.

Det finns olika tekniker och kvaliteter, men det är tre arketyper: furfurylering, där träet tillförs ett ämne som fyller ut träets hålrum så att vatten inte kan tränga in (t.ex. Kebony); acetylering, en kemisk process där träets alkoholgrupper ändras, så att de inte längre binder vatten (t.ex. Accoya); och slutligen värmebehandling (t.ex. ThermoWood), där träet värms upp, så att de alkoholgrupper som binder vatten bränns bort eller omvandlas.

I denna gratis artikel kan du läsa mycket mer om tekniken bakom de tre alternativen och deras olika egenskaper.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Få exakta mätningar med en laseravståndsmätare!

Om du ska lyckas med ditt altanprojekt kräver det att du har exakta mått – både före och under arbetet. En tumstock duger inte när du ska mäta så stora avstånd, så därför rekommenderar vi att du använder en laseravståndsmätare när du jobbar.

Laseravståndsmätaren är näst intill oumbärlig när du ska beräkna hur många kvadratmeter brädor du behöver, och hur långa dina reglarna ska vara. Den är även bra till att beräkna kryssmåttet på din altan, så att du garanterat får en rätvinklig altan.

Just nu får du en laseravståndsmätare från MAKA tillsammans med 2 nummer av Gör Det Själv för endast 79 kronor + porto!

Klicka här för att se erbjudandet!

VIDEO: Här kan du se laseravståndsmätaren och alla dess funktioner: